Acil Kaçış Rampaları

20.12.2019
1.963
A+
A-
Acil Kaçış Rampaları

Bu gün gazete haberleri ve ajanlarını dolaşırken karşılaştığım bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum. Haberin detaylarını okudukça gerçekten olmazsa olmaz olan bir uygulamayı duymanın memnuniyetini yaşadım. Yollar biliyoruz ki bir çok tehlike ile karşı karşıya. Bu tehlikelere birde sürücü hataları eklendiğinde inanılmaz boyutlara ulaşıyor. Yollarda karşılaştığımız tehlikeleri üç kısma ayıracak olursak bunlar araçtan kaynaklı tehlikeler, sürücüden kaynaklı tehlikeler ve dış etkenlerden kaynaklı tehlikeler.

Bu haberin detaylarına bir bakacak olursak. Bu yukarıda bahsettiğimiz tehlikeleri bir nebze olsun hafifletecek bir uygulamayı görüyoruz. Bu uygulamaya bir de isim verilmiş, bu verilen isim zaten uyarı tabelasına da yansımış bulunuyor. Bu uygulamanın ismi Acil Kaçış Rampası

Aslında uygulama yeni değil ve bu uygulama kara yolları genel müdürlüğünün ilk icraatı hiç değil. Bu tip uygulamaları bazı yerlerde uzun yol yapan sürücüler belkide görmüş ve dikkatlerini çekmiştir. Uygulamayı kısaca açıklamak gerekirse…

Ağır taşımacılığın yoğun olduğu kara yolların da; uzun tülde ve yüksek eğimli kara yolu kesimlerinde yapılan ve bu geometrik şartların ağır taşıtlarda oluşturduğu fren arızaları nedeni ile oluşabilecek can ve mal kayıplı kazaların önüne geçmek için tasarlanan, fren kontrolünü yitirmiş ağır araçların trafik koridorun dan ayrılarak izole edilmesi ve aracın kontrollü bir şekilde durdurulmasını temin eden yapılardır.

Haberin detaylarında ise bu rampaların önlemiş olduğu kazalar açıklanmış. İşte o kazalardan örnekler.

“3 Eylül 2012 tarihinde 20 ton yük taşıyan 33 BTY 93 plakalı treylerin sürücüsü araçta fren arızası oluşunca yoldan çıkarak Acil Kaçış Rampası girdi. Bu kazadan 2 gün sonra ise yaklaşık 20 ton yük taşıyan 42 CAB 70 plakalı kamyonun araç sürücüsü yaklaşık 102 kilometre hızla Acil Kaçış Rampası’na girerek faciayı önledi. 19 Ekim’de ise 27 P 5921 plakalı kamyon yaklaşık 15 ton demir yükü ile otoyolda ilerlediği sırada fren arızası meydana geldi. Kamyon sürücü Ramazan Doğan, 117 kilometre hızla giden kamyonu durdurabilmek için Acil Kaçış Rampası’na girdi. Rampada yaklaşık 115 metre ilerledikten sonra duran kamyonun sadece kartel kapağında hasar meydana geldi. 30 Ekim’de ise 19 ton ağırlığında LPG taşıyan 34 ZR 4900 plakalı tankerde de diğer araçlar gibi fren arızası meydana geldi. Tanker sürücüsü otoyol kenarındaki Acil Kaçış Rampası’nı fark ederek bu yola girdi. Tanker, rampada 175 metre ilerledikten sonra dururken herhangi can ve mal kaybı olmadı. Son olayda ise 6 Kasım tarihinde meydana geldi. 70 DL 882 plakalı 15 ton ağırlığında yem taşıyan kamyonun sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybedince Acil Kaçış Rampası’na olası bir faciayı önlemiş oldu.”

Ayrıca bu tip rampaların bir çok yerde çoğalarak artacağıda haberde bahsedilmiş.

Böyle güzel uygulamaların çoğalarak artması temennisi ile Bu uygulamayı başlatan Karayolları 5.Bölgeyi tebrik etmek istiyoruz.

Haberin videosu