Arabam Neden Çalışmaz-2

25.01.2020
704
A+
A-
Arabam Neden Çalışmaz-2

Motorun neden çalışmadığı ile ilgili ilk konumuza buradan ulaşabilirsiniz. Bu ikinci konumuz da araç elektriği, mekanik sorunlar ve araç elektroniği konularına bakacağız.

Takviye Kablosu ile Çalıştırma

Başka bir araçtan takviye alarak çalıştırma, zayıf bir aküye sahip bir aracı başka bir aracın sağlam bir aküsünden güç kullanarak çalıştırmanın bir yoludur. Sadece akü takviye kablolarına ve iyi bir aküye sahip başka bir araca ihtiyacınız olacak. Ayrıca bu yöntem araç sahipleri tarafından çok kullanılan bir yöntemdir.

Araçlarda akü takviyesi nasıl yapılırÖrnek bir park alanında aracınızın aküsü ölmüş olsun. Bu işlem ile aracını çalıştırıp o üzerinde bulunan akü ile en yakın akücüden yeni bir akü alarak aracınızın bu sorununu basitçe halledebilirsiniz.

Aslında bu işlemin basit olduğunu sanıyoruz. Fakat yapılacak teknik bir hata aracınızın veya diğer aracın hurdaya çıkmasına da sebep olabilir.  Araç akülerin de bağlantı alanlarını iyi kontrol etmenizde fayda vardır. Takviye kablolarını doğru şekilde bağlamak önemlidir, bu nedenle kullanım kılavuzunuzdaki talimatları dikkatlice kontrol etmenizi tavsiye ederim. Bir kullanım kılavuzunuz yoksa, birçok otomobil üreticisi web sitelerinden elektronik bir kopya indirme imkanı size verebilir. Bunu da araştırmanızda fayda vardır.

Motorunuz normal bir şekilde döner ancak ateşleme olmaz ise, en azından akünüzün iyi durumda olduğunu ve marş motorunun çalıştığını bilirsiniz. Bu konu ile ilgili olası nedenler hakkında daha fazla bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Motorda Su Var

Bu sorun, özellikle yüksek kilometreli araçlarda yaygındır. Araç çalışırken, durur ve tekrar çalışmaz. (Örnek: Video) Bunun nedenlerinden bir tanesi silindirlerden yanmadan kalan yakıt karışımı ki bu sıkı yapılan supap ayarından

kaynaklıdır, diğer bir neden ise buji ateşleme yapıyor ama ateşleme de sorun yok, yanma odasında ki yakıt hava karışımı yeterince sıkıştırılamadığı için tam yanma sağlanamadığından buji ıslanır. Bu ikinci nedenin sebebi ise özelligini kaybetmiş silindir sekmanlarından kaynaklıdır. Tamirciniz bujilerin değiştirilmesini veya en azından çıkarılıp kurutulmasını ve akünün tekrar şarj edilmesini önerebilir. Bujiler çıkarıldıktan sonra, fazla benzin kurur. Tam olarak şarj edilmiş bir akü ve temiz bujilerle, başka sorun yoksa motor çalıştırılmalıdır. Daha fazla bilgi edinmek için bu YouTube videolarını izleyin .

Hatalı sigorta, ana röle, yakıt pompası veya diğer röle

Bazı araçlarda yakıt pompası rölesi, sigorta veya röle kartı arızalı olabilir. Su veya korozyonun rölelerin ve kartın bozulmasına neden olabileceği de unutulmamalıdır. Örnek olarak, bu sorunlar ile ilgili bu videoyu seyredebilirsiniz. Gerekirse röle ve modülü değiştirmeniz tavsiye edilir.

 

Arızalı Yakıt Pompası

Aracınızda bulunan yakıt pompasının da arızalandığı düşünülebilir. Yakıt pompası arızalandığında, marş motoru motoru döndürür ama motor çalışmaz. Bir çok otomobilde yakıt pompası yakıt deposunun içine monte edildiğinden, yakıtla ilgili sorunları mutlaka işi bilen bir ustaya göstermeniz de fayda var. Bilindiği gibi benzin son derece yanıcıdır! Aracınızı tamirhaneye götürdüğünüzde, ustanızın birkaç test yapması gerekecektir. Bu testlerden bir tanesi olan enjektör testin enjektör yakıt yakıt püskürtmüyorsa sorun enjektöre yakıtın gelmemesindendir. Yakıt pompası çalışmazsa, ustanızın söketler ve yakıt pompası rölesi de dahil olmak üzere elektrik devresini kontrol etmesi gerekebilir.

Yüksek Basınçlı Yakıt Pompası

Yüksek basınçlı yakıt pompası, motorun marş alamama sebeplerinden diğer bir tanesidir. Yüksek basınçlı yakıt pompası motora monte edilmiştir ve doğrudan yakıt enjeksiyonunun bir parçasıdır. Çalışmadığında, önce araç güçten düşer ve motora uzun marş yaptığınız halde çalıştıramazsınız.

Arızalı kütle hava akış sensörü

Bir çok otomobilde, arızalı bir mutlak basınç sensörü otomobilin çalışmamasına neden olabilir. Marş yaptıktan sonra aracınız çalışır ama sonra hemen stop eder. Bu durumu tespit ederseniz mutlak basınç sensörünü değiştirmenizde fayda vardır. Kütle hava akışı sensörü linkinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Arızalı Krank veya Kam mili Sensörü veya Kablo Bağlantısı

Krank mili konum sensörü (krank sensörü) motor devrini ölçen ve krank mili konumunu takip eden önemli bir elemandır. Bir krank mili konum sensörü düzgün çalışmazsa araba çalışmaz. Bir krank mili konum sensörü arızalanabilir veya kabloları hasar görebilir. Bu, bir arabanın durmasına veya çalışmamasına neden olabilir. Bu durum zaman zaman olur. Bir krank mili konum sensörü bir tarama aleti veya bir multimetre ile test edilebilir. Burada daha fazla bilgi bulabilirsiniz: Krank mili konum sensörü .

Eksantrik mili konum sensörü veya kam sensörü, eksantrik milinin dönüşünü ölçmesi dışında benzer şekilde çalışır. Birçok otomobilin her bir kam mili için bir tane olmak üzere iki kam sensörü vardır. Kam ve krank sensörüyle ilgili sorunlar, birçok araçta yaygındır.

Ateşleme Bobin Arızası

Bazı eski otomobillerde, ateşleme bobininin arızalandığı biliniyor. Genellikle yağmurlu havalarda veya motoru yıkadıktan sonra bu durum ile karşılaşırsınız. Ustanız bobini test edebilir. Pahalı olmadığından değiştirebilir. Günümüz de otomobillerde artık her silindir için ayrı ateşleme bobini bulunmaktadır.

Yanlış Motor Zamanlaması

Genellikle bu sorun bir triger kayışı veya zincir değiştirildikten sonra ortaya çıkar. Bu onarımdan sonra bir araç çalışmazsa, önce zamanlaması kontrol edilmelidir.
Triger kayışı olan araçlarda, eski kayışta birkaç dişi atlayabilir, bu da zamanlamayı değiştirir. Zamanlama zinciri olan bazı araçlarda, zamanlama zinciri gergisi başarısız olursa veya motorda yeterli yağ yoksa bu zincir de diş atlayabilir. Bir zamanlama kayışı veya zinciri, özellikle yüksek hızda atlarsa, supapların zarar görme ihtimali vardır. Bu da, düzeltilmesi pahalı bir sorunu açığa çıkartır. Ustanız yeni bir kayış veya zinciri değiştirmeden önce supapların zarar görüp görmediğini kontrol etmelidir. Sorunu büyük olmayan bir motorda, triger kayışının veya zincirin ilgili parçalarla değiştirilmesi ve zamanlamanın sıfırlanması sorunu çözebilir.

Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU) veya ECU devreleri ile ilgili sorunlar

Araçlarda arızalı bir Elektronik kontrol ünitesi ile karşılaşma olasılığı çok nadirdir, ancak bazı otomobillerde bununla ilgili sorunlar karşınıza çıkabilir. Örneğin, bozuk bir akünün güçlendirdikten sonra ECU devresinin veya sigortanın kısa devre yaptığını gözlemledik. Bazı araçlarda, “Motor İkaz Lambası” simgesi kontak açıkken yanmazsa ECU’ya enerji gelmediğini söyleyebilirsiniz. Bazı eski araçlarda, sigorta kutusundaki ECU sigortasının aşınmış kablonun bir soruna neden olduğu bilinmektedir.

Konunun Öncesi :  1