Araç bakımı gerekliliği

19.12.2019
478
A+
A-
Araç bakımı gerekliliği

Öğrencilerimiz ile bu gün atelyemiz de Ford fiesta marka aracın km bakımını yaptık. Bakım aşamalarını aşağıda sırası ile anlatmaya çalışacağız. Bu bakım ile sizde kendi aracınızın bakımını yapabilecek ve bir çok masraftan kurtulabileceksiniz. Öncelikle bir araç bakıma neden ihtiyaç duyar ondan kısaca bahsetmek gerekirse.

Motorlarda kullanılan belli başlı malzemeler zamanla aşınmaya maruz kalırlar. Bu aşınma sonucunda da artık motor için yapması gereken görevleri yerine getiremez olur ve bu durumda araç motoru yıpranmaya başlar. Bakım bu yıpranmayı en aza indirmek için yapılmalıdır. Peki bu bakımda acaba neler değiştirilir ve bu değişen parçaların kısaca görevleri nelerdir. Şimdi isterseniz o duruma değinelim.

Araçların periyodik bakımları servis bakım kitapçığına bakılarak yapılması gerekir. Her servis bakım kitapçığında o araca ait ne tür işlemlerin kaç km lerde yapılması gerektiği hangi parçalara bakım ve hangi parçalara değişim yapılacağı yazmaktadır. Bir aracın bakımında başta Motor yağı değiştirilmelidir. Ayrıca Yağ filtresi, Yakıt filtresi, Polen filtreside her km bakımında değiştirilmesi gereken parçalardır.

Motor yağı zamanla özelliğini kaybeder ve artık parçalarda yapması gereken

1-Sürtünmeden oluşan aşınmayı

2-Motor temizliğini

3-Soğutulmaya yardımcı olmayı

yapamaz duruma gelir ve kendiside motorun yağlandığı noktalara yapışarak motora yarardan çok artık zarar vermeye başlar. Bu durumu engellemek için motor ayağları uygun kalınlıkta yağ ile (0w 30 – 5w 40 – 10w 40 v.b.) değiştirilmelidir.

Aynı şekilde motor yağ filtresi de karter den gelen ve daha öncesinde kirlenmiş olan motor yağını yeniden temizleyerek motorun yağ kanallarına temiz bir şekilde ulaşmasını sağlar. O da zamanla tıkanmaya ve yağ basıncını düşürmeye başlar. Yağlama yağı basıncı düşer ise motor yağlama yapamaz ve buda aşırı ısınmaya ve hatta motoru yakmaya kadar götürür. Bu yüzdendir ki motor yağ fitresini de değiştirmek gerekir.

Bir diğer değişmesi gereken parça ise Yakıt filtresi. Depodan gönderilen yakıta hiç bir zaman güven olmaz. Günümüz motorlarında enjektörler ile yakıtlar püskürtüldüğün den enjektör meme çapları ortalama bir insanın saç kalınlığı olan 40 mikron kalınlıktan daha küçüğü yani 30 mikron kalınlıkta deliklere sahip olduğundan dolayıda tıkanma riskine karşı değiştirilmesi gerekir.

Tabii gelelim en can alıcı parçaya Polen filtresi. Polen filtresi de dış havadan emilen ve kirli olabileceği tahmini ile dış havayı temizleyen ve genellikle torpido paneli hava giriş kanalında yer alır. Buda kirlendiğinden içeriye çok fena bir koku yayar ve aynı zamanda hastalıklara davetiye çıkartır. Bu sebepten dolayıda hemen her bakımda değiştirilmesi gerekir. Polen filtresine kesinlikle hava tutarak temizleme işlemi yapılmaz.

Abdullah Yanık

Başakşehir Mesleki Eğitim Merkezi