Araç Cam Kaldırma Sistemi

08.01.2020
14.947
A+
A-
Araç Cam Kaldırma Sistemi

Araç camını bir düğme kumandası ile aşağı ve yukarı hareket ettiren sisteme Araç Cam Kaldırma Sistemi diyoruz. Bazı otomobillerde Cam Kaldırma sistemi komple bir sistem olarak gelirken (Şekil-1 Ford Marka Araca Ait), bazı otomobillerde ise cam motoru ile cam kaldırma ünitesi ayrı ayrı parçalar halinde gelmektedir (Şekil-2 Toyota Marka Araçlara Ait).

Şekil-1 Ford Marka Araca Ait Modül

Araçta her kapıda bir cam kaldırma mekanizması bulunmaktadır. Bir cam kaldırma mekanizmasının herhangi bir bakım veya ayarlanmasına ihtiyacı yoktur. Eğer sistemde bir arıza meydana gelirse, arızalı parça veya tüm ünite değiştirilmelidir.

Şekil-2 Toyota Marka Araçlara Ait

Bozuk bir cam kaldırma mekanizmasının belirtileri:

– pencere kapının içine düşer,
– bir pencere yukarı veya aşağı hareket ederken anormal gürültü,
– pencere yavaş yükselir, sıkışır veya tamamen kapanmaz,
– pencere çarpık yukarı veya aşağı kayar,
– cam düğmesine basıldığında, cam motoru çalışır ancak cam hareket etmez.

Cam motoru çalışıyor ancak cam sıkışıyor veya hareket etmiyor:
Bu durumda, pencere anahtarının, kabloların ve pencere motorunun çalıştığını biliyoruz. Bu, sorunun pencere regülatöründe olduğu anlamına gelir. Kapı kapağını çıkarmamız ve cam motoru dişlisinin hasar görüp görmediğini ve camın regülatöre bağlı olup olmadığını kontrol etmemiz gerekir.

Elektrikli cam aşağı iner, fakat yukarı kalkmaz, anahtar “YUKARI” konumundayken motor çalışmaz:
Cam motorunun çalıştığı aşikar. Sürücü kapısındaki bulunan düğmede problem vardır. Düğmeyi “YUKARI” konumunda kıpırdatmayı deneyebiliriz ve eğer cam motorunu çalıştırırsa, anahtarın tutukluk yaptığını anlarız. Değilse, elektrik şemasını takip etmeli ve elektrikli cam devresini kontrol etmeliyiz.

Pencere inip kalkıyor, ama yavaş hareket ediyor:
Cam fitillerini ve cam kaldırma mekanizması kontrol etmeliyiz. Bazen cam fitilleri yıpranır veya yerinden çıkar. Cam fitilleri pahalı değildir ve değiştirilmesi çok zor değildir. Genellikle cam fitillerini özel bir silikon yağlayıcı ile yağlanmasında fayda vardır. Ayrıca cam kaldırma mekanizması sürgü kanalının da greslenmesi gerekebilir. Yağlama yardımcı olmazsa, cam kaldırma mekanizmasının değiştirilmesi gerekebilir.

Pencere yukarı kalkar, sonra kendi kendine geri çekilirse:
Birçok arabada, elektrikli cam, pencere fitilleri arasına yabancı bir nesnenin sıkışmasından yukarı çıkmakta zorlanabilir. Bu durumda fitilleri ve sürgü kanalını kontrol etmekte yine fayda vardır.

Bazen, cam motoru veya cam mekanizması değiştirildikten veya elektrik güç bağlantısı kesildikten sonra, çalışma işlevini yerine getirmez. Bu yüzden cam ayarlarının araca yeniden öğretilmesi gerekmektedir. Yeniden öğretme prosedürü otomobillerde markalara göre farklılık gösterebilir. Bunun için Google arama motorunu deneyebilirsiniz.

Cam düğmesine basıldığında hiçbir şey olmuyor:
Cam motoru hiç çalışmıyorsa, kontrol edilmesi gereken ilk şey sigortalardır. Bununla ilgili araç kullanım kılavuzunu kontrol edebilirsiniz. İlgili sigortayı bulup eğer patlak ise yenisi ile değiştirebilirsiniz. Sigortalar iyi durumda ise, bir sonraki adım cam motorundaki voltajı kontrol etmek ve cam motorunun kendisini test etmektir. Cam motorları nadir de olsa arızalanabilir.  Aşağıda bir pencere motorunun nasıl test edileceğine bakın.

Sizlere aşağıda bir cam motoru nasıl test edilir onu göstermek istiyoruz.

1-Bu arabada, sağ ön kapıdaki cam motoru çalışmıyor. Cam düğmesine yukarı veya aşağı basıyoruz ama hiçbir tepki vermiyor, kontrol ettiğimizde araçta diğer tüm camlar çalışıyor. Servis kitapçığında söylenene göre kapı giydirmesini söktük. Cam motoru konnektörünü bularak akü voltajını kontrol etmemiz gerektiği söyleniyor. Biz de aşağıda resimde gösterilen gibi bağlantımızı yaptık.

2- Bize kılavuzda söylenen cam motor konnektöründe 12 volt gerilim olması gerektiğidir. Bunun için voltmetremizi konnektör bağladık ve aşağıda resimdeki değerleri gördük. Bunun için voltmetremizi bağladıktan sonra cam düğmesine “AŞAĞI” yönde basmamız gerekiyor.

3- Bu sefer de cam düğmesini “YUKARI” yönlü bastık ve voltmetre de -12 Volt değerini ölçümledik. Dikkat -12 Volt olması, Cam düğmesinin “Aşağı” konumundan “Yukarı” konumuna getirildiğinde kutupların değişmesinden kaynaklıdır ve normaldir.

4-Son yaptığımız test ise cam motoruna direkt akü bağladığımız da cam motoru çalışıyor mu? Eğer çalışmıyorsa Cam motorunu veya tamamen mekanizmayı değiştirmeliyiz.

5-Cam motoru bu araçta cam kaldırma ünitesi ile birlikte değiştirilmesi gerekiyor.