Araç Klima Bakımları
Havaların ısınmaya başlaması ile kış ayında az da olsa kullandığımız klimalara daha çok iş düşmeye başlıyor. Biz de bu makalemiz de sizlere araç klimaları hakkında kısa ve öz bilgiler vermeye çalışacağız. Siz de klimalı araçlarınızı bu tavsiyelere göre kullanmaya çalışın.
Öncelikle araç klimalarının sorunsuz bir şekilde çalışmasının yolu, bakımlarını zamanında yaptırmaktan geçiyor. Yaz geldi haydi bakıma gidelim demeyle bu işi tam yapmış olmuyoruz. Öncelikle sistemdeki gaz kaçaklarının zamanında fark edilmesi klimanın ömrünü uzatıyor ve aracınız da olabilecek onarım maliyetlerini düşünüyor.
Peki şimdi maddeler halinde klimanızın kontrolünü nasıl yapmalısınız onlara bakalım.
- Soğutma gazın en az 6 ayda bir kontrol edilmeli
- Klima bakımı ve kontrolü yetkili serviste veya bu işin uzmanı klimacılar da yaptırılmalıdır.
- Gaz yenilenmesi öncesinde kullanılan gaz kullanılmaya devam edilmeli, uygun olmayan gaz kullanılmamalı.
- Klimanın randımanlı olması için kış dahil ayda bir kez en az 10-15 dk klima çalıştırılmalıdır çünkü kış mevsimi boyunca unutulan klima, yaz geldiğinde sürücülerin otomobilde en çok ihtiyaç duyduğu donanımların başında gelir. Ancak kış boyunca ihmal edilmiş, bakımı yapılmamış klima sistemi, sürekli kullanılmaya başlanıldığında sorun çıkabilir.
- Araç klimasından gelen havanın sürücü ve yolculara doğrudan temas etmemesi için üfleçlerin camlara ve tavana verilmesinin yanı sıra otomobilin motoru çalıştırılmadan ve motor ısınmadan kesinlikle klima açılmaması
- Isınmış havanın hızla dışarı çıkabilmesi camların bir süre açık tutulmasına,
- Kalorifer düğmesinin soğuk konumunda olmasına,
- Motor çalıştıktan sonra klimanın önce düşük devirde, daha sonra istendiği taktirde yüksek devirde çalıştırılmasına dikkat edilmelidir.
- Otomobil klima sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için yılda üç kez kontrol edilmesi gerekiyor.
Klima (Kondanser) radayotörüne taş, çarpma gibi darbelerden etkilenip içindeki gazın boşalması sıkça karsılaşılan arızalar olarak dikkat çekiyor.
Uzun süre gazsız kalan yada eksik gazla çalışan klima görevini yeterince yapmadığı gibi, hasarın daha da büyümesine ve onarım maliyetlerinin yükselmesine yol açıyor.
Kış aylarında uzun süre çalıştırılmayan klima sisteminde gaz oturması yada gaz sızması da sık karşılayan sorunlar arasında gösteriyor.
Hiç çalışmayan klimalarda sorun büyük ölçüde elektrik arızasından kaynaklanırken, çalıştığı halde yeterince soğutmayan klimalarda bunun nedeni çoğunlukla evaparatörde (Torpido içinde) toz birikmesinden kaynaklanıyor.
Ülkemiz yol koşulları genelde tozlu olduğundan, polen filtresinin sıkça kontrol edilmesi gerekmekte ve gerekiyorsa değiştirilmesinde fayda vardır.
Polen filtresinin değiştirilmesindeki gecikme hava sirkülasyon hızını düşürdüğü gibi sağlıksal açıdan da araç içerisine hoş olmayan kokuların girmesine imkan sağlar.
Biriken bakteriler, bünyesi alerjiye karşı hassas olan sürücüler rahatsız oluyor. Klimalarda R12 ve R 134a olmak üzere iki tip gaz kullanılıyor. Ozon tabakasına zarar veren R 12 gazının 1995 yılından bu yana Avrupa’da satılan otomobillerde kullanılması yasaklanmış durumda bunun yerine, ozon tabakasına zararsız R134a klima gazı kullanılıyor. Eski model otomobil klimalarında, kompresörde büyük arızaya yol açtığından yeni tip gazın kullanılması mümkün değil. Ozon tabakasına zarar vermeyen kullanılabilmesi için, klima kompresörünün değiştirilmesi gerekiyor. Ancak yüksek maliyeti yüzünden bu işlem fazla tercih edilmiyor. Klima kompresöründe kullanılan yağında klima gazının niteliğinde uygun olması gerekiyor.
Klima Arızası ve Bakımları
Aracınızın Kliması soğutmuyorsa, gazı bitmiş olabilir. Gazın bitme nedeni ise, gaz borularındaki bir çatlaktan gaz kaçağı olmasıdır. Bu gibi durumlarda, gaz kaçağının tespit edilmesi, daha sonra gazın tamamlanması gerekir. Klima radyatöründe arıza olması, radyatör pervanelerin birinin arızalanması da klimanın düzgün çalışmasını engeller. Radyatör üzerinde birikmiş toz, ölü böcekler, yapraklarda klimadan verim engeller. Soğutmadan azami verim alınması için periyodik kontroller sırasında bu tür birikimleri temizlemek gerekir.
Klimanın düzenli çalışması için, kompresör tahrik kayışının gerginliğinin ayda bir kez serviste kontrol edilmesi gerekir. Yetkili servislerde, tahrik kayışının gerginliğini kontrol etmek için aşağı doğru bastırılıyor. Kayış normalden fazla gevşekse, klima yeterince soğutmaz.
Klima Arızaları Nasıl Tespit Edilir
Arabanızın kliması arızalıysa veya yeterince soğutmuyor sa mutlaka bir servise ya da klima tamircisine gitmelisiniz. Servislerde klima arızası şöyle kontrol ediliyor:
1- Klima gaz borularında gaz kaçağı olup olmadığı kontrol ediliyor. Gaz kaçağı varsa, kaynağı tespit edilir. Gaz kaçağı yoksa, klima radyatörünün korozyon nedeniyle tıkanıp tıkanmadığına bakılır.
2-Radyatörde sorun yoksa, radyatör pervaneleri kontrol edilir.
3-Gaz kaçağı veya diğer arızalar tamir edildikten sonra, özel bir cihazla klima gazı tamamlanır.
Böylece otomobilinizdeki sorunsuz klimanızla bunaltıcı sıcaklarda serin serin seyehat edeceksiniz…
Klimayı Çalıştırırken Nelere Dikkat Edilmeli
Otomobilin motoru çalıştırılmadan ve motor ısınmadan kesinlikle klima açılmamalı. Isınmış havanın hızla dışarı çıkabilmesi için camlar kısa süre açık tutulmalı. Klima çalıştığı zaman kalorifer düğmesi soğuk konumda olmalı.Motor çalıştıktan sonra klima önce düşük devirde, istenirse daha sonra yüksek devirde çalıştırılmalı.Klima açıldığında havanın sürücü ve yolculara direkt gitmemesine dikkat edilmeli, üflemler genellikle cama verilmelidir.