Aracı Uzun Yola Hazırlama

27.01.2020
1.101
A+
A-
Aracı Uzun Yola Hazırlama

Kış ayının bu yorucu günleri yakında bitecek. Şimdiden uzun bir yolun ve tatilin hayallerini kuruyorsunuz gibi aracın uzun yol bakımıgeliyor. Tabi bu zor günlerden sonra biraz güneş görmeye, denize girmeye veya yeni yeni yerler görmeye hazırlanmanız lazım. Aileniz ile eğlence dolu bir yolculuğa çıkmak size iyi gelecektir. Bu arada siz nasıl hazırlanıyorsanız aracınızı da bu yolculuğa hazırlamalı ve yolda kötü süprizler ile karşılaşmamalısınız. Aynı zamanda, uzun bir yolculuk aracınız için ciddi bir testtir. “Aracınızın yola çıkmaya” hazır olduğunu nasıl anlarsınız?  İşte size bir kaç ipucu:

Aydınlatma sisteminizi ve elektrikli ekipmanlarınızı kontrol edin

Kornayı, farları ve stopları kontrol edin. Birinin olası patlaması durumunda uzun bir yolculukta yedek bir far ampulü yararlı olabilir. Yolda bir ampulü değiştirmeniz gerekirse ve bilmiyorsanız, kullanım kılavuzunu kontrol edin.

 

 

 

Aşınmış veya eskimiş ön cam sileceklerini değiştirin

aşınmış cam sileceği

Güvenli bir sürüş için iyi görüş mesafesi çok önemlidir. Ön cam silecekleriniz gerektiği gibi temizlemez veya iz bırakıyorlarsa değiştirin. Hala orijinal silecekleriniz varsa, sadece lastik yedeklerini değiştirebilirsiniz. Bu durum size daha az maliyete çıkacaktır.

Bir sileceği değiştirirken çok dikkatli olmalısınız. Bazı sürücüler hatalı değişimler sonucu maalesef ön camı kırıyor. Silecek lastiğini söktüğünüzde ön camı korumak için bir havlu yerleştirin. Silecek kolu yaylıdır ve silecek lastiği çıkarıldığında ön camı çarpabilir ve kırabilir. Nasıl değiştirileceğini merak ediyorsanız YouTube size yardımcı olacaktır: Sileceklerinizin değiştirilmesi.

Ön ve arka cam yıkayıcılarını kontrol edin

Ön ve arka cam yıkayıcı memelerinin düzgün püskürtme yapıp yapmadığını kontrol edin. Bazen yıkayıcı memeler tıkanır veya ayarlanması gerekir. Birçok otomobilde, püskürtme açısı ayarlanabilir.

Silecek su kabı

cam silecek su kabıSilecek su kabını doldurun. Kışın seyahat ediyorsanız, yalnızca antifirizli cam suyu kullanın. Yazın ise camlarınızın silecek lastikleri tarafından çizilmesini istemiyorsanız cam silecek sularından marketlerden satın alabilirsiniz. Eğer yolların ıslak veya çamurlu olduğunu düşünüyorsanız , silecek suyunu fazladan bir şişe almanız iyi olacaktır.

 

 

Ön camınız temiz mi?

Kirli bir ön cam, yan aynalar veya arka cam, özellikle karanlık olduğunda görünürlüğü engelleyebilir ve parlama yapabilir. Ön camınızı içeriden ve dışarıdan temizleyin. Yan aynaları, kapı camlarını ve arka camı iyice temizleyin.

Bunun için cam temizleme spreyi kullanın. Bir mikrofiber cam temizleme havlunuz yoksa, bir kağıt havlu da işe yarayacaktır. Ön camınızı nasıl temizleyeceğinizle ilgili bu videoları izleyin.

 

Isıtma ve klima sisteminiz düzgün çalışıyor mu?

Isıtma / klima sisteminizi test edin. Klima sadece otomobilin içindeki havayı soğutmakla kalmaz, aynı zamanda nemi de giderir. Klima çalışmazsa, yağmurlu veya soğuk havalarda ön cam içeriden buğulanacaktır.

Klima eskisi kadar soğuk üflemiyorsa, klima sisteminde kaçak olup olmadığı kontrol edilmeli ve soğutucu gaz ile tekrar doldurulmalıdır. Klima gazı için R-134A kullanılıyor.


Polen filtrenizi en son ne zaman değiştirdiniz?

Çoğu araçlarda torpido gözünün arkasında yer alan polen filtresi sürücü tarafından kolay bir şekilde değiştirilebilir. Eğer polen filtrenizin yerini bilmiyorsanız kullanım kitabı size yardımcı olacaktır. Polen filtresi toz ve pislikle dolarak tıkanırsa, havalandırmanın hava akışını kısıtlayarak ısıtıcı veya klimanızın verimini önemli oranda düşürecektir.

 


Araç lastik basıncınızı kontrol edin?

Lastik basıncını kontrol edin. Önerilen lastik basıncını; kapı yanlarındaki etiketlerden, kullanım kitaplarından veya lastik basınç uygulama istasyonlarından bulabilirsiniz. Fotoğrafı görmek için bağlantıya tıklayın. Lastiklerden birinin basıncı düşükse, vida, çiviler veya diğer hava sızıntı kaynakları tarafından mutlaka kontrol edilmesi gerekir.

Lastikleriniz iyi durumda mı?

aşınmış lastikLastik sırtı aşınmasının güvenlikli bir sınırı vardır. Lastik aşınma miktarı 1,6 mm altında olmamalıdır. Uzun yola çıkmadan önce bu sınıra yakınsa lastiğinizi değiştirin.

90 ile 140 km arasında lastiklerde bir titreşim hissediyorsanız, lastiklerinizin balansını yaptırın. Lastiklerinizden her hangi birinde düzensiz aşınma var mı? Düz bir yolda sürerken arabanız bir tarafa çekiyor mu? Düz sürüş sırasında direksiyon simidiniz merkezden sağa veya sola dönük mü? Rot ayarınızı mutlaka yaptırın.

 

“V” kayışınız iyi durumda mı?

aşınmış v kayışıOtomobil bir veya iki tahrik (V) kayışına sahiptir. Zamanla, bu kayışlarınız aşınır ve sonrasında kırılarak kopar. Bu durumun yolda karşınıza çıkmasını istemezsiniz. Motorunuzun yağ değişimi sırasında kayışların durumu kontrol edebilir. Tahrik kayışı bir miktar aşınma gösteriyorsa veya fotoğraftaki gibi bir çatlak varsa, yolculuktan önce değiştirmek sizin faydanıza olacaktır.

Motor yağınızı kontrol edin?

Motor yağ seviyenizi kontrol etmek için kullanım kitabındaki talimatlara bakabilirsiniz. Motor yağını kontrol etmek için motoru birkaç dakika ısıtın. Aracı düz bir yere park edin ve motoru kapatın. El frenini çekin ve kaputu açın.

Yağın, yağ karterine boşalması için bir iki dakika bekleyin. Motor yağı seviye çubuğu genellikle “Engine Oil” veya “Oil” yazan parlak kırmızı, turuncu veya sarı renkli bir tutamağa sahiptir. Bu noktada dikkatli olun, bazı parçalar sıcak olabilir.

Yağ çubuğunu dışarı çekin ve temiz bir bezle veya kağıt havluyla silin. Tamamen yerine oturana kadar geri takın. Tekrar çıkartın ve yağ seviyesini kontrol edin. Seviye çubuğundaki yağın durumu üst çizgiye yakın olmalıdır. Son yağ değişiminizden bu yana 1 yıl veya değişim km si geçtiyse ve yağ kontrolünüzde kirli görünüyorsa, yolculuktan önce değiştirmek iyi bir fikirdir. Yağ temiz görünüyor, ancak seviye düşükse, aracınız için belirtilen yağ derecesini kullanarak doldurun (Örneğin. 0W-20 veya 5W-30 v.b.)

Soğutma suyu seviyeniz iyi mi?

Düşük soğutma suyu seviyesiyle sürüş sırasında aşırı ısınmaya neden olabilir. Genleşme deposundaki motor soğutma suyu seviyesini görsel olarak kontrol edin. Kullanım kılavuzunuzun talimatları uyun. Soğutma suyu seviyesi “Min” ve “Max” işaretleri arasında olmalıdır.
Dikkat edin, soğutma sistemi sıcakken basınçlıdır, kullanım kılavuzundaki güvenlik önlemlerini okuyun.
Soğutma sıvısı seviyesi biraz düşükse, tavsiye edilen soğutma sıvısı türünü kullanarak doldurun. Seviye “Düşük” işaretinin çok altındaysa, soğutma sisteminizde sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir sızıntı bir yolculuktan önce giderilmelidir.

Akü kutup başları nasıl görünüyor?

Akü durumunuzu görsel olarak kontrol edin. Herhangi bir asit sızıntısı, çatlak veya başka bir hasar görürseniz, akünün değiştirilmesi gerekir.
Akü kutup başları sıkı olmalı ve oksitlenmemelidir. Aşınmış veya gevşek kutup başları marş yapmanızda problem çıkarttığı gibi, aracnızda başka birçok sıkıntıya da neden olur.

 

 

Akün kaç yaşında?

Bir araç aküsü ortalama 5 ile 7 yıl dayanır. Bazı piller 10 yıl dayanabilir, bazılarının da 3 yıl sonra değiştirilmesi gerekebilir. Akünüz eskiyse, en azından test ettirin veya şansınızı denemek istemiyorsanız değiştirin. Zayıf bir akünün belirtileri arasında yavaş marş, rölantide farlar zayıf yanması ve asit sızıntıları bulunabilir. Ayrıca yapabileceğiniz basit bir test var, burada okuyun .

Motor hava filtreniz temiz mi?

Hava filtreniz kirliyse, seyahate çıkmadan önce değiştirmek iyi bir fikir olabilir. Kirli bir hava filtresi motor da güç eksikliğine neden olur. Bu, araçta römork çekerken veya tam yükte yokuş yukarı çıkarken fark edilir. Bunu kendiniz değiştirmek isterseniz, kullanım kılavuzunuz daki talimatları izleyerek yapabilirsiniz.

Şanzuman yağını kontrol edin?

Özellikle dağlık bir alanda tam yüke sahip uzun bir yolculuk, şanzumanınıza çok fazla yük bindirir. Şanzuman yağı değişikliğiniz yakında yapılacaksa, yolculuğa çıkmadan önce yapın.

Günümüzde birçok otomobilde bir şanzuman seviye çubuğu yoktur, bu nedenle şanzuman yağı seviyesi sadece yetkili servis veya özel tamirhanelerde kontrol edilebilir. Aracınızda bir seviye çubuğu varsa şanzuman sıvısını nasıl kontrol edeceğiniz aşağıda açıklanmıştır: Aracı kullandıktan sonra şanzuman sıvınız ısınır, aracı düz bir yere park edin. El frenini çekin. Şanzuman “Park” ve motor “rölantideyken” otomatik şanzıman yağı seviye çubuğunu çekin. Bu prosedür bazı araçlarda farklıdır, kullanım kılavuzuna mutlaka bakın.

Tüy bırakmayan bir havluyla silin ve tamamen geri takın. Bir kez daha dışarı çekin ve sıvı seviyesini ve durumunu kontrol edin.

Fotoğraftaki şanzuman sıvısı yeni değil, ancak hala iyi durumda. Yağ çubuğu, “Hot” ve “Cold” olmak üzere iki işarete sahip olabilir. Şanzuman ısındığından, sıvı seviyesi “Sıcak” işaretler içinde olmalıdır. Şanzıman sıvısı kirli görünüyorsa, özellikle römork çekiyorsanız değiştirin. Römorkunuz ağırsa, ek bir şanzuman yağı soğutucusu takmayı düşünün.

Farlarınız soluk görünüyor mu?

Yandaki görüntüdeki gibi karıncalanmış farlar, geceleri yolun görülmesini çok zorlaştırır, güvenliğinizi tehlikeye atar. Her iki karıncalanmış farın alt fotoğraftaki duruma geri gelmesi yaklaşık 40 dakika ila 1 saat sürer. İnternette satılan far yenileme kiti satın alabilir ve kendiniz yapabileceğiniz gibi, sizin yerinize ücreti ile yapan dükkanlara da bakabilirsiniz. Hatta bazı sürücüler bu işi yapmak için bir diş macunu kullanabilmektedir. Karıncalanmış farların nasıl temizleyeceğiniz ile ilgili bu YouTube videolarına bakın .

Yedek lastik, bijon anahtarı ve kriko yerinde mi?

Yedek lastik basıncını kontrol edin. Tam boyutlu bir lastikse (diğer lastiklerle aynı boyutta), basınç diğer lastiklerle aynı olmalıdır. Küçük bir geçici kullanım lastiğiyse, lastiğin yan duvarında (genellikle 50-60 psi) uygun basınç gösterilir.

Kesin veriler için kullanıcı kılavuzuna bakın. Aracınızın altına sabitlenmiş bir yedek lastik varsa, kolayca çıkarılabildiğinden emin olun; mekanizma paslanabilir. Çalışan bir kriko ve bijon anahtarı olup olmadığını kontrol edin.

Bijon şifresi var mı?

bijon şifresiAracınızda bijon şifresi varsa, bijonları sökmek için bu şifrenin olduğundan emin olun. Bulabileceğiniz bir yerde olmasına dikkat edin. Genellikle yerleri yedek lastiğin çevresidir.

Arabanız motor yağı tüketiyor mu?

Birçok modern otomobil, sürüş sırasında bir miktar motor yağı tüketir. Bu, yağ seviyesinin kademeli olarak düşmesine neden olur. Motorun yağ seviyesinin düşük olması birçok soruna ve motorun aşınmasına neden olabilir.

Bu durumu önlemek için, bir arabada yedek bir kutu motor yağı tutmak iyi bir fikirdir. Yağ aynı kalitede olmalıdır, örneğin 5W-20 veya 0W-20.

Aracınız için temel acil durum kiti

Aracınız için temel bir acil durum kiti şunları içerebilir:
– Akü Takviye (booster) kabloları
– Lastik pompası
– Lastik basınç göstergesi
– Birkaç el bezi ve iş eldiveni
– El feneri
– Tornavida, pense ve en yaygın anahtar seti ile temel alet kiti .
Ayrıca yedek far ampulü ve ön cam silecek sıvısı, bir reflektör veya işaret fişekleri, bir elektrik bandı, aracınızın yedek anahtarı, aracınız için bir miktar yedek su, v.b.

Arabanız bir yolculuğa çıkmak için güvenli mi?

Aracınızı herhangi bir yolculuğa çıkarmadan önce, güvenli olduğundan emin olmak istersiniz. Lastiklerin, frenlerin, direksiyonun, süspansiyonun, aktarma organlarının ve diğer bileşenlerin liftler ile kontrol edilmesini sağlamak için aracınızı kalifiye bir teknisyene veya bir yetkili satıcıya götürmeniz gerekecektir.

Birçok işyeri, yağ değişimi, lastik rotasyonu ve çok noktalı mekanik kontrol içeren bakım paketleri sunar. Bu tür bir hizmet için rezervasyon yaptırmanızı öneririz, bu nedenle bir şey yapılması gerekiyorsa, yeterli zamanınız olacaktır.

Römorkunuz bir yolculuğa hazır mı?

Bir römork çekiyorsanız, özellikle dikkat edilmesi gerekir. Bir römork genellikle uzun süre park edildiğinden, bileşenlerinin çoğu paslanır. Kutup başları ve söketlerin korozyonu nedeniyle genellikle römork ışıkları düzgün çalışmaz.

Römork lastikleri aylarca dışarıda oturduktan sonra kuru çatlaklar gösterebilir. Çatlaklar gösteren lastikler değiştirilmelidir. Römork tekerlek yataklarının da taze gresle yeniden paketlenmesi ve bir römork uzun süre park edilmesi durumunda ayarlanması gerekebilir.

Aracınızdaki ve römorktaki römork kablo demeti söketlerini kontrol edin. Gördüğünüz gibi, bu kamyon oldukça yeni olmasına rağmen, fotoğraftaki söketler zaten korozyonu gösteriyor.

Aşınmış bağlantı uçları römork kablo demeti ile zayıf bağlantıya neden olur. Bu söketlere yolculuktan önce bakım yapılması gerekir.

Torpido gözünde kullanım kılavuzunuz var mı?

Kullanıcı el kitabı, römork çekmekten patlak lastiğin değiştirilmesine ve krikonun bulunduğu yere kadar birçok bilgi içermektedir. Motor yağını veya diğer sıvıları doldurmanız gerekirse, kullanım kılavuzunuzdaki talimatları inceleyin.

Akü biterse aracın nasıl çalıştırılacağı, motorun aşırı ısınması durumunda ne yapılacağı veya bir far ampulünün nasıl değiştirileceği ile ilgili bilgileri de bulabilirsiniz. Bir kullanım kılavuzunuz yoksa, birçok otomobil üreticisi kullanım kılavuzunun elektronik ortamda internetten indirmeye müsade eder.