Buji Bakımı ve Değişimi

24.07.2020
2.487
A+
A-
Buji Bakımı ve Değişimi

Buji Bakımı ve Değişimi

Bujilerin Görevi

Benzinli motorlarda kullanılan bujiler, sıkıştırılmış olan hava/yakıt karışımı olan gazların ateşlenmesini sağlayan bir ateşleme sistemi elemanıdır.

Bujiler araçlarda belirli km sonucunda değiştirilmesi gerekir. Eğer değiştirmekte geç kalınırsa, araçta yakıt tüketimi artmaya başlar, bunun yanında çekişte azalma ve dışarı atılan egzoz gazlarında büyük bir kirlilik yaşanır. Bu durumlar dikkate alındığında bujiler benzinli araçlarda 20.000 km sonucunda LPG kullanılan araçlarda da 10.000 km sonucunda değiştirilmelidir. Bu söylenen km ler sadece araçlarda normal buji kullanılıyorsa dikkate alınmalıdır.

Buji Bakımı ve Değişimi

Uyarı: Elektronik ateşleme sistemlerinin gerilimi, klasik ateşleme sisteminin geriliminden daha yüksektir. Elektronik ateşleme sistemi parçalarına dokunmayın.

Buji Bakımı ve Değişimi

Elektronik ateşleme sistemi parçalarına dokunulması şok veya elektrik çarpmasına ve ciddi yaralanmalara yol açabilir. Yakıt ekonomisinde bir düşüş gözlemlediyseniz, bujileri aşağıda verilen işlemlere göre temizleyiniz.

Bujiler aşırı ısınabilir ve ciddi yaralanmalara yol açabilir. Sıcak bujilere dokunmayın.

Bujilerin kontrolü ve değiştirilmesi

Dikkat:

  • Motor dokunulacak kadar soğuduğunda, buji kablolarını kablodan değil, bağlantı noktalarından (başlıklardan) tutarak çıkarın.
  • Buji lokma anahtarı ile bujileri motordan sökün. Buji yuvaları, kirleticilere karşı korunmak zorundadır.
  • Bujileri, izolatörlerinin kırık olup olmadığı açısından kontrol edin. İzolatörü çatlak veya kırık olan bujileri değiştirin. İzolatör normalse, temizleyin.
  • Çok ince bir fırça ile üst kontak ucunu ve elektrotu temizleyin. Temizlik sonrası, tırnak aralığını belirtilen değere ayarlayın.
    Bujiyi girdiği yere kadar elinizle takın.


Not: 
Yeni buji takarken, bütün bujiler aynı anda yenilenmelidir.

  • Her buji doğru tork değerinde sıkılmalıdır (25 Nm).
  • Buji kablolarını bujilerin ucuna düzgün bir şekilde takın ve bir yerine oturma hissedene kadar itin. Buji kablolarının doğru sırayla takıldığından emin olun.


Dikkat: 
Bujilerin aşırı sıkılması, silindir kapağına açılmış dişlere zarar verebilir. Bujilerin tam sıkılmaması, bujilerin aşırı ısınmasına yol açabilir. Bujilerin aşırı veya yetersiz sıkılması, motora hasar verebilir