Çelik Halat Uç Birleştirme Şekilleri
Arkadaşlar sizlere A sınıfı iş güvenliği uzmanı olan Nurettin Işık öğretmenimizin hazırlamış olduğu ÇELİK HALAT UÇ BİRLEŞTİRME ŞEKİLLERİ VE SAHADA KARŞILAŞILAN UYGULAMA HATALARI isimli sunumunu sunmak istiyorum. Kendisine bu güzel power point sunumu için motordersi.com olarak minnettarlığımı sunmak istiyorum. Özellikle iş güvenliği eğitimleri için hazırlanmış bu bilgilendirici sunumun ana başlıkları aşağıdaki gibidir.
- Halat uç birleştirmelerinin sınıflandırılması
- Klemensli halat uç birleştirmeleri
- Asimetrik kamalı halat uç birleştirmeleri
- Simetrik kamalı halat uç birleştirmeleri
- Örme halat uç birleştirmeleri
- Alüminyum yüksüklü halat uç birleştirmeleri
- Diğer tiplerde uç birleştirmeleri (Flemish Eye, Sıvama, Tutya, Armut tip tutya söketli)
- Sahada gözlenen yanlış uygulamalar
- Doğru Yanlış uygulama örnekleri
Sunuma kısaca buradan bakacak olursak.
Klemensli Halat Uç Birleştirmeleri
Klemensli çelik halat uç birleştirmeleri sahada kolaylıkla birleştirilebilmeleri ve uygun maliyetleri nedeni yaygınca kullanılırlar. Diğer bir çok halat uç birleştirme uygulamalarına kıyasla kolaylıkla sökülebilir ve sorunsuzca kontrol edilebilirler.
DIN 1142’ye göre sertifikalanmış klemensli halat uç birleştirmeleri kaldırma uygulamalarında kullanılmamalıdır. Bunun tek istisnası bir kereye mahsus yapılacak özel kaldırma uygulamalarıdır. Bunun haricinde hiçbir şekilde vinçlerde vb. kaldırma işlerinde kullanılmamalıdır.
Klemensli Halat Uç Birleştirmeleri Çalışma Mekanizması
Klemensler halat canlı (yüke tabi) bölümünden ölü (yüke tabi olmayan) bölüme doğru baskı uygulayarak sürtünme ile kapatmaya zorlayarak iki halat arasında yük iletimi sağlarlar.
Her klemenste halat yük bölümünden ölü bölümüne doğru yaklaşık olarak aynı kuvvet transfer edilir. Örneğin 5 klemens kullanılıyorsa, her klemenste çekme kuvvetinin yaklaşık %10’u iletilir. Yük halatının Klemensler sonrası bölümü çekme kuvvetinin %100’ne maruz kalırken, her klemens sonrası bu kuvvetin klemens başına düşen %10’luk bölümü halat ölü bölümüne iletilir. Halatın kıvrıldığı yüksük bölümüne ulaşılınca halat yük bölümüne gelen kuvvet tam olarak %50 azaltılmış olacaktır.
Öte yandan halat ölü bölümü klemenslerin sonunda tamamen yüksüz kalacaktır. Her klemens sonrası klemense gelen çekme kuvvetinin %10’nu alarak yüksük bölümüne gelindiğinde yük dağılımı %50’ye ulaşacaktır.
Kontrol
Klemensli çelik halat uç birleştirmeleri somunlarının tork değerleri tork anahtarı ile kontrol edilmelidir. Halatın serbest bölümleri özellikle klemenslerin arasındaki bölümler tel kopmaları ve korozyona karşı görsel kontrolden geçirilmelidir. Özellikle büyük yük değişimlerinin söz konusu olduğu uygulamalarda klemens yakınında halat hatları arasında tel kopmaları meydana gelebilir. Tel kopmaları tespit edildiğinde klemensler ve sıkışmış çelik halat değiştirilmelidir.
Motor Dersi Youtube Kanalımız İçin Tıklayınız.
Sunumu İndir |