Debriyajın Yapısı ve Görevi
Debriyajın Yapısı ve Görevi
1. DEBRİYAJIN YAPISI VE GÖREVİ DEBRİYAJ SİSTEMİ: MOTOR VE ŞANZUMANI ÇABUK VE KAÇIRMADAN BİRLEŞTİRMELİ BALANSI İYİ YAPILMIŞ OLMALI KOLAY SOĞUYABİLMELİDİR MOTOR GÜCÜNÜN VOLANTTAN ŞANZIMANA İLETİM SIRASI: VOLANT DEBRİYAJ BASKI MUHAFAZASI BASKI PLAKASI DEBRİYAJ DİSKİ TRANSAKS GİRİŞ MİLİ
2. DİYAFRAM YAYLI (ŞEMSİYE) TİP DEBRİYAJ MOTOR GÜCÜ DEBRİYAJ MUHAFAZASINDAN BASKI PLAKASINA BİRKAÇ METODLAAKTARILIR: TIRNAKLI TAHRİK TİP LAMALI TAHRİK TİP RADYAL LAMALI TİP TEĞETSEL LAMALI TİP TIRNAKLI TİP TEĞETSEL LAMALI TİP
3. BASKI ÇEŞİTLERİ TIRNAKLI TAHRİK TİP Temas alanı zamanla aşınıp gürültü ve tam ayrışmama problemine neden olur RADYAL LAMALI TİP Tırnak yerine hareket iletimi için radyal kama kullanılmıştır TEĞETSEL LAMALI TİP Toyota araçlarında bu tip baskı kullanılır
4. DİYAFRAM YAYIN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ
5. DEBRİYAJ ANA MERKEZİ
6. KENDİNDEN MERKEZLİ DEBRİYAJ BİLYASI Bu sistem krank mili ve şanzıman eksenini merkezleyerek sesi azaltmak için kullanılaır.
7. ARIZACILIK
8. REFERANS 1. Debriyaj pedal yüksekliği çok düşükse debriyaj ayırmama problemi görülür. 2. Debriyaj pedal boşluğu fazlaysa debriyaj ayırmayabilir. Bu durumda parçalar arası boşluk artmıştır. 3. Debriyaja birkaç kez bastıktan sonra vites geçişi kolaylaşıyorsa sistemde hava vardır.
9. DEBRİYAJ KAÇIRMASI
10. DEBRİYAJ SİLKELEMESİ / TİTREMESİ
11. DEBRİYAJ GÜRÜLTÜSÜ
12. ARAÇ ÜSTÜ KONTROLLER DEBRİYAJIN AYRIŞMA KONTROLÜ: A. Tekerleri takozla destekleyip el frenini çekin B. Debriyaja basmadan vites kolunu hafif bir sürtme sesi duyana kadar geri vitese doğru itin C. Bu durumda debriyaja basarak geri vitese kolayca geçtiğini kontrol edin. Eğer geri vitese rahat bir geçiş varsa debriyaj ayırıyor demektir.
13. DEBRİYAJ KAÇIRMA KONTROLÜ A. Tekerlere takoz koyup el frenini çekin B. Debriyaja basılı tutarak 5. Vitese takın motor devrini artırarak debriyaj pedalını yavaşça bırakın C. Eğer motor stop ediyorsa debriyaj kaçırmıyur demektir. NOT: Bu testi uzun süreli yapmayın.
14. DEBRİYAJ BİLYASININ İNCELENMESİ Eksenel yönde kuvvet uygulayarak bilyayı döndürün. Not: Bilyanın yağlanmasına gerek yoktur. Gövde ve göbek yaklaşık 1 mm kadar oynamalıdır
15. DEBRİYAJ BASKISININ İNCELENMESİ SST ve sentil kullanarak diyafram yaylarının hizalamasını kontrol edin. Maksimum kaçıklık 0.5 mm olmalıdır. Gerekirse SST kullanarak yayları hizalayın.
16. DEBRİYAJ DİSKİNİN İNCELENMESİ Perçin başı derinliği minimum 0.3mm olmalıdır. Maksimum disk salgısı 0.8mm olmalıdır. Yay ucundaki aşıntının maksimum derinliği 0.6mm, maksimum genişliği ise 5mm olmalıdır.
17. DEBRİYAJ GRUBUNUN SÖKÜLÜP TAKILMASI Baskıyı volandan sökmeden önce karşılıklı işaretleyin. Volanın salgısını ölçün. Maksimum salgı 0.1mm olmalıdır. Montaj esnasında debriyaj diskini SST kullanarak volan üzerinde merkezleyin ve montaj işaretlerine dikkat ederek baskıyı volana takın. Şekilde gösterilen yerlere NLGI No.2 gresi sürün.
18. DÜZ ŞANZIMAN Şanzıman ; araç torkunu ve hızını değiştirir aynı zamanda dönüş yönünü değiştirir. Grafikte görülen B,B1,B2 eğrileri şanzımandaki tork değişimlerini, taralı alan ise motor torkunun verimli kullanılamadığı alanı göstermektedir. ‘A’ ise ideal eğridir.
19. DÜZ TRANSAKS / ŞANZIMAN TİPLERİ