Dizel Motor Hava Alma

20.12.2019
3.363
A+
A-
Dizel Motor Hava Alma

Dizel motorlar bilindiği gibi kapalı devre bir yakıt sistemi ile donatılmıştır. Bundaki amaç motor daki ateşleme sisteminin farklı yapılmasıdır. Bilindiği gibi dizel motorlarda dört zaman oluşumu şu şekilde meydana gelmektedir. Emme zamanı dediğimiz zamanda motor içerisine pistonun aşağı yönlü yapmış olduğu bir hareket ile vakum oluşup sadece hava’yı alması, Sıkıştırma zamanı dediğimiz zamanda içeriye alınan havanın sıkıştırılması, Ateşleme zamanı dediğimiz zaman içerisinde ise enjektör tarafından mazotun yüksek basınçlarda (1500 Bar ile 2300 Bar) püskürtülmesi ile gerçekleşen yanma ve akabinde son zaman olan egzoz zamanı vasıtası ile yanmış gazların dışarı atılması olayları gerçekleşir.

Yakıt sisteminin Benzinli motora göre farklı dizayn edilmesi gerekliliği işte tam burada açığa çıkmaktadır. Yani ateşleme zamanında yüksek basınçlı mazotun sıkışan hava üzerine enjektör tarafından püskürtülmesi. Bu durumun gerçekleştirilmesi için mazotun geçiş yolu üzerinde havanın olmaması gerekiyor. Eğer mazot geçiş yolu üzerinde hava varsa, hava sıkıştırılamadığı için mazot enjektörlere ulaşmaz ve aracımız püskürtme olmayacağından çalışmaz.

Aşağıdaki video eğer aracınız hava yaparsa aküyü boşaltmadan motoru nasıl çalıştırırsınız ve bir Dizel motora sahip araç hangi durumlarda hava yapar bunu anlatmaya çalıştık. Eğer bir kusurumuz olmuş ise affola.

Bu iş için kullanmış olduğumuz aracımız Ford Fiesta 2004 Model Dizel bir araçtır. Size iyi seyirler diler. Eğer bu konu ile ilgili sorularınız olursa memnuniyetle yardımcı olmaya çalışırız.