Dizel Yakıt Filtresi Nedir?

20.01.2020
2.285
A+
A-
Dizel Yakıt Filtresi Nedir?

mazot filtresi nedirDizel yakıt filtresinin temel amacı motorun yakıt sistemi bileşenlerini (Yakıt pompası, enjektörler v.s.) korumaktır. Bu bileşenlerin erken arızalanmasını önlemek için aşırı küçük parçacıkları temizleyerek ve yakıt sistemine geçişini engelleyecek bir biçimde tasarlanmalıdır. Dizel motorlar da yakıt sistemini korumak için, kimi motorlar da bir, kimi motorlarda 2 yakıt filtresi kullanılmaktadır. Ayrıca bazı otomobillerde yakıt filtrelerinin yanı sıra yakıt deposunda veya transfer pompasında da bir yakıt filtresi bulunabilir.

Yakıt filtrasyon endüstrisinde ortak ölçü birimi mikron veya mikrometredir. Bir mikron 0,001 mm ye eşittir. Araçlarda bulunan birinci yakıt filtresi 10 ila 15 mikron (0.01 mm ile 0.015 mm “) arasındaki partikülleri temizlemelidir. İkinci veya nihai yakıt filtresi 3 ile 5 mikron arasındaki partikülleri temizlemelidir. mikronlar (0.003 mm ile 0.005 mm). Bu parçacıkların ne kadar küçük olduğunu göstermek için aşağıdakileri göz önünde bulundurun.

  • Çıplak göz, 40 mikrometreden (0,04) daha küçük partikülleri göremez.
  • Bir tuz tanesi yaklaşık 100 mikrometredir.
  • Bir insan saçı yaklaşık 70 mikrometre çapındadır.
  • Tek bir talk pudrası tanesi 10 mikrometredir.

Her ne kadar dizel yakıt filtreleri, dizel yakıta giren zararlı parçacıkları gidermek üzere tasarlanmış olsa da, bu parçacıklar filtreleri tıkamak için nadiren bulunur. Gerçekte, filtreyi tıkayan yakıtın kendisidir.

Dizel Yakıt İçeriğinde Bulunan Maddeler

Hidrokarbonlar: Dizel yakıtlar hidrokarbonlar olarak bilinen bir madde içerir. Hidrokarbon parçacıklarının genellikle 1/2 ila 2 mikron aralığında olduğu düşünülmektedir. Bu parçacıklar enjeksiyon sistemine zarar vermese de, filtreden geçerken filtrenin tek tek liflerine yapışmaya eğilimlidirler. Zamanla, filtre ortamının yüzeyini kaplar ve filtreyi tıkarlar. Filtre elemanının kirli tarafında siyah, katranlı bir madde birikir ve yakıt geçişini önler.

Parafin: Dizel yakıt parafin içerir. Dizel yakıt sıcaklığı azaldıkça, parafin kristalleri çözeltiden çökelmeye başlar. Bu sıcaklık, yakıtın net bir görünümden bulanık bir görünüme geçmesine neden olur. Giderek daha fazla parafin kristali çözeltiden çökelmeye ve yakıt sisteminden geçmeye başladığında yakıt filtresi boğulmaya başlar. Sarı, mumsu bir madde sonunda filtreyi sarar ve yakıt geçişini önler. Yakıt geçişinin önlenmesi motorunda çalışmasına engel olacaktır.

Yakıt Filtresi Yapısı

dizel yakıt filtresiYakıt filtresini oluşturan elemanlar yandaki şekilde gösterilmiştir. Yakıt dolumu veya yakıtta su bulunması halinde filtrede su birikebilir. Söz konusu su kış döneminden önce sonbaharda tahliye edilmelidir.
Filtrenin düzenli aralıklarla değiştirilmemesi halinde enjeksiyon pompasında ve enjektörlerde hasar meydana gelebilir.