EGR Sistemi Nedir?
Egzoz Gazı Devridaimi (Egzoz resirkülasyon) veya EGR sistemi çeşitli araç emisyon kontrol sistemlerinden birisidir. Egzoz gazlarındaki azot oksit (NOx) miktarının azaltılmasına yardımcı olur. Azot oksitler normalde motor silindirlerindeki yanma sürecinde oluşur.
Bununla birlikte, daha yüksek yanma sıcaklıklarında (1600 ° C veya 2912 ° F’nin üzerinde) önemli ölçüde (NOx) artar.
Daha yüksek yanma sıcaklıkları da motor için zararlıdır. Yüksek yanma sıcaklıklarının neden olduğu etkilerden biri, hava / yakıt karışımı silindirlerde kıvılcımdan değil, aşırı ısıdan dolayı tutuşmasından ön ateşleme veya vuruntu (Bkz; Vuruntu Sensörü) olayı meydana gelir. Böyle bir kendi kendine yanma meydana geldiğinden, motorun yanma odasına bakan, piston, segmanlar ve bu uzun süre devam ederse supaplar ve silindir cidarları zarar görür. Motor aşırı sıcaklığa maruz kaldığında turboşarj da görevini yapamayacaktır.
EGR sistemi, egzoz gazlarının küçük bir bölümünü emme manifolduna yönlendirerek yanma sıcaklığını azaltır.
EGR Sistemi Nasıl Çalışır
Egzoz manifoldundan atılan yanmış gazlar tekrar yanma durumu söz konusu değildir. Bu yüzden bir miktar egzoz gazını emme kanalına geri alarak, yanmamış taze yakıt hava karışımı ile harmanlayarak yanmanın bir miktar kötüleştirilmesi ve ardından yanma sıcaklığını düşürmek suretiyle motorda yanma ısısını kontrol altına almış oluruz.
Piyasada kullanılan araçlarda bir EGR sistemi bulunmayabilir; birçok yeni araç modellerin de, değişken bir supap zamanlaması ve yanma sıcaklıklarını ve NOx emisyonlarını kontrol etmek için başka sistemler kullanır.
Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU) Sistemdeki Görevi
Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU), EGR sistemindeki akışı kontrol etmek için EGR valfini açar veya kapatır. EGR valfi, egzoz manifoldunu emme manifolduna bir egzoz geri dönüş hattı ile bağlar. EGR valfı normalde kapalıdır. Motor soğukken, rölantide veya ani hızlanma sırasında EGR’den her hangi bir akışı olmaz. Motor tam yük veya orta yük altında sabit seyir halindeyken EGR’den egzoz geri dönüş akışı olur.
Bazı otomobillerde, EGR valfi, yandaki şemada olduğu gibi bir vakum aktüatörü tarafından çalıştırılır. Modern otomobillerde kademeli motorlu elektrikli bir EGR valfi vardır.
EGR Sistemi Egzoz Gazı İzlenmesi
Elektronik kontrol ünitesi (ECU), EGR sistemini diğer emisyon kontrol sistemleriyle birlikte düzenli olarak test eder. Egzoz gaz akışı beklenenden daha fazla veya daha azsa, Elektronik kontrol ünitesi (ECU) bir hata tespit eder ve gösterge panelindeki Motor ikaz ışığını yakar.
EGR egzoz gazları akışını izlemenin farklı yolları vardır. Bazı otomobillerde, EGR sisteminin giriş kısmına monte edilmiş bir EGR sıcaklık sensörü kullanılır. EGR valfi açıldığında, giriş tarafındaki sıcaklık, sıcak egzoz gazlarından yükselir.
Bazı araçlarda, EGR sisteminin egzoz kanalı kısmındaki iki delik ile her iki tarafındaki basınç farkına dayanarak EGR akışını ölçen bir DPFE sensörü, Delta Pressure Feedback EGR (Delta Basınç Geri Bildirimi EGR) kullanılmıştır. Şekli incelemek isterseniz alt kısımda gösterilmiştir.
Modern otomobiller elektrik kontrollü bir EGR valfi kullanır (aşağıdaki şema). Bazı otomobillerde de EGR de ayrıca soğutucu bulunur. Elektronik kontrol ünitesi (ECU), EGR valfini bir adım motorla açarak veya kapatarak EGR akışını kontrol eder. EGR akışı, manifold mutlak basınç (MAP) sensörü, kütle hava akış sensörü ve hava / yakıt oranı sensörü tarafından izlenir .