Ford Otomotiv Teknik Gezimiz

16.01.2020
810
A+
A-
Ford Otomotiv Teknik Gezimiz

30.05.2011 Pazartesi okulumuz Bağcılar Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi motorlu araçlar teknolojisi bölümü 11MO-V şubesinden 21 adet öğrencimiz ile öğretmenlerimizden Mdr. Yardımcısı Sayın İsmet Bozkurt, Alan Şefimiz Sayın Abdullah Yanık, Elektrik Bölüm Atölye Şefi Sayın İsmail Erol ve motorlu araçlar teknolojisi öğretmenlerinden Sayın Cafer Kanak hocalarımızla teknik bir gezi yapılacaktır. Gezimizin programı şu şekilde olacak olup hayırlı ve yararlı bir gezi olmasını temenni ederiz.

Gidilecek Adres: Fabrika/Factory: Kocaeli Gölcük Yolu 14. Km. 41470 İHSANİYE-GÖLCÜK/KOCAELİ

Toplanma                  : Saat: 06:45
Hareket Saati: Saat : 07:00
Varış                :Saat : 09:30
Fabrika Sunum : Saat : 10:00
Fabrika İçi Gezi Başlama : Saat : 10:30
Öğle Yemeği : Saat : 11:30
Kapanış konuşmaları : Saat : 12:00
Varış: 15:30

olarak planlanmıştır.


Sevgili arkadaşlar 30.05.2011 günü saat 07:00 da planlandığı gibi okuldan Bağcılar Belediyemizin bize tahsis ettiği otobüsle çıkış yapıldı. Geziye 1 Müdür Yardımcısı ve 3 öğretmenle birlikte 20 Öğrencimiz katılmıştır. Saat 09:45 gibi Ford Otosan Gölcük fabrikasına varılmıştır. Güvenlik kapısından kimliklerimizin teslimi ve karşılığında fabrika giriş kartlarımızı alarak otobüsümüzle birlikte fabrika içerisinde bulunan eğitim birimine ulaştırıldık.

Burada bizi Fabrika Eğitiminden sorumlu ve gezimizi planlayan ekip lideri Sabahattin Gücin bey karşıladı. Kısa bir tokalaşma ve konuşmadan sonra eğitim salonuna geçtik. Bu salonda eğitimden sorumlu arkadaşımız bize Ford Otosan’ın geçmişinden günümüze olan faaliyetlerinin anlatıldığı bir sunum gerçekleştirdi. Bu sunumda fabrikada Yerli malı olarak üretilen Ford Transit Connectlerin motor hariç tamamının fabrikalarından üretildiğini aynı zamanda saçları şekillendiren preslerin kalıplarınında bu fabrikada dışa bağımlı olmadan üretildiğini ve bu üretimim sadece Ford transit press kalıpları ile kalmadığını örneğin jaguarın da bazı parçalarının kalıplarının da bu fabrikada üretildiğinden bahsetti. Aynı zamanda Ford Otosan ortaklığının biçiminden de bahseden eğitmen hocamız hisse dağılımı olarak %41 Ford Otomotiv %41 Koç topluluğu ve %18 ise halka arz edilmiş hisse olduğunu açıkladı. Ford Otosan ile ilgili kısa bir açıklama aşağıdadır.

ŞİRKET TARİHÇESİ 
1928 Vehbi Koç’un Ford distribütörlüğünü alması
1959 Otosan’ın kurulması (İstanbul Fabrikası)
1977 Ford’la lisans anlaşması
1982 İnönü Kamyon (Cargo) ve Aktarma Organı Fabrikası
1983 Ford’un % 30’luk pay ile Otosan’a ortak olması
1997 Ford ve Koç Grubu’nun hisse eşitlemesi (% 41)
1998 Kocaeli Fabrikası – Temel Atma Töreni
2001 Kocaeli Fabrikası – Transit Job #1
2002 Kocaeli Fabrikası – Transit Connect Job #1
2004 Belçika’daki Transit üretiminin Türkiye’ye kaydırılması
2005 1.000.000’uncu aracın üretilmesi

Tesisler  Kocaeli Montaj Fab
Parça Dağıtımı : Kartal Yedek Parça
Saat Ücretli : 6,750
Maaş ücretli : 1,250
Hissedarlar
41% Ford Motor Co
41% Koç Holding
18% Halka arz

2010 Net Satışları  $ 4.1 Milyar Dolar

Bu kısa sunumdan sonra soru cevap kısmına girildi. Öğrencimiz tarafından Fordun Focus modelleri burada mı üretiliyor sorusuna karşılık Focusların yurt dışından geldiğin açıklandı. Başka bir öğrencimiz acaba biz mezun olduktan sonra bu fabrikada işe nasıl başlayabiliriz diye sorduğunda, cevap olarak bu fabrikada işe girişlerin ilk tercihi olarak meslek lisesinin ilgili bölümlerinden örneğin; Motorlu Araçlar Teknolojisi, Metal İşleri, Makine Teknolojileri vb gibi bölümlerin tercih edildiğini aktardı.

Bu soru cevaplardan sonra fabrika ile ilgili gezi için otobüse binilerek ilk olarak Press kalıpların basıldığı ve üretildiği kalıphane gezildi. Burada öğrencilere kulaklık ve gözlük dağıtıldıktan sonra sırası ile sacın preslendiği ve şekillendiği press atölyesini Teknik öğretmenliği bırakıp Ford Otosanda 25 yıldır çalışan öğretmenimiz bizi saçların işlendiği ve kesimlerinin yapıldığı atölyeyi gezdirmesinin ardından, fabrika büyük bir fabrika olduğu için gezinin daha düzenli yapılması adına küçük fabrika içi taşımacılığın yapıldığı katarlara binerek sırası ile kaynak ve punta atölyeleri ile montaj hatları gezdirilmiştir.

Bu gezinin sonucunda planlandığı gibi öğle yemeği verilerek gezimiz sonlandırılmıştır.

Bu gezi planlamasını bizim adımıza yapan Sayın Sabahattin Gücin beye tekrar teşekkür ederek saat 13:00 gibi Ford Otosan fabrikasından çıkarak gezimiz sonlandırılmıştır.

Umarız bu gezi öğrencilerimizin bilgilenmesi açısından faydalı olmuştur.

Bir dahaki senelerde gezi planlamamızda sırası ile, Hyundai, Ford, Fiat, Toyota, Honda ve Türk Traktör yer alacaktır bunu da buradan öğrencilerimize müjdelemek istiyorum.