Fren Basınç Sensörü

19.10.2021
3.756
A+
A-
Fren Basınç Sensörü

FREN BASINÇ SENSÖRÜ NASIL ÇALIŞIR

Aracımız da sürüş güvenliğini artırmak ve güvenli frenleme sağlamak için ABS (Anti-lock Braking System) kullanılmaktadır. Bunun yanın da ABS ile birlikte çalışan Araç Denge Kontrol Sistemi (VSC) – Electronic Stability Program (ESP) de sürüş güvenliğini arttıran sistemlerdir.

Size bahsedeceğim konu ise bu sistemin olmazsa olmazı fren basınç sensörü. ABS’li fren sistemlerinde fren basınç sensör’ü direk olarak hidrolik üniteye monte edilmiştir.

Görevi

Sürücünün frenlemesi anında, fren tekerlek silindirlerine giden fren hidrolik yağ basıncını algılayarak ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi) ya bildirmektir. Bu sayede panik fren sisteminin (BAS yani Brake Assist system) devreye alınıp alınmamasını ön görmektedir.

Arızalanması

Fren basınç sensörü arızalandığında ECU sistem basıncını doğru hesaplayamaz ve ESP ile BAS devre dışı kalır. Bu durum 

Teşhis

Fren basın sensörü aşağıda şekilde görüldüğü gibi topraklama, sinyal ve 5 volt uçları olmak üzere 3 adet kablo ile ABS kontrol ünitesine bağlıdır. Arıza için motor test cihazı (Diagnostik) kullanılır.  Test cihazı ile arızalı durum tespit edilir. Test cihazı ile yapılan tespit sonrası sökete gelen kablonun kopmuş olması veya 3 adet kablonun bir birine kısa devre yapması gibi arızalar ile karşılaşabilirsiniz.

Yapısı

Fren basınç sensörü gövde (b) ile hidrolik basınç ile çalışan piezoelektrik (a) bir parçadır.

Kısa Not: Piezoelektrik nedir?

Cevap: İki zıt kutuplu (+) ve (-)  iletken malzemenin arasına sıkıştırılmış  yalıtkan (Piezoelektrik kristaller) malzemenin  üzerine basınç kuvveti  uygulanması ile  ortaya çıkan elektrik enerjisi dir. Üretilen enerji dışardan uygulanan mekanik enerjinin kuvvetine göre doğru orantıda elektrik üretmektedir.

Fren hidroliği, piezo-elektrik parçasının üzerine bir baskı yaptığında eleman içerisindeki aşağıdaki iki şekilde de görüldüğü gibi enerji dağılımı değişir.

Basınç etkisi olmadan enerji dağılımı eşittir. Şekil  deki gibi

Basıncın etkilediği durum da enerji kutupları hacim içinde yer değişir ve bir elektrik akımı doğar. Şekil 2 deki gibi

Basınç arttıkça daha fazla enerji kutuplara ayrılır ve gerilim yükselir. Bu gerilimin yapısı içindeki elektronik tarafından kuvvetlendirilir ve sinyal ucundan ABS kontrol ünitesine gönderilir. Anlaşılacağı gibi gerilimin kuvveti fren basıncının direkt bir göstergesidir.

YOUTUBE KANALIMIZI ZİYARET EDİN.