Benzinli Direkt Enjeksiyon

08.07.2020
2.653
A+
A-
Benzinli Direkt Enjeksiyon

FSİ Motor Nedir?

Volkswagen motor yelpazemizde daha  geniş kullanılacak olan FSI teknolojisi ile ilgili bazı bilgileri sizlerle paylaşalım. Mutlaka İnternet’te FSİ motorlarla ilgili epey bir şey okumuşsunuzdur. Gerçekten okuduklarınız ne kadar doğru ne kadar yanlış bu yazımız ve sunumumuz dan sonra anlayacaksınız.

FSI motor, Türkiye pazarına 1.6 lt. 115 HP Touran ile girdi ve Golf V ile devam etti. FSI motorun çalışma sistemi, Mitsubishi GDI (Gazoline Direk Injection) ile benzerlikler taşımaktadır.

FSİ Motorun Avantajları

1-Normal de motorlarda 14,7/1 lik hava ile benzin motorun dışında karıştırılıp motor içerisine sonra alınmaktayken. FSI motorda yakıt doğrudan silindire ve hassas bir zamanda dizel motorda olduğu gibi püskürtülmekte ve karışım direk silindirde oluşturulmaktadır. Yalnız dizel motorlarda püskürtme basıncı 1850 barlara kadar yükseltilmiş iken bu motorda püskürtme yakıtın erken tutuşması göz önüne alınarak 100 Bar civarında gerçekleşmektedir. Daha iyi atomize olma ve zamanlama ile yüksek bir performans sağlanmaktadır.

2-FSI Motorların iki ayrı çalışma mod’u bulunmaktadır. Bu modlardan birincisi düşük devir modu, ikincisi ise yüksek devir modudur. Motor düşük devirlerden yüksek devirlere çıktığında yakıt hava karışım oranı değişmektedir. Eğer yüksek performans isteniyorsa ve otomobil yüksek devirlerde kullanılıyorsa FSI motor geleneksel motor gibi çalışıyor. Buna karşılık şehir içinde kullanımlarda veya konforlu sürüşlerde otomobil düşük motor devirlerinde kullanılıyorsa motor FSI moduna geçiyor. Bu mod da hava/yakıt oranı değişerek yakıttan tasarruf ediliyor.

FSI modu (düşük motor devirleri):

Pistonun aşağı doğru hareketinde hava tamamen açık birinci kanaldan (ikincisi kapalı) silindir içerisine girer. Burada pistonun üst yapısı dikkat çekmektedir.

 

 

 

 

 

 

Pistonun yukarı hareketinde emme supabı kapanır. Piston silindir içindeki havayı sıkıştırmaya başlar. Bu hareketinin 2/3’ü tamamlandığında yakıt püskürtülür ve pistonun üst yapısı sayesinde havayla tam ortadaki ateşleme bujisinin önünde buluşur.  Daha önce de söylediğimiz gibi hava yakıt karışımı fakir bir karışımdır (hava daha fazla, yakıt daha az).  Ama bu az yakıt bujinin tam önünde tutuşmaya hazırdır ve öyle de olur.

 

 

 

 

 

Ateşleme tam ortada gerçekleşir. Etrafında silindir duvarlarına kadar hava bulunur. Bu hava yastık görevi görerek, ateşleme sonucu meydana gelen ısının silindir duvarlarından dışarı kaçması engellenir ve ortaya çıkan tüm enerji kullanılmaya çalışılır, böylece motor verimliliği artırılır. Sonuç olarak yakıt tasarrufu ve düşük egzoz emisyon değerleri elde edilir.

 

 

 

 

Homojen Operasyon Modu (yüksek motor devirleri):

Yüksek devirlere geçildiğinde yakıt püskürtme ve ateşleme aralığı daraldığı için farklı bir mod kullanılıyor. Yüksek devirlerde hava gereksinimi için ikinci kapakçık da açılır ve iki kanaldan içeri hava girer.

 

 

 

 

 

Yüksek devirlerde her şey hızlı hareket ettiği için zaman probleminden dolayı yakıt bu sefer pistonun sıkıştırma esnası yerine emme zamanında püskürtülüyor ve geleneksel benzinli motorlarda da olduğu gibi karışım oranı 14:1 oluyor. Ancak incelediğimiz bu motorda karışım silindir dışında değil silindir içinde gerçekleşiyor.

 

 

 

 

 

Sıkıştırma zamanında karışım silindir içinde homojen (eşit)dağılımda bulunuyor. Sistemin getirdiği avantaj ile sıkıştırma oranı diğer benzinli motorlara oranla daha da yükselerek (12) ateşleme sonucu yüksek performans elde ediliyor.

Sonuç olarak yüksek devirlerde daha yüksek performans, alçak devirlerde ise daha çok yakıt tasarrufu ve daha düşük egzoz emisyonları FSI motorun önemli avantajlarıdır. Genel olarak bakıldığında FSI motor diğer benzinli motorlara göre %10-15 yakıt tasarrufu sağlıyor. Vuruntu riski düşük olduğu için daha yüksek oranda sıkıştırma gerçekleşiyor ve verimlilik artıyor.

 

Daha fazla bilgi için youtube kanalımıza abone olun.