Kayış Kasnak Mekanizmaları Sunum
Niçin Koruyucu Bakım?
Zincir dişlilere ve dişi çarklı güç iletim sistemlerine kıyasla kayış-kasnak sistemleri son derece ekonomik ve etkin güç iletme uygulamalarıdır. Bu avantaj ancak kayış-kasnak mekanizmalarının uygun bakımı sürdürülebilir.
Uygun bakım uygulamaları kapsamında uzun süre sorunsuz çalışabilirler. Kayış ve tahrik mekanizmasının arıza vermeden kontrol altında tutulmaları gerekir. Bu şekilde yüksek maliyetli imalata ara vermelerin (kontrolsüz duruşlar) önüne geçilebilir.
SUNUM İNDİR |
Güvenli Çalışma Ortamı
Her zaman kayış-kasnak düzeneklerinin bulunduğu ortam ve çevresinde güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır. Bunun yanında aşağıdaki önlemler operatörlerin güvenliğini sağlayacaktır:
- Eğitimli personel
Kayış-Kasnak mekanizmalarındaki çalışmalarda mutlaka eğitimli çalışanlar görev almalıdır.
- Her zaman ekipmanı kapalı-kilitli tutun
Çok kısa süreli bir kontrol için bile olsa çalışmaya başlamadan önce ekipman güç kaynağını kesin: Panoyu kilitleyin üzerine uyarı etiketleri asın. Pano anahtarını cebinizde tutun. İlave güvenlik için mümkünse sigortaları da kesebilirsiniz. Ekipman kontrolü genellikle makine çalışmasının gözlemi ile olur. Bu noktada ekipman durmadan asla makineye dokunmayınız.
- Parçaların çalışma konumları kontrolü
Tüm makine parçalarının «güvenli» konumda olduğundan emin olun. Volanlar, denge ağırlıkları, dişliler, kavrama vb. elemanların nötr konumda olduklarından emin olun. Bu şekilde kazaya yol açabilecek hareketleri önlemiş olabilirsiniz. Her zaman imalatçıların güvenli bakım önerilerine bağlı kalın.
- Uygun giysiler giymek
Kayış-kasnak mekanizmaları çevresinde asla çok bol yada hantal elbiseler giymeyin. Kasnakları kontrol ederken uygun eldiven kullanın.
- Çalışma alanında güvenli yollar
Tahrik mekanizmasının bulunduğu alanı dağınık tutmayın. Çevrede gereksiz çalışmayı önleyecek malzeme bulundurmayın. Zeminlerde temiz ve yağ vb. kayganlaştırıcı malzemeler bulundurulmamalıdır.
- Kayış-Kasnak Muhafazaları
Kayış-kasnaklar her zaman çalışma sırasında uygun muhafaza altında olmalıdır.
- Test çalışması
Tahrik mekanizmasını normal çalışmaya almadan önce test çalışması yaparak her şeyin normal çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
Koruyucu Bakım
Bakım işlemleri kısa süreli ekipmanı durdurmadan yapılan kontroller ve makinenin durdurulmasını gerektiren bakım-onarımlar olarak iki bölümde ele alınabilir. Bu bölümde ilk tipteki rutin kontrollere değinilecektir.
- Kısa Kontroller
Koruyucu bakım uygulamalarına başlamanın iyi bir yolu, günlük kontrol turlarına kayış-kasnak mekanizmalarını eklemektir.
Bak ve dinle
Normal dışı bir titreşim yada sesi bakıp dinleyin. İyi tasarlanmış ve bakım altında kayış-kasnak mekanizması titreşim olmadan ve görece gürültü yapmadan çalışır.
Muhafaza Kontrolü
Kasnak muhafazasında bir gevşeme yada hasar olup olmadığını kontrol edin. Muhafaza saçında toz vb. istenmeyen maddeler olmamalıdır. Bu tür biriken toz vb. maddeler bir çeşit yalıtım görevi yaparak tahrik mekanizmasının daha yüksek sıcaklıklarda çalışmasına yol açar.
Sıcaklık kayış performansı ve mukavemeti için önemli bir faktördür. Örneğin 10 C bir ortam sıcaklığındaki artış V-kayış ömrünü yarı yarıya düşürür.
Yağ ve gres
Muhafaza parçasından birikmiş, yağ yada gres olup olmadığını kontrol edin. Böyle bir durum aşırı yağlamanın göstergesi olabilir. Yağ ve gres kauçuk malzeme ile temas ettiğinde kayışta şişme ve eğrilmelere yol açar.
Motor bağlantı parçaları
Son olarak motor bağlantı civatalarının uygun sıkılıkta olup olmadığını kontrol edin. Motor gergi rayının kontrolünü yapın.
- Kontrol Sıklığı
Aşağıdaki noktalar tahrik mekanizmasının kontrol aralıklarını etkiler:
- Tahrik devir sayısı;
- Tahrik sistemi çalışma çevrimi
- Ekipmana özgü kritik noktalar
- Çevredeki uç noktada ortam sıcaklıkları
- Çevresel faktörler
- Ekipmana ulaşılabilirlik.
Ekipman üzerindeki tecrübeniz, esas olarak hangi sıklıkta kayış-kasnak mekanizmasının kontrol edileceğini ortaya çıkartır. Yüksek devirler, aşırı yükler, sık duruş kalkışlar, uç noktadaki sıcaklık değerleri gibi koşullar, daha sık kontrol gerektirirler.
Çelik Halat Uç Birleştirme Şekilleri |