Lastik Basınç Algılama Sistemi

30.12.2019
2.272
A+
A-
Lastik Basınç Algılama Sistemi

Lastik Basınç Algılama Sistemi Nedir?

Lastik basınç algılama sistemi olan DSG sistemi aracın lastik basınçlarının izlenmesi ve sürücünün inik veya patlak bir lastik hakkında bilgilendirilmesini sağlar.

Aşağıdaki şekilde de görebileceğiniz gibi tekerlek subaplarına entegre edilmiş lastik verici modülleri (MER) bilgileri Yüksek Frekans (HF) sinyalleri seklinde yolcu kompartmanında bulunan bir beyne (Alıcı) iletirler.

Eğer gerekliyse çalışma sırasında CAN şebekesi üzerinden beyin sürücüye bir ikaz gönderir.  Ayrıca lastiklerin tanınması fonksiyonu her bir modülün ve dolayısı ile tekerin yerinin tespitini mümkün kılar. Bu sayede hangi tekerlekte basın ne durum da bilgisi gelmeye başlar.

Neden lastik basınc algılama (DSG) sistemi gereklidir?

Doğru lastik havası basıncı sayesinde:
1-Kaza risklerinde önemli azalma sağlanır.
2- Yakıt tüketiminde önemli azalma ve lastik ömründe artış sağlanır.

İnik Lastikler:
1-Araç dinamiğini bozar (aşırı direksiyon müdahalesi…).
2-Yolun ıslak olduğu zeminlerde kaymaya karşı gösterilen direnci önemli oranda azaltır
3-Aracın dengesini azaltır
Bilinmelidir ki tekerlek patlamalarının %85’ini yavaşça inen lastikler oluşturmaktadır.
Önemli: Doğru lastik havası = Azalan kaza riski

Lastik Basınç Algılama (DSG) Sisteminin Çalışma Prensibi

Genel olarak bu sistem şu şekilde çalışır.

Lastik basıncı algılama beyni kendi fonksiyonu ile tekerlek verici modüllerinin konumunu tespit eder. Dahili ve harici olarak bulunan yüksek frekans anteni sayesinde uyarı yaparak beyni bilgilendirir. Bu sistemde kullanılan güç pilinin ömrü yaklaşık olarak 10 yıldır. Pilin bitimine eğer yaklaşık 3 aydan daha kısa bir zaman kaldığında ikaz vererek sürücüyü uyarır.

Beyine Giren Bilgiler

1-Teker hızı bilgisi

Bu bilgi ESP beyninden gelir. Ayrıca bu bilgi ile birlikte lastik verici modülünün (MER) verdiği hızlanma bilgisiyle birlikte kullanılır.

 

 

 

 

2-Direksiyon dönüş yönü ve açısı bilgisi

Bu bilgi direksiyon kolonu içindeki direksiyon açı sensöründen gelir. Lastik verici modülünün (MER) yer tespitinde kullanılır.

3-Dış hava sıcaklığı bilgisi

Bu bilgi lastik basıncının daha kesin bir şekilde tespit edilmesi için kullanılır. İnik lastik basınç algılama beyni (DSG) teker havası sıcaklığını dış hava sıcaklığı ile karşılaştırır.

Bazı araçlarda bu bilgi emme hava sıcaklık sensörü motor beyni yoluyla bilgiyi iletir. Bazı modeller de ise dış hava sıcaklığı bilgisi sağ ayna altındaki algılayıcı ile bilgiyi iletir.

Pekala bu sistemde sürücü nasıl uyarılır. BSI sürücüye iletilecek ikaz mesajlarını alır. Bunun neticesinde aşağıdaki ikazların verilmesini sağlar:
1- Gösterge panelinde (sembol)
2- Çok fonksiyonlu ekran (uyarı mesajı)
3- Direksiyon kolonundan sesli ikaz ile.

Lastik verici modülü (MER) ünitesinin çalışması…

Basıncın algılanması

Lastik verici modülü (MER) basınçtaki azalmayı aşağıdakiler sayesinde algılar:
1-Basınç sensörü
2-İvmelenme algılayıcısı: Lastik havası basıncındaki azalmayı teyit eder zira düz bir hatta gidiş sırasında inen lastikteki dönüş ivmelenmesi artacaktır.
3-Lastik havası sıcaklık sensörü: Lastik havası basıncındaki azalmayı teyit eder zira inen lastik havasının sıcaklığı normal lastiğe göre daha fazla olacaktır.

Basınç bilgisinin aktarılması

MER modülünün farklı çalışma fonksiyonları vardır. Bunlar;

1- Sürüş Modu: Aşağıdaki şartlarda lastik verici modülü bu moddadır:

Araç hızı 20 Km/h’i geçince,
14 dakikalık bir sürüşten sonra.

Bu modda lastik verici modülleri (MER) her bir dakikada ama eğer lastik basıncında azalma oluyorsa her 10 saniyede bir sinyal gönderirler.

2-Park Modu: Lastik verici modülleri (MER) bir sürüşten sonra araç 14 dakikadan uzun bir süre hareketsiz kaldıysa bu moda geçer. Bu modda lastik verici modülleri (MER) her 13 saatte bir ama eğer lastik basıncında azalma oluyorsa her 30 saniyede bir sinyal gönderirler (7 güne kadar)

3-Depolama Modu: Lastik verici modülleri (MER) aracın sürülmediği ve lastik havasının azalmadığı 7 günden sonra bu moda geçerler. Bu modda MER herhangi bir sinyal göndermez; Sinyal göndermelerini sağlayabilmek için “MER sinyal zorlama” özel takımının kullanılması gerekmektedir.

4-Test Modu: Lastik verici modülleri (MER) lastik havası basıncının 3.7 bar’ı geçtiği ve aracın hareketsiz olduğu durumda bu moda geçerler. Sinyal göndermelerini sağlayabilmek için “MER sinyal zorlama” özel takımının kullanılması gerekmektedir. Bu mod MER öğretme işleminin ve arızalı MER’in hangisi olduğunun tespiti sırasında kullanılır.

Uyarılar ve özel noktalar

1- Lastik basıncı algılama beyni fazla lastik havası basıncını algılamaz. Olması gereken basınç konfigüre edilemez.(Değer değiştirilemez VIN numarası ile ilgilidir).
2- Sistem iptal edilebilir (Örneğin MER modülü olmayan lastikler kullanıldığında).
3- Yüksek Frekans alıcı anteni beynin içindedir. Bazı durumlarda dışarıda olabilir.
Bazı modellerde frekans anteni yakıt şamandıra tesisatının üzerindedir. Bu parça, yolcu bölümü kablo demetini bağlıdır.

4- Eğer araç güçlü yüksek frekanslı sinyal vericilerin olduğu bir bölgede ise (Örneğin: Havaalanları) sistem sinyal etkilenmesi devam ettiği sürece devre dışı kalabilir.
5- Araç, aşağıda belirtilen şartlar süresince hareketsiz kaldıktan sonra kontak açıldığı zaman ”DSG izlemede” ikazı gösterge panelinde görüntülenebilir.
a) 7 günü geçtiğinde,
b) Basınç ikazının varlığı sırasında 14 dakikayı geçtiğinde.

Not: Araç MER’den sinyal beklemektedir