Lastik Tekerlekli Ekskavatör Bakımları

19.02.2020
1.135
A+
A-
Lastik Tekerlekli Ekskavatör Bakımları

Bir iş makinesi olan lastik tekerlekli ekskavatörlerin güvenli ve düzgün çalışması için bakımlarının hem operatör ve hem de genel servis tarafından düzenli yapılması gerekmektedir.

Ekskavatörlerde bakım yapmadan veya kullanmaya başlamadan önce ilk kullanım için mutlaka bakım talimat kitapçığının okunmasında fayda vardır. Bunun yanında aşağıdaki koruyucu bakımları da yapmak gerekir. Bu yazımı da size bir ekskavatör için saatlik, haftalık, aylık, 3 aylık, altı aylık, yıllık gibi ve ayrıca kullanılan saatler ile ilgili bakımları anlatmaya çalışacağız.

Bir hidrolik sistemden iyi bir çalışma ve uzun bir ömür elde edebilmenin en önemli koşullarından birisi, devreye uygun yağın seçilmesi ve bakımının yapılmasıdır. Yağlar, başlı başına bir uzmanlık konusu olduğu için sadece yağların özellikleri ve yağ seçimindeki esaslar incelenecektir.

Hidrolik sistemlerde kullanılan sıvının bazı temel ödevleri yerine getirebilmesi gereklidir. Bu ödevler; başlıca işlevi olan güç iletimini gerçekleştirmek, sızdırmazlık sağlamak, soğutma ve yağlama yapmaktır.

Makineler üzerinde yapılacak koruyucu bakım hizmetleri

1- Temizleme
2- Bütünleme
3- Hor kullanmayı önleme
4- Arızaların haber verilmesi
5- Yağlama
6- Sıkıştırma
7- Küçük onarım, parça değiştirme ve ayarlardır.

Birinci Kademe Bakımı

Bu bakım inşaat makinelerinde operatör ve bakımcısı tarafından, taşıtlarda şoförler tarafından günlük olarak yapılması gereken bakımdır.

Motor yağının ve radyatör su seviyesinin kontrolü, lastik havalarının veya yürüyüş takımlarının kontrolü, akünün kontrolü, frenlerin kontrolü, özellikle inşaat makinelerinde hava filtrelerinin temizlenmesi Birinci Kademe bakımında yapılması gereken işlemlerdendir.

İkinci Kademe Bakımı

Bu bakım, makinenin kendi personeli ve ayrıca kurulmuş bir ekip tarafından, makinenin cinsine göre belirli çalışma saati veya kilometreye uygun olarak yapılan kontrol ve bakımları içermektedir. Yapılacak bu işlemler, kuruluşumuzca hazırlanmış olan İkinci Kademe bakımı formalarında belirlenmiştir. Genel olarak makinenin çeşitli bölümlerindeki yağların ve filtrelerin değiştirilmesi bu bakımda yapılır. Makine aksamlarının dışardan göz kontrolü yapılarak gereken yerlerin temizliği, kontrolü ve bakımı da bu bakımda yapılan işlemlerdendir.

Üçüncü Kademe Bakımı

Bu bakımda yapılması gereken işlemler kuruluşumuzca hazırlanmış olan Üçüncü kademe bakımı formlarında tarif edilmiştir. Taşıtlar veya inşaat makineleri belirli kilometre veya saat sonunda atölyede uzman ekipler tarafından anılan formda belirtilen bölümleri kontrol edilerek ayar ve onarımları yapılmaktadır.

Dördüncü Kademe Bakımı

Bu kademe atölyeleri sabit atölyeler olup destekledikleri işletmelerdeki makinelerin umumi revizyonlarını yaparak tekrar işletmelere iade ederler. Bakım atölyeleri içinde personel takım, teçhizat bakımından en yüksek seviyede olan Dördüncü kademe atölyeleridir. Bu atölyeler daha ziyade alt kademeler için değiştirmede kullanılacak stok gruplarını tamir eder.

Beşinci Kademe Bakımı

Bu kademeler komple makineler ve bunlara ait grupların (motor, transmisyon, aks, vb. gibi) yenileştirilmesi ve bu iş için gerekli parçaların imalatı vs. imalat işlerini yapmak üzere kurulmuş kademelerdir.

KADEME BAKIMLARI
SINIFI KADEME YERİ GÖREVİ
1.İşletme Bakımı 1.Kademe Operatör İkmal, Günlük Bakım ve Kullanma
2.Kademe Şube – Şantiye Yağlama, küçük parça değiştirme, ayar, tamir, temizlik.
2.Bölge Bakımı 3.Kademe Şube veya Bölge Hafif tamirler, grup değiştirme, boya, vb.
4.Kademe Bölge Revizyon, Büyük Tamirler
3.Depo Bakımı 5.Kademe Genel Müdürlük İmalat, Yenileme

Koruyucu Bakımın Önemi

KORUYUCU BAKIM ZAMANINDA VE TEKNİĞİNE UYGUN YAPILDIĞINDA

1-Yüksek verim
2-Yüksek istihsal
3-Planlı çalışma
4-Programı gerçekleştirme
5-Ekonomik alanlarda yüksek randımana ulaşılma sağlanacaktır.


Diğer Bakımlar ile ilgili aşağıdaki pdf dosyasına göz atmanızda yarar vardır.


Çalışmadan önce ve sonra kontrol edin.

Bataklıkta, kıyıda, su altında ve karda çalışırken tüm tapaların sıkılığını kontrol edin. İş bitiminde makineyi yıkayarak çatlak, hasar ve cıvata ile somunlarda gevşeme olup olmadığını kontrol edin. İş bittikten sonra her parçayı yeterince gresleyin. Çok sık su altında çalışılıyorsa yürüyüş motoru redüktörünün yağını çalışma süresini dikkate almadan sık sık değiştirin, çünkü su ile temas nedeniyle yağ bozulabilir.

Hidrolik yağları asla birbiri ile karıştırmayın

Farklı tipte hidrolik yağlarını birbirlerine karıştırmayın. Farklı bir tip yağa geçmek istiyorsanız, hidrolik tank ve devrelerde kalan yağı tamamen boşaltın.

Tozlu Ortamlarda Önlemler

  • Tozlu bir ortamda çalışırken aşağıdaki kontrolleri yapın.
  • Hava filtresi tıkanıklığı uyarı ışığını sık sık kontrol edin.
  • Radyatör ve yağ soğutucu peteklerinin tıkanmasını önlemek için petekleri sık sık temizleyin.
  • Motor yağ filtresini sık sık değiştirin.
  • Elektronik parçaları, özellikle marş motoru ve alternatörü tozdan korumak için temizleyin.