Lastikleri Hava Yerine Nitrojen ile Şişirmek
Herkese merhabalar bugün ki makalemizde sizlere lastiklerde ki normal hava ile nitrojen arasındaki farkları, 2 supaplı jantların özelliğini ve lastiklerde hava yerine nitrojen kullanmanın avantajlarını anlatacağım. İlk önce 2 supaplı jantlardan bahsedelim.
Peki acaba 2 supaplı jantlarda neden 2 supap vardır?
Yukarıda da söylediğim gibi bazı jantlarda iki tane supap bulunmaktadır. Bu supaplar genelde birbirinden 180 derece zıt olarak konumlanmıştır.
Bu supaplarin nedeni, Japonyadaki coğu yarışcının, lastiklerinde normal hava yerine nitrojen kullanmaların dandır. Bir supaptan nitrojen basılırken diğer supaptan hava çekilmektedir, böylece lastiğin tam olarak nitrojen ile dolması sağlanır.
Nitrojen normal havadan birazcık daha sabittir. Isı ile basınç artışı çok az olduğundan, yarış takımları, lastikte oluşacak basınç artışını çok daha kusursuz tahmin edebilirler.
Nitrojen kuru ve yavaş hareketli molekül yapısına sahip olan, kullanıldığı lastikte performans arttıran bir gazdır. Normalde lastik şişirilmesinde kullanılan hava (Oksijen) lastiğin duvarlarından sızarak, lastik hava basıncını düşürür.
Oksijen, lastik duvarından geçimi sırasında, kauçuk bileşimlerini oksitleyerek hava kaçmasına (basıncının düşmesine) ve kauçuğun kötüleşmesine sebep olur.
Kuru Nitrojen, uygun olan hava basıncını korur, lastiğin ısınmadan dolayı patlamasını engeller, jantların paslanmasını engeller ve de lastiği soğuk tutar. Sonuç, daha güvenli ve masrafları daha az sürüş tecrübesi.
Peki nitrojen neden ticari araçlarda daha önceden kullanılmıyordu?
Yıllardır taşımacılık endüstrisinde, lastiği şişirmek için hava yerine nitrojen kullanmanın yararları biliniyordu. Fakat bu zamana kadar, uygun, ekonomik, ve güvenilir bir çözüm yoktu. Ama artık var!
Nitrojenin, Havaya (Oksijene) Olan Üstünlükleri:
- Oksitlenme nedeni ile oluşan kauçuk bozulması
- Jant paslanması
- Lastikte hava basıncının azalması
- Isınma
- Isınmadan dolayı artan hava basıncı
- Düzensiz hava basıncından dolayı oluşan bozuk lastik sırt aşınması
Lastikleri Nitrojen İle Şişirmek ?
Hava oksijen ve nitrojenden oluşur. Oksijen molekülleri nitrojen moleküllerine oranla daha küçüktür ve lastiğe daha hızlı nüfuz eder. Nitrojen ile doldurulan lastik, normal hava ile doldurulana göre 3 kat daha yavaş basınç kaybeder. (Lastik patlamalarında ani boşalma olmaz.) Sonuç olarak lastiklere şimdiki sıklıkla hava basma ihtiyacı doğmaz ve lastik doğru basınç değerini daha uzun süre muhafaza eder.
Havadaki oksijen lastiği oluşturan maddeleri (örn. kord bezi, topuk telleri) oksidize etmeye eğilimlidir. Nitrojen gibi kuru ve hareketsiz bir gaz ile lastikleri doldurmak bu problemleri azalttığı gibi basınç kaybını minimize eder. Lastiğin ömrünü uzatarak bir nevi bakımını yapar ve sürüş güvenliğini arttırır.
Nitrojen Dolu Lastiğe Hava Basmak
Şişirme için kullanılan hava; %78 Azot (Nitrojen), % 21 Oksijen, % 0.9 Argon ve %0.1 diğer gazların karışımından oluşur. Yanlışlık nitrojenli lastiğe hava bastığınızda zaten havada yeterince fazla olan azotu, oksijen ile birlikte lastiğe basmış olursunuz. Fakat bu durumda lastiğin içindeki saf azot azalır ve %90 azot %10 oksijen bir dağılım söz konusu olur. Bu olay herhangi bir patlamaya yol açmaz ama yol tutuş da bir azalma gözlenebilir.