Manuel Vites Kutusu Eğitimi

24.10.2020
1.391
A+
A-
Manuel Vites Kutusu Eğitimi

İlk otomobil üretildiğinde, motorlar güç olarak yetersiz olduğundan doğrudan tahrik (aks mili) miline bağlanarak tekerleklere hareket verilmiş oldu. Bu çekiş yapısı bir dönem ise yaradı da. Bu sistemi kullanan ilk otomobil aşağıda resimde de gördüğünüz gibi Benz Patent Motorwagen dir.

Bu resim de görülen araçta, tek tahrik kayışı ile devreye girer girmez araç ileri doğru kafa sallanıyordu ve motorun devrine bağlı olarak araç hızı biraz artarak değişiyordu, ancak daha da hızlı gitmek motora zarar veriyordu. Yine de, motor gücü çok küçük olduğundan bu durum kabul edilebiliyordu.

Sonunda, daha güçlü motorların geliştirilmesiyle, sarsıntılı kalkışları azaltan ve daha yüksek hızlar ve hatta bir geri vitese olanak tanıyan çoklu vites oranları gerekliydi. İçten yanmalı motor farklı hızlarda en verimli ve en güçlü olduğu için, sürücünün talebine bağlı olarak en kullanılabilir gücü veya en iyi yakıt ekonomisini elde etmek için birden fazla vites oranı gereklidir.

Benz Patent Motorwagen, geri vitesi olmayan tek vitesli bir manuel şanzımana sahipti, ancak günümüzün manuel şanzımanlı araçlarının çoğu, en az dört veya beş ileri vites oranlarıyla donatılmıştır ve bazı araçlarda altı ve yedi vitesli manuel şanzıman mevcuttur.

Manuel Şanzıman Nedir?

Temel olarak, manuel şanzıman, sürücünün aracı sürmek için farklı vites oranları arasından seçim yapmasını sağlayan bir vites kutusudur. Daha düşük dişli oranları daha fazla tork sunarken, daha yüksek dişli oranları daha az tork sunmasına karşın daha yüksek hız elde edilebilmektedir. 

En basit haliyle, manuel şanzıman, farklı boyutlarda sürekli birbirine geçmiş dişlilere sahip üç milden oluşmaktadır. Giriş mili (Prizdirek), debriyaj üzerinden motora bağlanır. Grup mili sürekli olarak giriş (Prizdirek) mili ile iç içe geçmiştir ve birden fazla dişliye sahiptir. Çıkış mili, tahrik miline ve sonunda tekerleklere bağlar.

Manuel Vites Kutusu Eğitim Videosu