Manyetik Yakıt Göstergesinin Çalışması

22.04.2020
10.389
A+
A-
Manyetik Yakıt Göstergesinin Çalışması

Herkese merhabalar arkadaşlar bu dersimizde yakıt gösterge sistemlerine değineceğiz. Bu gösterge sistemlerinden birisi olan manyetik tip yakıt göstergesinde sistemi oluşturan parçalar ile sistemin çalışmasını göreceğiz. Bilindiği gibi yakıt göstergesi aracın deposunda bulunan yakıt miktarı hakkında sürücüye bilgi vermektir.

Manyetik tip yakıt gösterge sistemini oluşturan ana elemanları şu şekilde sıralayabiliriz.

1-Akü: Sistemde bulunan akümülatör göstergenin ihtiyacı olan elektrik enerjisini sağlayacaktır.

2-Kontak anahtarı: Elektrik enerjisinin göstergedeki bobinlere iletilmesini veya kesilmesini sağlayacak anahtar görevi görecektir.
3-Gösterge: Sürücüye depoda bulunan yakıt miktarı hakkında bilgi verecektir.

4-Şamandıra: Depoda bulunan şamandıra ise depoda ki yakıt seviyesine göre gösterge için direnç oluşturacaktır.

Şamandırayı inceleyecek olursak, şamandıranın üst kısmında bir ayarlı direnç görürsünüz. Bu ayarlı direnç sayesinde A ve B bobinlerin de manyetik alan için elektrik geçirgenliği sağlanacaktır.

Gösterge içerisinde de şekilde görüldüğü gibi iki adet manyetik alan oluşturacak bobin bulunmaktadır. Bu bobinlere az önce A ve B bobinleri demiştik. Bu bobinlerde oluşan manyetik alan gösterge ibresini doluya veya boşa doğru hareket ettirecektir.

Aşağıdaki resimde şamandırada bulunan ayarlı direnci görüyorsunuz.

Ayarlı Direnç

Manyetik tip yakıt göstergesi nasıl çalışır şimdi ona bakalım. resimde görüldüğü gibi Sürücü yakıt deposunu doldurduğunda şamandıra yukarı doğru hareket edecektir, motor depodan yakıt çektikçe de şamandara aşağı doğru hareket edecektir. Bu aşama da ayarlı direnç şamandıra ile birlikte zıt yönlü hareket ettiğini aşağıdaki video da görebilirsiniz.

Elektrik devresini inceleyecek olursak, sol tarafta A bobini ve sağda ise B bobini bulunmaktaydı. Gösterge saatinde bulunan B bobini depodaki şamandıranın ayarlı direnci ile seri olarak bağlanıyor. Devreyi tamamlamak için şaşeleniyor. Diğer taraftan A bobini ise devresini Aküden ve kontak anahtardan gelen gerilim ile besleyecektir. Aynı zaman da B bobini ile seri olarak bağlı ve şaşelenmiştir. Devre incelememize devam edecek olursak Şamandıranın aşağı ve yukarı doğru hareket edecek ve bu durum direnci etkileyecektir.

manyetik yakıt göstergesi

Depoda bir miktar yakıt olduğunu farz edecek olursak sürücü kontak anahtarını motoru çalıştırmak için çevirdiğinde kontak anahtarı devresini kapatacaktır. Böylece A bobini üstünde elektrik enerjisi geçecek. Bu esnada depo az yakıt olduğu için şamandıra da direnç fazla olacağından A bobini manyetik alanı kuvvetlenecek ve gösterge ibresini boş olan tarafa doğru çekmeye çalışacaktır. Depoda o anki yakıtı görmüş olacağız.

Depoya yakıt doldurulduğunda ise şamandıra yukarı yönlü hareket edecektir. Bu yukarı yönlü hareketi şamandıra daki direnci azaltacak ve az önce A bobininde bulunan gerilim şamandırada direnç az olduğu için B bobininde oluşacak ve gösterge ibresi Doluya doğru hareket etmeye başlayacaktır.

Depodan yakıt çekilip şamandıra aşağı yönlü hareket ettiği zaman ayarlı dirençteki direnç yeniden artacak ve B bobinin den değil de A bobinin den manyetik alan yeniden fazlalaşacak. Gösterge ibresi de boş alana doğru hareket edecektir.

Gösterge devresinde bir elektrik arızası meydana geldiğinde şamandıra devresinde akım kesilecek ve ibre hep boş tarafta kalacaktır. Bunun için gösterge devresinin kontrol etmeniz gerekmektedir.

Konu ile ilgili hazırladığımız videomuzu seyredebilirsiniz.