Marş Dişlisini Kontrol Etme ve Değiştirme

25.12.2021
1.923
A+
A-
Marş Dişlisini Kontrol Etme ve Değiştirme

Marş Dişlisini Kontrol Etme ve Değiştirme İşlem Basamakları

A- Araç ve Gereçler

1- Marş motoru, Motor          2- El aletleri ve takımlar                     3- 12 voltluk batarya              4- Voltmetre

Kazanım: Marş dişlisi kontrolünü ve değişimini yapar.

Dosyayı indirmek için tıklayın

B- İşlem Basamakları

1- İlk olarak marş motorunu araçtan sök. Araç üzerinde marş motorunun yerini tespit et. Akünün araçtan sökülü olduğundan emin ol. Marş motoru dönen parça olduğu için yeni stop etmiş ise yüzey sıcak olabilir, soğumasını bekle. Sıcakken iş yapılması hem parçaya hem de cilde zarar verebilir.

2- Marş selenoidi üzerinde bulunan kabloları uygun anahtar kullanarak ayır.

Marş motoru çalışırken kesinlikle iş yapma. Yaralanmaya sebep olabilir.

3- Marş motorunun ilk ve en zor cıvatasını yarım anahtar kullanarak sök.

Dar çalışma alanı ve cıvata ile çalışma alanında seviye farkı varsa sökme işlemi için yıldız anahtar kullan. Eğer farklı anahtar kullanırsan anahtarın yerinden çıkması ile yaralanmalar oluşabilir.

4- Daha sonra zordan kolaya doğru diğer cıvataları sök. Sökme ve takma işleminde el aletini çekerek kullan.

Marş Motorunun Araçtan Sökülmesi

5- Bütün cıvatalarını söktükten sonra marşı yerinden al.

Alırken çevresindeki parçalara elin sıkışmamasına dikkat et. Yine Marş motoru ağır parça olduğu için uygun ayakkabı giy. Düşüp motorunu yaralanmaya sebep olabilir.

6- Marş motorunu araçtan sökme işlemi tamamlandıktan sonra dağıtılacak.

İlk olarak şekilde görüldüğü gibi marş motorunu uygun şekilde, çok sıkmadan mengeneye bağla. Fazla sıkılması parçaya zarar verebilir.

7- Gövdeyle marş selenoidini bağlayan kablo ve yastık pabucu yıldız anahtar ile doğru şekilde sök.

8- Marş motoru segman kapağını yıldız tornavida ile sök. Tornavida ağzının cıvataya tam oturduğundan emin ol. Uygun tornavida kullanılmazsa el aletinin yerinden çıkması ile yaralanmalara neden olabilir.

9- Segman kapağının altındaki segmanı zarar vermeden çıkar.

10- Uygun lokma tornavida ile doğru şekilde marş motorunun saplama cıvatalarını sök. Kullanılan lokma anahtarının cıvataya uygun olmasına dikkat et. Lokma takımı uygun olmazsa güç uygulandığı sırada anahtar yerinden çıkarak yaralanmaya neden olabilir.

11- Saplamalar çıkarıldıktan sonra şekilde görülen arka koruma kapağını al.

Kapak çıkarıldıktan sonra şekilde fırça tutucular diğer adıyla kömür tutucular görülmektedir. Kömür tutucuları dağıtmadan al.

12- Endüktör diğer adıyla ikaz sargılarını yerinden al.

Alırken elin sıkışmasına karşı dikkatli ol.

13- Şekilde görüldüğü gibi endüviyi yerinden al.

Yağlı el ile aletlere ve parçalara bulaştırma. Çevreye bulaşan yağı üstüpü ile temizle. Yağlı üstüpüleri uygun yerde muhafaza edilen atık bidonlarına at. Çevre kirlenir kaygan zemin iş kazalarını beraberinde getirir.

14- Marş selenoidine ait vidaları torks tornavida ile doğru şekilde sökerek yerinden al.

Sökme işlemini vida sökme talimatına bakarak yap. Torna vidayı 90° dik tut.

15- Marş motorunu dağıttıktan sonra üçüncü olarak kontrollerini yap. İlk olarak yanda gösterilen kömür ya da diğer adıyla fırça tutucuların kontrolünü yap. Kumpas yardımı ile kömürlerin boylarını ölç.

Ölçü aletleri hassas olduğu için arızalı olup olmadığını kontrol et. Araç katalog değeri ile karşılaştır. Kömürler bitti ise yenisi ile değiştir.

16- Şekilde görülen endüvinin kontrollerini yap. Bu kontrol için avometrenin direnç kısmından faydalan. Direnç değerini 200 Ω (ohm) al, fakat ölçülecek değer bundan fazla ise, komütatörü değiştirerek uygun konuma al.

Direnç ölçümü doğru yapılmaması parçanın ve avometrenin arızalanmasına sebep olur.

Marş Motoru Kontrolleri

17- İlk olarak şasiye kaçak kontrolünü yap.

Avometrenin bir ucunu kollektör dilimlerine diğer ucunu ise endüvi gövdesine temas ettir.

Avometrenin değer göstermemesi gerekir. Değer gösterirse kaçak vardır. Endüvinin yenisi ile değiştir.

18- Endüvi sargılarının kopukluk kontrolünü yap.

Avometrenin bir ucunu kollektör dilimine diğerini ise bütün dilimlere temas ettir.

Avometrenin değer göstermesi gerekir. Değer göstermeyen yer varsa o kısımda kopukluk vardır. Endüvinin yenisi ile değiştir.

19- Kollektör dilimlerinde çizik, aşınma var mı kontrol et. Aşıntıyı belirleyebilmek için kumpas yardımı ile ölçüm yap. Değeri katalog değeri ile karşılaştır.

Elektrik motoru çalışma esnasında su ile teması kısa devreye sebep olur. Parça arızalanabilir.

20- Endüktörün iç yüzeyinde mıknatıslarda çatlaklık kırılma olup olmadığını kontrol et.

Bu uygulama günümüzde kullanılan marş motorunun ikaz sargısıdır. Eski tiplerde doğal mıknatıs yerine, sargı kullanılarak mıknatıslanma elde edilmeye çalışılmıştır. Bu sargıların Avometreyle şasiye kaçak ve kopukluk kontrolü yapılmaktadır. Fakat günümüzde pek bu tip marş motorları olmadığı için değinilmeyecektir.

21- Kapağı şekilde görüldüğü gibi endüvi miline tak. Sağa sola oynatarak boşluk olup olmadığını kontrol et. Boşluk varsa burçları değiştir. Marş dişlisinde diğer adıyla pinyon dişlide aşınma, çatlaklık ve kırılma var mı kontrol et.

Döndürme esnasında elin sıkışmamasına dikkat et.

22- Dişliyi bir yönde döndürerek serbest olarak döndüğünü, diğer yönde çevirdiğinizde kilitlendiğini gör. Eğer her iki yönde de serbest dönüyorsa veya her iki yönde de kilitli kalıyorsa kavrama bozuktur, değiştir.

23- Marş selenoidinin plancırına baskı uygulayarak yay tansiyonunu el ile kontrol et. Marş selenoidinin tutucu ve çekici bobin sargılarının kopukluk ve kısa devre kontrolünü yap. Direnç ölçümü yapabilmek için, avometreyi şekilde görüldüğü gibi uygun konuma getir. Direnç değeri 200 Ω (ohm) al, fakat ölçülecek değer bundan fazla ise, komütatörü değiştirerek uygun konuma al.

Direnç ölçümü doğru yapılmaması parçanın ve avometrenin arızalanmasına sebep olur.

24- İlk olarak çekici bobin sargısının kontrolünü yap.

Avometrenin bir ucunu selenoidin Start (ST) ucuna, diğer ucunu ise marş motoru ucuna temas ettir. Değer göstermeli. Avometre değer göstermiyorsa kopukluk vardır. Değer az değer gösteriyorsa kısa devre vardır.

25- Tutucu bobin sargısının kontrolünü yap.

Avometrenin bir ucunu selenoidin Start (ST) ucuna, diğer ucunu ise marş selenodinin gövdesine temas ettir. Değer göstermeli. Avometre değer göstermiyorsa kopukluk vardır. Değer az değer gösteriyorsa kısa devre vardır.

26- Tutucu ve çekici bobin sargısının beraber kontrolünü yap.

Avometrenin bir ucunu marş motoru ucuna, diğer ucunu ise marş selenodinin gövdesine temas ettir. Avometre değer göstermelidir.

27- Son olarak kontroller bittikten sonra marş motoru sökme işleminin tersini uygulayarak topla ve araca montajını yap. Bütün bağlantıları kontrol ettikten sonra, aracı çalıştır gözleyerek sistemi kontrol et.

Youtube kanalımıza abone olmak için tıklayınız.

Dosyayı sağ alt tam ekran tuşuna basarak indirme işlemi yapabilirsiniz.