Marş Sistemi Çalışma Soruları

08.11.2021
3.101
A+
A-
Marş Sistemi Çalışma Soruları

Marş Sistemi Çalışma Soruları

Araç teknolojisi ders sunumlarını buradan (Bkz: Araç Teknolojisi Ders Sunumları) ve Araç Teknolojisi atölyesi dersine ait marş sistemi çalışma sorularını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. 

Marş Sistemleri Online Teste Buradan Ulaşabilirsiniz.

1.Marş sistemini oluşturan parçalar nelerdir? Yazınız.

Bkz: Marş sistemi genel olarak batarya, kontak anahtarı, marş motoru, marş şalteri veya marş Selenoidi, volan ve volan dişlisinden oluşmaktadır.

2.Marş benzinli motorlarda yaklaşık 40-60 d/d, dizel motorlarında 80-100 d/d ile dönmesi gerekir. Marş motorunun belirli bir hızda dönmesinin gerekçeleri nelerdir? Yazınız.

Silindir içine alınan yakıtın atomize olmasını sağlamak Yeterli sıkıştırma sonu basıncı elde edebilmek Yakıtı tutuşma sıcaklığına çabuk ulaştırmak.
Marş motorunun bataryadan uzun süre yüksek akım çekmesini engellemek

3.Marş motorunun bataryadan uzun süre yüksek akım çekmesi durumunda oluşabilecek sorunlar nelerdir? Yazınız.

Elektrik sisteminde voltaj düşmesi meydana gelir. Ateşleme sistemi voltajı düşer, bujilerin kıvılcımları zayıflar.

4.Marş motorunun çalışma prensibini kısaca açıklayınız.

Marş motorları faraday prensibine göre çalışırlar. Sabit manyetik alan içerisine bulunan iletkenden elektrik akımı geçirdiğimizde bu iletken etrafında manyetik alan oluşur ve iletken hareket eder.

5.Aşağıdaki şekle bakarak marş motorunun çalışmasını anlatınız.

Şekilde de görüldüğü gibi Endüktörün pabuçları N ve S kutbu oluşturacak şekilde karşılıklı konumlandırılmıştır. Bataryanın artı kutbundan çıkan elektrik akımı endüktörün ikaz sargılarına gelir ve ikaz sargılarını geçerken manyetik alan oluşur. Karşılıklı sargılardan birinde N diğerinde S kutbu oluşur. İkaz sargılarından çıkan elektrik akımı, ikaz sargılarına seri olarak bağlı bulunan, endüvi sargılarına gelir. Endüvi sargılarında manyetik alan oluşturur. Endüvi sargılarından çıkan akım bataryanın eksi ucuna gelerek devresini tamamlar. İkaz sargılarında meydana gelen manyetik alan kuvvet hatları ile endüvi sargılarında meydana gelen manyetik alan kuvvet hatları arasında itme ve çekme kuvvetleri oluşur. Oluşan itme ve çekme kuvvetleri endüvi çekirdeği üzerinde bulunan iletken tellerde birbirine zıt yönlerde kuvvetler oluşturur. Bu zıt kuvvetler iletken teli harekete zorlar. Böylece bir dönme ekseni etrafında yataklandırılmış endüvi dönmeye başlar.

6.Endüvinin dönme hareketinin sürekliliği ve devrin daha yüksekliği endüvi ve ikaz sargılarının……..SAYISINA……. bağlıdır.

7.Günümüzde marş motorlarının bataryadan çektiği akımı azaltmak ve marş motorunun boyutlarını küçültmek için ne yapılmaktadır? Yazınız.

Günümüzde marş motorlarının bataryadan çektiği akımı azaltmak ve marş motorunun boyutlarını küçültmek için daimi (doğal) mıknatıslı endüktöre sahip marş motorları kullanılmaktadır. Daimi mıknatıslı endüktörler genellikle redüksiyonlu tip marş motorlarında kullanılır. Bu tip marş motorları moment artırmayı üzerinde bulunan özel dişli sistemleri ile sağlamaktadır.

8.Marş motorlarında genellikle hangi tip endüktörler kullanılır? Yazınız.

Marş motorlarında genellikle dört pabuçlu iki ikaz sargılı veya dört pabuçlu dört ikaz sargılı endüktörler kullanılmaktadır.

Online Modül Sorularından Sınav Olmak İçin Tıklayınız.

Dosyayı Resim Olarak Aşağıda İndirebilirsiniz.

Dökümanı İndir