Mekanik Vites Kutuları Sınavı

Mekanik Vites Kutuları Sınavı

Mekanik Vites Kutuları Sınavı

İlk otomobil üretildiğinde, motor doğrudan tahrik mili vasıtası ile tekerleklere bağlıydı. Bu ilk zamanlar da işe yarıyordu, fakat araçta yavaş ve sarsıntılı bir sürüş sağlıyordu.

Motordan tekerlek direkt tahrik edilir edilmez, araç öne doğru yalpalıyordu ve motor hızına bağlı olarak hız belirleniyordu, fakat daha da hızlı gitmeye çalışmak motora zarar veriyordu. Tabi o döneme ait motorlar çok küçük hacimli olduğu için çokta problem yaşanmıyordu.

Fakat zaman ilerledikçe teknolojinin artması ile birlikte daha güçlü motorlar üretilmeye başlandı. Durum böyle olunca aracın ilk kalkışları sarsıntılı olmaya başladığı gibi. Bunun yanında insanlar arabası ile daha hızlı yol almak ve arabadan inmeden geri geri manevra yaptırma istekleri de doğmaya başladı. Ayrıyeten yakıtlara olan ilginin artması yakıt fiyatlarını da arttırdı dolayısı ile ekonomik araç kullanımları ön plana çıkmaya başladı. Daha az güç harcayarak daha fazla yol gitmek vites kutusunun icadını peşinden getirdi.

Mekanik vites kutularını ilk piyasaya çıkartan Benz Patent Motorwagen, ilk ürünün de geri vitesi olmayan tek vitesli bir manuel şanzımana sahipti, ancak günümüzün manuel şanzımanlı araçlarının çoğu en az dört veya beş ileri vites oranıyla donatılmıştır ve bazı araçlar altı ve yedi vitesli manuel şanzımanlarla mevcuttur.

Manuel Şanzıman Nedir?

Temel olarak manuel şanzıman, sürücünün aracı sürmek için farklı vites oranları arasında seçim yapmasını sağlayan bir vites kutusudur. Daha düşük dişli oranları daha fazla tork, ancak daha az hız sunarken, daha yüksek dişli oranları daha az tork, ancak daha yüksek hız sunar. Araçta vites kutusu dişli kombinasyonu arttıkça hız da artmaktadır.

En basit haliyle, manuel şanzıman, farklı boyutlarda sürekli olarak birbirine geçen dişlilere sahip üç şafttan oluşur. Prizdirek mili (giriş mili), debriyaj aracılığıyla motora bağlanır. Grup mili, giriş mili ile sürekli olarak iç içedir ve birden fazla dişliye sahiptir. Prizdirek mili (giriş mili) nihayetinde güç verilecek tekerleklere bağlar. üçüncü şaft olan geri vites dişlilerinin bağlı olduğu mil ile geri vites dişlisini prizdirek mili (giriş mili) ile grup mili dişlileri arasına bağlanır. 

Bu kısa anlatımdan sonra aşağıda yer alan hareket kontrol sistemleri dersine ait mekanik vites kutuları sınavını yapabilirsiniz. Mekanik vites kutuları modülünü BURADAN indirebilirsiniz.

Mekanik Vites Kutuları Sınavı

Başla
Sınavın Adı Mekanik Vites Kutuları Sınavı
Puanınız %%PERCENTAGE%%
Doğru Sayısı %%SCORE%%
Yanlış Sayısı %%WRONG_ANSWERS%%
Durumunuz %%RATING%%

Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.