Mikrometre Okuma
Mikrometre Nedir?
Mikrometreler kumpasa göre daha hassas ölçülerin alınmasında kullanılır. Kumpasta hassasiyet 0,10- 0,05 veya 0,02 olmasına rağmen mikrometrede 0,01 mm dir. (Bkz: Kumpas Nasıl Okunur) ayrıca (Bkz: Komparatör ile ölçme)
Silindir iç çapı, kam ve krank mili muylularının çapları, supap sapı çapı gibi önemli ölçümlerde kullanılır. Mikrometre çok hassas işlenmiş bir vidalı milin yine hassas işlenmiş bir somun içerisinde dönerek ilerlemesi prensibi ile çalışır. Vidanın adımı, hareketli tambur bir tur çevrildiğinde 0,5 mm ilerleyecek şekilde hazırlanmıştır. Vidalı mil ile birlikte dönen hareketli tamburun çevresi de 50 eşit parçaya bölünmüş olduğu için hareketli tamburdaki bir çizgi aralığı 0,50 mm / 50 = 0,01 mm ye karşılık gelmektedir. Yani hareketli tambur sadece bir çizgi kadar döndürüldüğünde hareketli ölçme mili 0,01 mm ilerler. Hareketli tambur iki tur çevrildiğinde ise hareketli ölçme mili tam 1 mm ilerler.
Mikrometrenin Bölümleri
Mikrometre Çeşitleri
Dış Çap Mikrometresi:
Dış çap mikrometreler de nesnelerin dış boyutlarını ölçecek şekilde tasarlanmıştır. Bu tip mikrometreler piyasadaki en yaygın mikrometrelerdir. Bir dış çap mikrometre, malzemenin dış çapı ve kalınlığını ölçmek için çok uygundur.
İç Çap Mikrometresi:
Bir borunun veya deliğin iç çapını ölçecek şekilde tasarlanmış mikrometrelerdir.
Derinlik Mikrometresi:
Adından da anlaşılacağı gibi, derinlik mikrometreleri farklı deliklerin ve basamakların derinliğini ölçmek için tasarlanmıştır. Farklı derinlikleri ölçecek kadar çok yönlü hale getiren farklı değiştirilebilir çubuklara sahiptirler.
Mikrometrenin Sıfırlanması
Mikrometrelerin ayarı zaman zaman bozulabilir. Alınan ölçümün doğruluğunu garanti altına alabilmek için zaman zaman mikrometrelerde sıfırlama durumu kontrol edilmelidir. Mikrometre şöyle sıfırlanır;
1-Mikrometre kutusundan çıkan sıfırlama mastarını mikrometrenin ölçme uçları arasına koyarak mikrometreyi cırcırından sıkınız.
2-Mikrometrenin aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi düzgün sıfırlanıp sıfırlanmadığını kontrol ediniz.
Eğer sıfırlama yanlış ise mikrometrenin kutusundan çıkan özel ayar anahtarı ile ayarlanmalıdır. Ayarsızlık 0.02 mm den az ise ayarını, anahtarın kalın uçlu tarafı ile sabit tamburu çevirerek yapınız. Eğer ayarsızlık 0,02 mm den fazla ise ayan cırcır tarafını anahtarın ufak ağızlı tarafı ile çevirerek yapınız.
Ayarsızlık 0,02 mm den az ise ayarlama şekli yukarıdaki 1.resimde gösterilmiştir. Eğer ayarsızlık 0,02 mm den fazla ise ayarlama şekli 2.resimdeki gibi yapılmalıdır.
Mikrometre ile Ölçü Alınması
Mikrometrenin Okunması
Görüldüğü gibi ölçü üç değerin toplanması ile bulunmaktadır. Eğer yatay çizginin altındaki 0,50 mm çizgisi görünmüyorsa 0,50 ilave edilmez , ölçü iki değerin toplamıyla bulunmuş olur.
Mikrometre Kullanımında Dikkat Edilecek Noktalar
Mikrometre, belirli kurallara uyulmaz ise kullanılamaz hale gelen hassas, kırılgan ve pahalı bir araçtır. Bu sebepten aşağıda bahsettiğimiz bazı uyarılara dikkat etmelisiniz.
- Kullanımdan sonra mikrometreyi daima kutusunda saklayın
- Mikrometreyi çalışma alanında açıkta bırakmayın
- İlk kullanımdan önce daima mikrometre ayarını (kalibrasyon) kontrol edin
- Mikrometreyi ölçüm anında asla zorlamayın
- Parça yüzeyine mikrometreyi aşırı sıkarak kullanmayın. Sıkma işlemini cırcırdan yapın.
- Ölçüm kilitleme vidasını aşırı sıkmayın
- Yapılan ölçümlerin kalitesini garanti etmek için cihazı temiz tutun
Önemli: Mikrometre uygulamamızı indirmek için tıklayınız.
Mikrometre Deneme Soruları
Örnek Mikrometre Okumaları
Daha fazla yabancı kaynak için tıklayınız