Motora Yağ Dolumunda Hatalar

26.11.2020
862
A+
A-
Motora Yağ Dolumunda Hatalar

Aracın motorunda kullanmış olduğumuz motor yağının araçta 3 temel görevini anlatarak sözlerime başlamak istiyorum. Bir çoğumuz zaten sürücü kurslarında olsun, servis eğitimlerinde olsun hem kullanıcılar ve hem de onarım teknisyenleri olarak motor yağının ne kadar gereklilik arzettiğini biliriz. Motor yağının motorda aşağıdaki 3 görevi vardır. Bunlar;

  1. Motorda oluşan sürtünmeleri minimuma indirerek aşınmayı azaltması
  2. Motorun soğutulmasına yardımcı olması
  3. Motor parçalarını dolaşırken oluşan talaşı ve pislikleri kartere indirmek.

Son zamanlarda motor yağı ile ilgili hem youtube kanalımızdan ve hem de sitemizden çeşitli sorular almaktayım. Motor yağı ile ilgili bu durumu açıklayan aşağıdaki yazıyı yazmak istedim. 

Hem yetkili servislerde olsun ve hem de özel servislerde olsun motor yağının motora gerekenden az veya çok kullanıldığı şikayetleri gelmektedir. Bu durumu araştırdığımız da aslında bu işin 3 temel sebebe dayandığı gözlemlenebilir.

Sırası ile;

  1.  Yağ dolum tabancalarının kalibrasyonlarının bozuk olması,
  2. Yağ dolum seviyesinin, çubuk üzerinde olması gereken noktanın teknisyenler tarafından yanlış bilinmesi ve araçtaki yağın tam olarak boşaltılmaması.
  3. Yağ dolum miktarının yanlış bilinmesi.

Sebeplerine gelecek olursak,

  1. Yağ tabancalarının kalibrasyonları her ne kadar zamanında yapılmış olsa bile yağ rezervleri ile tabanca arasında oluşan hava neticesinde yüksek miktarda yağ basımlarında hatalı miktar göstermektedir. Tabancanın kontrolü 1 litrelik beher ile yapıldığında doğru olmasına karşın, kontrol 4 veya 5 litrelik ölçekte yapıldığında basma hızından dolayı 350 ml ye varan (+ ) yada ( – )  farklar ortaya çıkmaktadır.
  2. Servisteki iş yoğunluğu esnasında literatürlerde belirtilen yağ boşaltım sürelerine riayet edilmemesi ve yağın ‘normal şartlar’++ altında olması gereken ve literatürde de belirtilen. (bkz.Bakım el kitabı-mot yağının dol.boş) yerden farklı doldurulması. (bkz. ekteki örn.)
  3. Teknisyenin muadil sandığı araçlara aynı miktarlarda yağ koymaya çalışması.

A – Yağ ileve edilmelidir.

B – Yağ eklenebilir. Ancak bunun sonrasında yağ seviyesi -A- aralığına gelebilir.

C – Yağ eklenmesi gereklidir. Yağ seviyesinin daha sonra -B- ölçüm alanında bulunması yeterlidir. (Taralı Alan)

Bütün hatalı uygulamalar hem motorların sağlıklı çalışması açısından hemde servis bazında ciddi miktarda mali kayıplara yol açmaktadır. Söz konusu hataların önüne geçmek amacı ile: dolum seviyesinin tabancada belirtilen miktara göre değil, çubukta olması gereken yere göre, göreceli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir.

Araçların ağır şartlarda kullanılması gibi durumlarda (ağır yük, sürekli süratli kullanım, yüksek km.li motorlar vs.)  müşteri bilgisi ile max. alana kadar dolumu yapılarak fark ücreti müşteriden talep edilebilir. Bunun dışındaki yüksek yağ dolumları sakınca yaratabilir.