Motorlarda Yanma Nasıl Gerçekleşir?

29.02.2020
1.818
A+
A-
Motorlarda Yanma Nasıl Gerçekleşir?

Benzinli ve LPG’li motorlarda yanma nasıl gerçekleşir. Bu soruya verilecek cevap, emme zamanında , silindire alınan karışım, pistonun Ü.Ö.N’ya (Üst Ölü Nokta)  hareketi ile sıkıştırılır. Sıkıştırma sonunda basınç 7-12 kg/cm2 (100-170 lb/inç2), sıcaklık ise 260-400 0C ‘ye yükselir. Bu anda buji elektrotları arasında ateşleme sisteminin meydana getirdiği kıvılcımla karışım ısıtılarak tutuşturulur. Bu noktadan sonra yanma üç basamakta tamamlanır.

Benzinli ve LPG li motorlarda Yanma Aşamaları

a) Alev Çekirdeği: Kıvılcım buji elektrotları arasından atlarken yolu üzerindeki benzin molekülleri tutuşarak ufak mavi renkte bir alev çekirdeği meydana gelir. Bundan sonra yanma alev çekirdeği tarafından devam ettirilir. Alev çekirdeği gerektiği gibi meydana getirilmezse motordaki yanmada aksamalar olur. Alev çekirdeği yanmanın kararlı bir şekilde devam edebilmesi için çevredeki moleküllere ısı vererek tutuşmalarını sağlamalıdır. Buji kıvılcımının voltajı, tırnak aralığı, elektrot sıcaklığı, elektrotlar arasındaki karışımın yoğunluğu alev çekirdeğinin meydana gelişini etkiler. Kıvılcım sıcaklığı ortalama 800  0C’dir.b) Alevin Parçalanması: Alev çekirdeğinin çevresindeki benzin moleküllerine enerji iletilerek tutuşmalarını sağlamasıyla, alevin parçalanma basamağı başlar. Bu anda yanma odasındaki basınç ve sıcaklıkta belirli bir yükselme olmaz.

c) Alevin Yayılması: Yanmanın bu basamağında alev hızla ilerleyerek yanma odası içerisinde yayılır. Yanma sonunda büyük bir basınç ve sıcaklık meydana gelir. Yanma sonu basıncı 28-48 kg/cm2 (411-705 lb/inç2) sıcaklık ise bir an için 2000 0C’ye çıksa da ortalama 900 0C dir.

Benzinli motorlarda basınç- krank açısı diyagramı aşağıdaki gibi olur.