Otomatik Kapı Camları

04.10.2021
2.912
A+
A-
Otomatik Kapı Camları

Bu güzel slayt için Mustafa Karadikme hocamıza teşekkür ederiz.

1 OTOMATİK KAPI CAMLARI KUMANDA SİSTEMLERİ
2 Otomatik cam sistemleri, kapı ve tavan camlarının bir düğmeye basılarak elektrikli motor yardımıyla hareket ettirilmesini sağlar.
3 GÖREVİ: Otomatik cam sistemleri, elektrik motorlarını kullanarak kapı camlarını aşağı indirir ya da yukarı kaldırır. Sürücünün önünde ana kumanda ve kontrol düğmesi ve ek olarak diğer camlarda kumanda düğmeleri bulunur. Bazı sistemlerde ana düğme diğer bağımsız düğmelerden ayrı kontrol edilir. Otomatik camlar sadece kontak anahtarı açıldığında çalışacak şekilde dizayn edilmiştir. Otomatik camların bu güvenlik özelliği asla bozulmaz. Bazı üreticiler kontak kapandıktan sonra kısa bir zamanda olsa otomatik camları kullanabilmeyi sağlayan yardımcı güç kullanırlar. Bu özellik motor durduktan 10 saniye içinde camları kapamayı sağlar.
4 PARÇALARI : Kontak Anahtarı: Aracın diğer elektrik sistemlerini kumanda ettiği gibi, otomatik cam sisteminin çalışmasında da devreyi açıp kapatan ana anahtardır. Cam motorları: Otomatik cam sisteminin en önemli parçasıdır. Bu parça camların yukarı aşağı hareket etmesini sağlar. Bir sonraki konu başlığında detaylı olarak işlenecektir. Ana kumanda düğmesi: Sürücü kapısının bulunduğu tarafta bulunan ana kumanda düğmesi bütün kapıların otomatik camlarını kumanda eder. Bu konuda bir sonraki konu başlığında detaylı olarak işlenecektir.
5 Kapı kumanda düğmeleri: Kapı yanlarında bulunan kumanda düğmeleri ait olduğu camın yolcular tarafından kumanda edilmesini sağlar. Bu konuda bir sonraki konu başlığında detaylı olarak işlenecektir. Role ve sigortalar: Role ve sigortalar otomatik cam sisteminden geçen akımın kontrolünü ve devre elemanlarının kısa devre ve yüksek akım şiddetinden korunmasını sağlar. Cam mekanizması: Mekanik olarak çalışan bu mekanizma ile cam motorlarının üretmiş olduğu dairesel hareket, kapı camlarının yukarı aşağı doğrusal hareketinin sağlanmasında kullanılır.
6 Yeni nesil lüks araçlarda kullanılan otomatik kapı camları kumanda sistemi ile birlikte merkezi kilit sisteminin elemanları şematik olarak görülmektedir.
7 CAM MOTORLARI: Otomatik kapı camlarının kaldırılması ve indirilmesi için gerekli hareketi oluşturan elektrik motorlarıdır. Kumanda düğmeleriyle yönlendirdiğimiz akım yardımıyla, motorlar çift taraflı hareket edebilir. Kumanda düğmelerinin iki farklı konumu ile motorun ileri geri yönde hareketi sağlanır. Bunu sağlamak için cam motorlarına giden elektrik akımının kutuplarının yönü değiştirilir. Otomatik kapı camlarını çalıştıran cam motorları, kapı döşemesinin altında ve kapı gövdesinde bir yere monte edilmiştir.
10 KAPI DÜĞMELERİ : Otomatik kapı camları, kumanda düğmelerinin çalıştırılması ile hareket ettirilir. Cam, düğmenin konumuna göre açılır veya kapanır
12 Beş bağlantılı kumanda düğmesi görülmektedir. Altı uçlu kumanda düğmesi ise aynen 5 uçlu kumanda düğmesi gibi kullanılmaktadır. Altıncı bağlantı, yolcu tarafı cam krikosuna, sürücü tarafındaki butondan kumanda etme olanağı vermektedir
13 DEĞİŞİK ÖZELLİKLER Bazı araçlarda tek dokunuşlu elektrikli cam krikoları bulunur. Tek dokunuşlu elektrikli cam krikosu, butona basmayı sürdürmeden bir camın tamamen açılmasını veya kapanmasını sağlar. Cam, tek dokunuşlu modda hareket etmeyi sürdürürken sürücü butona dokunursa cam hareketsiz kalır
14 Tek dokunuşlu cam krikosunda sıkışma önleyici adı verilen bir çocuk emniyeti vardır. Bir engel algılandığında sıkışma önleyici, camı otomatik olarak durdurur ve hafifçe indirir. Kumanda modülü bir engelin varlığını, motorun kutupları arasındaki akım şiddetinin artışını ölçümleyerek saptar. Son model araçlarda, otomatik kapanma fonksiyonu, açılır Mekanizmaların kilitlenmesi sırasında açık kalan camları kapama olanağı sağlar. Çocukların emniyeti için sürücü, elektrikli arka cam krikolarının kumandalarını devreden çıkarabilir. Sürücü, elektrikli arka cam krikoları butonlarının çalışmasını engelleyen bir devre dışı bırakma butonuna basar. Bununla birlikte elektrikli arka cam krikolarına sürücünün butonundan kumanda edilebilir
15 ÇALIŞMASI
20 ARIZA VE KONTROLLERİ Bozuk bir cam kaldırma mekanizmasının belirtileri: – pencere kapının içine düşer, – bir pencere yukarı veya aşağı hareket ederken anormal gürültü, – pencere yavaş yükselir, sıkışır veya tamamen kapanmaz, – pencere çarpık yukarı veya aşağı kayar, – cam düğmesine basıldığında, cam motoru çalışır ancak cam hareket etmez.
21 Cam motoru çalışıyor ancak cam sıkışıyor veya hareket etmiyor: Bu durumda, pencere anahtarının, kabloların ve pencere motorunun çalıştığını biliyoruz. Bu, sorunun pencere regülatöründe olduğu anlamına gelir. Kapı kapağını çıkarmamız ve cam motoru dişlisinin hasar görüp görmediğini ve camın regülatöre bağlı olup olmadığını kontrol etmemiz gerekir.
22 Elektrikli cam aşağı iner, fakat yukarı kalkmaz, anahtar “YUKARI” konumundayken motor çalışmaz: Cam motorunun çalıştığı aşikar. Sürücü kapısındaki bulunan düğmede problem vardır. Düğmeyi “YUKARI” konumunda kıpırdatmayı deneyebiliriz ve eğer cam motorunu çalıştırırsa, anahtarın tutukluk yaptığını anlarız. Değilse, elektrik şemasını takip etmeli ve elektrikli cam devresini kontrol etmeliyiz.
23 Pencere inip kalkıyor, ama yavaş hareket ediyor: Cam fitillerini ve cam kaldırma mekanizması kontrol etmeliyiz. Bazen cam fitilleri yıpranır veya yerinden çıkar. Genellikle cam fitillerini özel bir silikon yağlayıcı ile yağlanmasında fayda vardır. Ayrıca cam kaldırma mekanizması sürgü kanalının da greslenmesi gerekebilir. Yağlama yardımcı olmazsa, cam kaldırma mekanizmasının değiştirilmesi gerekebilir. Pencere yukarı kalkar, sonra kendi kendine geri çekilirse: Birçok arabada, elektrikli cam, pencere fitilleri arasına yabancı bir nesnenin sıkışmasından yukarı çıkmakta zorlanabilir. Bu durumda fitilleri ve sürgü kanalını kontrol etmekte yine fayda vardır. Bazen, cam motoru veya cam mekanizması değiştirildikten veya elektrik güç bağlantısı kesildikten sonra, çalışma işlevini yerine getirmez. Bu yüzden cam ayarlarının araca yeniden öğretilmesi gerekmektedir. Yeniden öğretme prosedürü otomobillerde markalara göre farklılık gösterebilir
24 Cam düğmesine basıldığında hiçbir şey olmuyor: Cam motoru hiç çalışmıyorsa, kontrol edilmesi gereken ilk şey sigortalardır. Bununla ilgili araç kullanım kılavuzunu kontrol edebilirsiniz. İlgili sigortayı bulup eğer patlak ise yenisi ile değiştirebilirsiniz. Sigortalar iyi durumda ise, bir sonraki adım cam motorundaki voltajı kontrol etmek ve cam motorunun kendisini test etmektir. Cam motorları nadir de olsa arızalanabilir Elektrikli Camı Açıp Kapatırken Ses (klik) Geliyor Yolda Tıkırtı Sesi Geliyor Nedeni ? Elektrikli camdan böyle ses gelmesinin sebebi, elektrikli motor tarafından indirilip kaldırılan cam krikosuna bağlı olan camın, tam olarak rayında çalışmıyor ya da bir yere takılıyor olmasıdır. Camında ses oluşmasına neden olan sebepler, cam sonuna kadar açıkken kapıyı sertçe kapatmak, çok bozuk yollarda gene bu şekilde cam sonuna kadar açıkken seyahat etmektir. Bu titreşimli ve darbeli durumlar, camın krikoya bağlanmasını sağlayan (genelde beyaz renkli) plastik parçaların kırılmasına yol açıyor. Bu plastik parça cam regülatörü kısmında bulunur. Bu parçaların tırnakları kırıldığında, cam ve cam krikosu bağlantısı boşluk yapar, yolda giderken, cam titreşim sallandığından (özellikle bozuk yollarda) kapıdan tıkır tıkır ses gelir. Camı açıp kapatırken ses yapar. Bu beyaz plastik parçalar kontrol edilir ve kırık olanı değiştirilir.

Bu konu ile ilgili araç kaldırma sistemi yazımız bu linktedir.

SLAYT İNDİR