Otomobillerin Sonu (Tekerlek)

22.12.2019
509
A+
A-
Otomobillerin Sonu (Tekerlek)

Teknolojiler geliştikçe çıtalar daha yükseğe çekildikçe, beklentileri karşılama konusunda firmalar yetersiz kalıyor.

Bir kaç hafta önce yazdığım bir yazıda tekerlek teknolojileri üzerine bir çok olaydan bahsetmiştim. Hatta tekerlek deyip geçmeyin, aracınızın hayati bir parçasıdır diyerek tekerleğin önemine de vurgularda bulunmuştum. Kendimle çeliştiğimi düşüneceksiniz ama bu bir çelişki değil otomotiv sektörünün kaçınılmaz sonudur.

Siz değerli motor dersi okurlarını farklı düşünmenin ötesinde bir yere davet ediyorum. Siz kapınızın önündeki otomobilinize aşık birisi olabilirsiniz.Yada hayallerinizi süsleyen bir aracı vitrinde saatlerce izleyebilirsiniz. Şuan bu yazdıklarım belkide size saçma gelecek, ama biraz farklı düşünmeniz aklınızdaki toz pembe dünyayı bir kenara itecektir.

Firmalar her yıl farklı bir model yada varolan bir model üzerinde bir kaç sihirli dokunuşla çıkıyor karşımıza, ilk bakışta aklınızı çelen modeller bir sonraki aracı gördüğünüzde yerini kararsızlığa bırakıyor.

Neticede otomobil farklı motor seçenekleriyle ve teknolojileriyle, onlarca seçenekte sunulan dış görünümündeki tasarımlarıyla bir yere kadar geliştirilebilir.

Bundan sonraki gelişim Ne üzerinde sınırlanır ? Tabi ki tekerlek üzerinde. Otomobillerin 4 tekerleği belli bir zaman sonra otomotiv sektörünü sekteye uğratacaktır.Çünkü aracı belli bir şablona oturtuyorsunuz.Bu şablonun ana unsuru tekerleklerdir. Bir Tasarımcı istediği kadar hayal gücünü kullansın ve istediği kadar farklı tasarımlar oluştursun  onu sınırlayacak olan yine tekerlektir.

Sizlere bir kaç kasa tipinden bahsetmek istiyorum.

Sedan; 4 veya daha fazla oturma yeri olan 2 veya 4 kapılı, sabit şaseli veya orta kolonlu , 4 veya daha fazla penceresi olan kapalı binek taşıtlarına denir. İngiltere’de sedan yerine saloon sözcüğü kullanılır.

Limousine; kelime olarak pelerin demek olup eski anlamıyla 3-5 kişilik kapalı kabini bulunan kabin çatısının açıktaki sürücü yerini de örtecek şekilde öne doğru uzandığı otomobil şeklinde tanımlanmıştır.

Roadster; Arka koltukları olmayan sadece iki kişilik üstü açılan kilo başına düşen yüksek beygir gücü sayesinde seri ve genelde pahalı süper oto türü genel özelliklerinden biri de arka tarafının kısa ön tarafının uzun olmasıdır.

Cabriolet; 2 veya daha fazla oturma yeri olan 2 veya 4 kapılı , 2 veya 4 yan pencereli ( tamamiyle indirilebilir camlar ) havaya dayanıklı açılır kapanır tentesi olan , açık veya kapalı olarak kullanılabilen arabalara denir. Amerika’ da bu tip araçlar convertible adıyla tanımlanır.

Coupe; 2 veya 4 oturma yeri olan , 2 kapılı , 2 veya 4 yan penceresi olan kapalı arabalardır.

Stationwagon; arkada klasik bagaj kapağı yerine orta kısımdan devam eden camlı uzantısı olan araçlar.

Hatchback; 3 ila 5 kapılı, 4 veya daha fazla oturma yeri olan, arka koltuklar yatırılabilir, bagaj uzantısı olmayan, arka tarafı düz yere inen, bagaj kapısı tamamen açılabilir, bagaj kısmı kabine dahil kapalı binek taşıtlarına verilen addır.

Dikkat ettiniz mi bahsedilen kasa tiplerinin hepsi tekerlek zemini üzerine inşa edilmiştir. Uçan bir araba da dahi tekerlek kullanılmıştır. Ancak helikopter gibi NOKTA KALKIŞLI taşıtlarda genelde tekerlek kullanılmaz. İşte bu taşıtlarda tasarım ve hayal gücü tam anlamıyla parya yansıtılabilir. Bundan 100 sene sonra otomobil firmaları ya uçan arabalara ağırlık verecek ya helikopter mantıklı taşıtlar üretmeye başlayacak yada yeni araba üretmek yerine eski nostalji araçların üretimlerini yapacaklardır. Bir hamuru istediğiniz kadar yoğurun… Tepsi değişmedikçe hamurun miktarı ve şekli uzun vadede bir getiri sağlamaz.

Bağcılar Endüstri Meslek Lisesi
Motorlu Araçlar Teknolojisi
MUHAMMED YASİR YAMAN
e-posta: muhammedyasiryaman@gmail.com