Partikül Filtre Sistemi Nedir?
Partikül Filtre Sistemi Nedir?
Partikül filtresi, egzos gazlarına ilişkin katı maddelerin en az % 95’ini filtre ederek dizel motorlu araçların hava kirletici elemanlarını azaltmaya olanak sağlayan, egzos hattı üzerine yerleştirilen bir filtredir.
Bu arada, egzos sisteminden gelen kurumlar ile motor yağından ve motorun aşınmış olmasından kaynaklanan atıklar filtre içinde birikir ve filtreyi tıkarlar. Filtreyi tazeleme işlemi (rejenerasyon), yani kurumların yakılması, bu durumda kaçınılmaz olur.
Araç çok yüklü iken ve sürüş hızının yüksek olması durumunda, partikül filtresi kendiliğinden tazelenir. Şehir içi sürüşlerde partikül filtresinin aşırı tıkanmasından dolayı, filtre tazeleme işlemlerinin sık yapılamaması sonucunda aşağıda belirtilen zararlar meydana gelmektedir.
- Filtrenin tahrip olması (2000 ila 3000 km yol aldıktan sonra),
- Yakıt tüketimi, araç performansı ve sürüş zevki açısından önemli kayıplar.
Bu nedenle, yukarıda belirtilen koşullarda filtrenin tazelenmesi için dışarıdan yardım edilmesi gerekmektedir. Yardım sürecinin prensibi; filtre kirliliğinin algılanması ve kurumların yanmasını sağlamak ve devam ettirmek amacıyla, partikül filtresi girişindeki sıcaklığı, 550-600ºC mertebesinde, yeteri kadar artırmaktan ibarettir (son enjeksiyon işlemi sayesinde).
Çok yüksek bir sıcaklık artışı partikül filtresinin tahrip olmasına neden olabileceği için, kurumların yanma sıcaklığını düşürmek (yaklaşık 450ºC) amacıyla bir katkı maddesi (serin + solvent) kullanılır.
Söz konusu katkı maddesinin etkili olabilmesi için kurumlarla çok iyi karışması gerekir. İşte bu nedenle, yanma hücresi içine enjekte edilen yakıta katkı maddesi ilave edilmelidir.
Dozu ayarlanmamış veya eksik olarak dozlanmış bir yakıtın kullanılması, partikül filtresinin kısa zamanda tahrip olmasına neden olur.
Partikül filtresinin kirlenmesi, katı maddelerin birikimi sonucunda partikül filtresi uçlarındaki yük kaybı ile algılanır.
Bununla birlikte, katkı maddesinin içinde bulunan serin de partikül filtresinin içinde birikir ve zamanla filtreyi tıkar. Bu yavaş tıkama olayı, partikül filtresinin uçlarındaki yük kaybında bir artışa neden olur ve bu artış, filtre tazeleme işleminin başlama / durdurma eşik değerlerinin değiştirilmesinde göz önüne alınmalıdır.
Yakıt besleme devresi
Yakıt yüksek basınç devresinde bulunan çok yüksek basınç değerleri (1350 bar) göz önüne alınarak, aşağıda belirtilen talimatlara titizlikle uyunuz.
- Bir müdahale sırasında, yüksek basınçlı devrenin hemen yakınında sigara içmeyiniz.
- Bir alev veya kıvılcım yakınında çalışmaktan sakınınız.
- Motor çalışırken :
– yakıt yüksek basınç devresine müdahale etmeyiniz,
– olası bir yakıt fışkırması durumunda her zaman menzil dışında bulununuz, aksi takdirde ciddi yaralanmalar meydana gelebilir.
– yakıt yüksek basınç devresinde bir kaçak varsa, ellerinizi bu noktaya yaklaştırmayınız.
Motorun durmasından sonra, her türlü müdahaleden önce 30 saniye bekleyiniz.
Her türlü müdahale için, eldiven giyilmesi ve koruyucu gözlük takılması tavsiye edilir.
Yakıt katkı maddesi ilave devresi
- Bir müdahale sırasında, yakıt katkı maddesi ilave devresinin hemen yakınında sigara içmeyiniz.
- Alev veya kıvılcım yakınında çalışmaktan sakınınız.
- Katkı maddesi deri için hafifçe tahriş edici niteliktedir : eldiven giyilmesi ve koruyucu gözlük takılması önerilir.
- Çevrenin korunması : eskimiş katkı maddesi ve filtrenin temizlenmesi sonucu ortaya çıkan bileşenler arıtma işleminden geçirilmelidir.
- Partikül filtresine yapılacak müdahaleler
Egzos gazları devresi
“ Test Cihazı ” yardımıyla yapılan zorlama tazeleme işlemi, egzos gazlarının çok yüksek bir sıcaklığa çıkmasına neden olur (egzos ince borusu çıkışında 450 ºC).
Alınması gereken önlemler;
- Her zaman egzos hattının menzili dışında bulununuz,
- Uyarlanmış bir egzos gazlarından ayrıştırma malzemesi kullanınız,
- Çalışma sahası temiz ve engellerden arındırılmış olmalıdır,
- Aracın şasisi temiz olmalıdır.
- Partikül filtresinin sökme ve takma işlemleri sırasında, bir maske ve koruyucu gözlük takılması tavsiye edilir (serin buharı soluma tehlikesi).
Katkı Maddesi İlave Sistemi
Dizel yakıtı katkı maddesi ilave sistemi, yakıt deposunun her dolduruluşunda yakıt deposu içine konan yakıt hacmi ile orantılı olarak bir miktar katkı maddesi (serin + solvent) enjekte eden ve araç içine takılan bir sistemdir.
Söz konusu sistem aşağıda belirtilen bileşenlere sahiptir;
- Katkı maddesi ilave işlevini yöneten özel bir beyin,
- Ana depo üzerine taşınmış bir enjektör / basınç regülatörü modülü
- Bir dozlama pompası ve bir katkı maddesi minimum seviye algılama düzeneği ile donatılmış olan bir katkı maddesi deposu.