Pnömatik Sistemler Sunumu
Pnömatik ve Pnömatik Sistemlerin Temelleri
Pnömatik, mekanik işin performansında bir teknoloji olarak uzun zamandan beri önemli bir rol oynamıştır. Otomasyon çözümlerinin geliştirilmesinde de kullanılmaktadır. Pnömatik sistemler hidrolik sistemlere benzer ancak bu sistemlerde hidrolik akışkan yerine basınçlı hava kullanılır.
Pnömatik sistem, enerjiyi iletmek ve kontrol etmek için basınçlı hava kullanan bir sistemdir. Pnömatik sistemler, çeşitli endüstrilerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Çoğu pnömatik sistem, çalışmasını sağlamak için sürekli bir basınçlı hava kaynağına güvenir. Bu, bir hava kompresörü tarafından sağlanır. Kompresör atmosferdeki havayı emer ve bu havayı yüksek basınçlı bir tankta depolar. Bu sıkıştırılmış hava daha sonra sistem de bir dizi boru ve valf aracılığıyla istenilen elemanların çalıştırılmasını sağlar.
‘Pneuma’ kelimesi hava anlamına gelir. Pnömatik, işi yapmak için basınçlı hava kullanmakla ilgilidir. Basınçlı hava, atmosferden gelen ve sıkıştırılarak hacmi azaltılarak basıncını artıran havadır. Normalde 6 kg / sq mm ila 8 kg / sq mm basınçta bir çalışma ortamı olarak kullanılır. Pnömatik sistemleri kullanmak için maksimum 50 kN’ye kadar kuvvet geliştirilebilir. Kontrollerin çalıştırılması manuel, pnömatik veya elektrikli çalıştırma olabilir. Basınçlı hava, çoğunlukla bir piston veya kanat üzerinde hareket ederek iş yapmak için kullanılır. Bu enerji, çelik endüstrisinin birçok alanında kullanılmaktadır.
Pnömatik Sistemlerin Avantajları
Pnömatik sistemler, otomatik makinelerin sürülmesi için farklı endüstrilerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Pnömatik sistemlerin birçok avantajı vardır.
- Yüksek etkinlik – Basınçlı hava üretmek için atmosferde sınırsız hava kaynağı vardır. Ayrıca büyük hacimlerde kolay saklama imkanı vardır. Basınçlı havanın kullanımı, borularla kolayca taşınabildiği için mesafe ile sınırlı değildir. Basınçlı hava, kullanımdan sonra işleme gerek kalmadan doğrudan atmosfere salınabilir.
- Yüksek dayanıklılık ve güvenilirlik – Pnömatik sistem bileşenleri son derece dayanıklıdır ve kolayca zarar görmez. Elektromotor bileşenlerle karşılaştırıldığında, pnömatik bileşenler daha dayanıklı ve güvenilirdir.
- Basit tasarım – Pnömatik sistem bileşenlerinin tasarımları nispeten basittir. Bu nedenle basit otomatik kontrol sistemlerinde kullanım için daha uygundurlar. Basit ve sürekli değişken çalışma hızlarıyla doğrusal hareket veya açısal dönme hareketi gibi hareket seçenekleri vardır.
- Zorlu ortama yüksek uyarlanabilirlik – Diğer sistemlerin unsurlarına kıyasla, basınçlı hava yüksek sıcaklıktan, tozdan ve aşındırıcı ortamdan daha az etkilenir. Bu nedenle zorlu ortamlar için daha uygundurlar.
- Güvenlik hususları – Pnömatik sistemler elektromotor sistemlerden daha güvenlidir çünkü yanıcı ortamda yangına veya patlamaya neden olmadan çalışabilirler. Bunun dışında pnömatik sistemde aşırı yüklenme sadece kaymaya veya çalışmanın durmasına neden olur. Elektromotor sistem bileşenlerinin aksine, pnömatik sistem bileşenleri aşırı yüklendiğinde yanmaz veya aşırı ısınmaz.
- Kolay hız ve basınç seçimi – Pnömatik sistemlerin doğrusal ve salınımlı hareket hızlarının ayarlanması kolaydır ve birkaç sınırlamaya tabidir. Basınçlı havanın basıncı ve hacmi, bir basınç regülatörü ile kolaylıkla ayarlanabilir.
- Çevre dostu – Pnömatik sistemlerin çalışması kirletici madde üretmez. Pnömatik sistemler çevre açısından temizdir ve temiz oda standartlarına uygun egzoz havası arıtımı ile kurulabilir. Bu nedenle pnömatik sistemler, yüksek düzeyde temizlik gerektiren ortamlarda çalışabilir. Bir örnek, entegre devrelerin üretim hatlarıdır.
- Ekonomik – Pnömatik sistem bileşenleri pahalı olmadığından, pnömatik sistemlerin maliyetleri oldukça düşüktür. Ayrıca, pnömatik sistemler çok dayanıklı olduğundan, bakım maliyeti diğer sistemlere göre önemli ölçüde daha düşüktür.
Pnömatik Sistemlerin Dezavantajları
Pnömatik sistemler birçok avantaja sahip olsalar da çeşitli sınırlamalara da tabidirler. Bu sınırlamalar aşağıda verilmiştir.
- Nispeten düşük doğruluk – Pnömatik sistemler, basınçlı hava tarafından sağlanan kuvvetle çalıştırıldığından, operasyonları basınçlı havanın hacmine tabidir. Sıkıştırıldığında veya ısıtıldığında hava hacmi değişebileceğinden, sisteme hava beslemesi doğru olmayabilir ve sistemin genel doğruluğunda bir azalmaya neden olabilir.
- Düşük yükleme – Pnömatik sistemlerde kullanılan silindirler çok büyük olmadığından, pnömatik bir sistem çok ağır yükleri sürdüremez.
- Kullanımdan önce gerekli işleme – Su buharı veya toz bulunmadığından emin olmak için basınçlı hava kullanımdan önce işlenmelidir. Aksi takdirde pnömatik bileşenlerin hareketli parçaları sürtünmeden dolayı çabuk yıpranabilir.
- Eşit olmayan hareket hızı – Hava kolaylıkla sıkıştırılabildiğinden, pistonların hareket hızları nispeten eşit değildir.
- Gürültü – Gürültü, genellikle basınçlı hava pnömatik bileşenlerden salındığında üretilir.
SUNUMUN POWER POİNT HALİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ