Silindir Kaçak Testi Nasıl Yapılır

04.01.2020
12.219
A+
A-
Silindir Kaçak Testi Nasıl Yapılır

Silindir Kaçak Testi Nasıl Yapılır

Kompresyon testi motorun sıkıştırma yeteneğinin durumu hakkında bilgi verebilir. Ancak motorda bir basınç kaybı varsa ikinci aşamada kaçağın nerede kaynaklandığının bulunabilmesi ancak silindir kaçak testi ile mümkündür. Motorda kompresyon basıncının düşmesine neden olabilecek noktalara bakacak olursak,

Bunlar;

1-Silindirler, segmanlar ve piston kaynaklı problemler

2- Supap oturma yüzeyleri

3- Silindir kapak contasının aşındığı bölgeler

4- Silindir kapağı veya motor bloğundaki çatlaklar.

Silindir Kaçak Testi Manometresi

Silindir kaçak test cihazı üzerinde iki adet manometre görülmektedir. Sol taraftaki manometre kompresörden gelen basınçlı havanın basıncını ölçmek için. Sağ taraftaki manometre ise silindire gönderilen havanın kaçak yüzdesini görmek içindir.

Kompresyon Kaçak Test Sırası

1-Ölçüm yapılacak silindirin bujisi yerinden sökülür. Ardından silindir senteye getirilir. Burada sente nedir onu kısaca tarif edelim. Sıkıştırma zamanı sonu ateşleme zamanı başlangıcında her iki (emme-egzoz) supabın kapalı olmasına denir.

2-İlgili silindirin sıkıştırma zamanında olmasını önce anlamamız gerekiyor. Bunun için buji yuvasına elle adaptörümüzü vidalıyoruz. Motoru dönüş yönünde elle çevirdiğiniz de adaptör ucuna bağlanacak sente düdüğünün ötmesi sıkıştırma zamanında olduğumuzu gösterir. Siz sente düdüğü bulamadınız ise adaptör ucuna bir balon bağlayarak da balonun şişmesi ile motorun senteye geldiğini anlayabilirsiniz.

3- Pistonun tam olarak üst ölü noktaya getirilmesi gerekmektedir. Bunun için krank kasnağında bir işaret varsa motor kasnağı ile blok yüzeyinde bulunan işaretler çakıştırılarak üst ölü nokta bulunur. Ancak işarette görülemiyorsa buji yuvasından uzunca bir tornavida içeriye yerleştirilir. Motor saat yönünde dikkatlice çevrilir ve tornavidanın maksimum yükseldiği nokta üst ölü noktadır.

Önemli Not: Sakın motoru dönüş yönü tersine çevirmeyin. Bu durum motorun zaman ayarındaki kaçıklığa veya farklı sistemlerde başka arızalara neden olur.

Manometre Sıfırlama İşlemi Nasıl Yapılır?

Silindir kaçak test manometresinin sol tarafına kompresör havası hortumu bağlanır. Manometrenin altındaki ayar vanası sağa veya sola çevrilerek sağ tarafta bulunan silindir kaçak manometresi ibresi sıfır (0) noktasına hizalanır. Sıfırlama işleminden sonra ölçüm yapılacak adaptördeki hortum sağ tarafa takılır. Manometredeki kaçak yüzdesi okunur ve not alınır.

Diğer silindirlerin ölçülmesi istendiğinde krank kasnağı 180 derece çevrildiğinde ateşleme sırasına göre (ki 4 silindirli de ateşleme sırası (4-3-2-1) dir.) diğer silindirlerde sırası ile senteye gelecektir.

Önemli Not: Silindire basınçlı hava verildiğinde motor dönebilir. Motorun dönmemesi için diğer bujileri sökmeyin. Aracın el frenini çekin ve aracın viteste olmasını sağlayın.

Ölçüm Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Hiç bir motorda kaçağın yüzde sıfır olması beklenemez. Mutlaka bir hava kaçağı olacaktır. Kaçağın yüzde 5 ile 10 arasında olması motorun iyi durumda olduğunu gösterir. Yüzde 10 ile 20 arasındaki kaçak kabul edilebilir bir kaçaktır. Yalnız yüzde 20 den fazla olan kaçaklar motorda bir problem olduğunu gösterecektir.

Kaçak Yerinin Belirlenmesi Nasıl Yapılır

Motor yağ çubuğu ve yağ doldurma kapağı çıkartılır. Bu noktalardan bir hava sesinin gelmesi piston, segman veya silindir problemlerinin göstergesidir. Radyatör veya ilave su kabı içerisinde suda görülebilecek hava kabarcıkları silindir bloğu, silindir kapağı veya silindir kapak contası problemlerini gösterir.

Yan silindirin buji yuvasından gelen hava sesi ise muhtemelen silindir kapağı contası kaynaklıdır. Motorun hava emiş hattı üzeri noktalarda hava sesinin gelmesi emme supabı kaçağını, egzoz borusundaki hava sesi ise egzoz supabındaki kaçağın belirtisidir.

Motor dersi youtube kanalına üye olmak için tıklayınız