Silindir Kapağı Kontrolleri İşlem Yaprakları

05.01.2022
2.446
A+
A-
Silindir Kapağı Kontrolleri İşlem Yaprakları

Silindir Kapağı Kontrol Etme İş ve İşlem Yaprakları

A- ARAÇ VE GEREÇLER

1- Motor         2- El aletleri ve takımlar                     3- Mastar-Sentil-KumpasMikrometre           4- Torkmetre  

Kazanım: Silindir kapağı kontrollerini yapar

Dosyayı indirmek için tıklayın

B- İŞLEM BASAMAKLARI

1- İlk olarak aracın motorunu sehpaya al. Bunun için aracın yağını ve suyunu boşalt. Motorun soğumasını bekle. Motor sıcakken yapılacak işlemler hem ciltte yanıklara sebep olur, hem de motor parçalarının eğilmesine, çatlamasına ve kırılmasına sebep olur.

2- Motorun soğuma işlemi bittikten sonra, aracı lifte al.

Lifte almadan önce mutlaka liftte belirtilen kullanım talimatlarını oku. Aracı lifte uygun şekilde getir. Lift merkezi ile aracın merkezini hizala. Doğru hizalama yapılmaması aracın devrilmesine sebep olabilir.

3- Lift ayaklarını aracın şase karoserine ya da marşpiyel kısmına oturacak şekilde ayarla. Lift destekleri aynı olacak şekilde ayarla. Destekler aynı seviyede olmaz ise araç devrilebilir.

4- Diğer üç ayağı da şekildeki konuma göre ayarla.

5- Lift anahtarını ve butonunu kaldırma işlemine uygun pozisyona getir.

Aracı yüklü kaldırma. Liftin taşıma kapasitesine göre araç kaldır. Kaldırılmış aracı hareket ettirme. Aracın sökülmesi ve takılmasında ağırlık merkezi değişeceğinden dikkatli ol devrilebilir. Aracı kapıları açık bir şekilde kaldırma.

Motor Yağını Boşaltma

6- Yağ tapasının yerini tespit et.

7- Yağ tapasını yıldız anahtar kullanarak sök.

Uygun pozisyonda ve doğru anahtar kullanılmaması iş kazalarını beraberinde getirir.

8- Yağ tapasını sökerken mutlaka altında yağ tankı olmasına dikkat et.

9- Yağ tapasını gevşettikten sonra dikkatlice sök. Aniden yağ çıkışı meydana geleceği için yağı kontrollü bir şekilde tanka boşalt. Yağ sızıp boşalana kadar bekle. Yağın boşaldığından emin olduktan sonra tapayı tekrar yerine tak.

Motor Soğutma Suyunu Boşaltma

10- Motor suyunu boşalt. Bunun için radyatör üzerinde motor suyu boşaltma tapasının yerini tespit et. Motor suyu sıcakken boşaltılmaz. Cilde zarar verebilir. Sökülen parçanın eğilmesine sebep olur.

11- Motor suyunun boşaltılmasını kontrollü bir şekilde uygun bir kaba yap.

12- Motoru sehpaya alıp bağlantılarını yaparak, şekilde görüldüğü gibi uygun pozisyonda sabitle. Caraskal kullanımında yükün altında durma ve yükü dengeli taşı. Kullanılan halatın emniyet katsayısına uygun yük taşı. Yıpranmış halat kullanma. Bu işlemlere dikkat etmezsen yük düşüp yaralanmaya neden olabilir. Caraskal kanca mandalının kapalı olmasına dikkat et. Kancanın mandalı arızalı ise kancayı değiştir. Bu işlemlere dikkat etmezsen yük düşüp yaralanmaya neden olabilir.

13- Motor sehpaya alındıktan sonra, motor bloğuna kadar üzerinde bulunan tesisat kablolarını, ateşleme sistemini, alternatörü, marş motorunu, emme ve egzoz manifoldlarını, zaman ayar mekanizmasını, külbütör ve silindir kapaklarını üzerinden al.

 14- Külbütör kapağının motor üzerindeki yerini tespit et. Külbütör kapaklarının cıvatalarını cırcır ve lokma ile doğru pozisyonda sök. Cırcırın sesini duyduktan sonra sıkma işlemi yapma. Cıvata, somun ya da yuvasının dişleri zarar görebilir.

15- Külbütör kapağı üzerinde yivleme ve çizik var mı kontrolünü yap. Bu tür kapakların yüzeyi taşlanır. Fakat yüzeyden kaldırılacak talaş araç kataloğunda belirtilen değerden fazla ise, yeni kapak ile değiştir. Kapak yüzeyinde çatlaklık var mı kontrol et. Eğer çatlaklık var ise yeni kapak tak. Külbütör kapak contasında çizilme, aşınma ve ezilme var mı kontrol et. Var ise yenisi ile değiştir.

Silindir Kapağını Sökme

16- Silindir kapağını tork anahtarı, kısa kol ve lokma kullanarak sök. Cıvataların sökülme sırası önemlidir.

Silindir kapağı cıvataları sökülürken şekilde görüldüğü gibi dıştan içe doğru sökülür.

En son içteki cıvatalar sökülür.

17- Silindir kapağını şekilde görüldüğü gibi motor bloğu üzerinden al.

Silindir kapağı ağır olduğu için uygun şekilde kaldır ve ayağa düşmelere karşı çelik burunlu ayakkabı giy. Bunlara dikkat edilmemesi belin incinmesine ve yaralanmalara sebep olabilir.

Silindir Kapağı Kontrolleri

18- Silindir kapak contası yüzeye yapıştı ise, blok yüzeyine zarar vermeden al. Silindir kapağı ve contasının kontrolünü yap. Silindir kapak yüzeyinde dikiş izi, kurum birikmesi, yivleme ve çatlaklık var mı kontrol et.

19- Silindir kapak yüzeyinin eğiklik kontrolünü yap. Bunun için mastar ve sentilden faydalan.

20- İlk olarak yukarıda şekilde belirtildiği gibi 1 numaralı kısımdan ölçü al. Daha sonra karşısından 2 numaralı kısımdan ölçü al.

3 numaralı kısımdan ölçü al. Daha sonra karşısından 4 numaralı kısımdan ölçü al.

5 numaralı kısımdan ölçü al. Daha sonra çaprazından 6 numaralı kısımdan ölçü al. Çıkan değerler katalog değerinden fazla ise yeni kapak takılmalıdır. Değer düşük ise taşlama yapılarak düzeltilir.

21- Su ceket ve kanallarında paslanma, kireçlenme var mı kontrol et.

Silindir kapak contası üzerinde çizilme, iz, aşınma ve eğilme var mı kontrol et. Silindir kapağı söküldüğünde conta da değiştirilir. Değiştirilemeyecek durumda ise yukarıdaki kontroller yapılır ve tekrar kullanılır.

22- Gerekli kontroller yapıldıktan sonra külbütör ve silindir kapağının montajını sökmenin tersini uygulayarak İSG‟ ne göre yap.

23- Aracı çalıştır ve gösterge tablasına bakarak, yağ lambasını ve hararet göstergesini gözlemle. Yağ lambasının sönmesi gerekir. Sönmez ise yeterli yağ olmadığını gösterir. Hararet göstergesinde de su sıcaklığını gözle ve araç kataloğuna bakarak karşılaştır.

Youtube kanalımıza abone olmak için tıklayınız.

Dosyayı sağ alt tam ekran tuşuna basarak indirme işlemi yapabilirsiniz.