Silindir Kapağı ve Kontrolleri

Araç Teknolojisi 22.05.2020 18 473

Silindir Kapağı Nedir? Görevi, Yapısı ve Kontrolleri

Silindir Kapağının Görevi Nedir?

Silindir kapağının görevi, silindirlerin üst tarafını gaz sızdırmayacak şekilde kapatarak yanma odalarını oluşturmaktır. Ayrıca bazı motor parçaları da silindir kapağına bağlanır.

Silindir kapağı nedir ve görevi

Silindir Kapağını Oluşturan Elemanlar

  1. Ateşleme bujileri ve kızdırma bujileri
  2. Supap oturma yüzeyleri
  3. Taze gaz (emme) ve egzoz kanalları
  4. Su kanalları
  5. Yağ kanalları
  6. Supap kumanda parçalarına ait yataklar ve kılavuzlar
  7. Külbütör mili
  8. Yanma odası

Silindir Kapağının Çalışma Şartları

Çalışma sırasında silindir kapağı aşağıdaki etkilere maruz kalır:

  • Silindir kapağı tabanı 40-60 bar yüksek yanma basıncıyla şiddetli şekilde yüklenir.
  • Silindir kapak cıvatalarının sıkılması yüksek sıkma gerilimlerine yol açar.
  • Silindir kapağı tabanı termik, yani ısıl olarak yüksek derecede zorlanır.

Farklı ısıl yükler nedeniyle silindir kapağında ısı gerilimleri meydana gelir.

Silindir kapağının çalışma şartları

Silindir Kapağı Malzemesi ve Yapım Özellikleri

Silindir kapakları dökme demir veya alüminyum alaşımından döküm yoluyla imal edilir. Silindir bloğuna cıvata, saplama ve somunlarla tespit edilir. Sızdırmazlığı sağlamak için silindir kapak contası kullanılır.

Silindir kapakları küçük motorlarda bütün silindirleri kapatacak şekilde yapılır.

Büyük motorlarda ise duruma göre her silindire, her iki silindire veya her üç silindire bir kapak olacak şekilde parça parça imal edilir.

Büyük motor silindir kapağı

Su ile soğutmalı motorlarda kapak içinde su kanalları, hava ile soğutmalı motorlarda ise kapak üzerinde hava kanatçıkları bulunur. Üstten supaplı motorlarda supap mekanizması silindir kapağı üzerine yerleştirilir.

Taze gaz, egzoz gazı ve su kanallarının bulunduğu silindir kapağı ancak döküm yöntemiyle elde edilebilir. Silindir kapağı malzemesinin aşağıdaki özelliklere sahip olması istenir:

  1. İyi dökülebilmeli
  2. Yüksek sıcaklığa dayanıklı olmalı
  3. Isı iletimi iyi olmalı
  4. Aracın ağırlığını düşük tutmak için hafif olmalı

Ağır çalışma şartlarında çalışan motorların silindir kapakları dökme demirden yapılır. Silindir kapaklarının basınca ve ısı değişikliklerine dayanımını artırmak için dökme demire bazı katkı maddeleri eklenir. Otomobil motorlarında silindir kapakları genellikle alüminyum alaşımından dökülerek yapılır.

Alüminyum; ısı iletimi yüksek, hafif ve işlenmesi kolay bir metaldir. Alüminyum alaşımından yapılan silindir kapaklarının dayanımını artırmak için alaşıma bakır, nikel, magnezyum, silisyum ve düşük oranlarda bazı diğer metaller katılır.

Silindir kapağı supap yuvası halkaları

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi supap yuvalarına yeterli direnç kazandırmak için dökme demir veya stellit adı verilen ısıya dayanıklı özel çeliklerden yapılan bagalar, yani halkalar takılır.

Silindir Kapağı Malzeme Yapıları

GkAl – Si12 – Cu Ni Mg – wa malzeme açılımı aşağıda verilmiştir:

GkAl: Alüminyum döküm alaşımı

Si12: %12 silisyum

Cu, Ni, Mg: Katkı metalleri

wa: Sıcakta sertleştirilmiş

Alaşım döküm olduğundan talaşlı işlenebilme özelliği iyidir. Alaşıma Cu ve Ni ilavesi yüksek sıcaklığa dayanım kazandırır. Silisyum ısıl genleşmeyi düşürür. Cu ve Mg ile alaşım sertleşme özelliği kazanır.

Silindir Kapağı Nasıl Sökülür?

Silindir kapağı söküleceği zaman önce motorun soğuması gerekir. Soğutma suyu motor ve radyatördeki boşaltma noktalarından tahliye edilir. Daha sonra sökme için gerekli işlemler yapılır. Kapak tespit cıvataları dış taraftan başlanarak içe doğru sökülür.

Silindir kapağı sökme sırası

Dikkat: Motor sıcak haldeyken silindir kapağı sökülürse kapak yüzeyi eğilebilir.

Kapak söküldükten sonra, temizliği yapılmadan önce ilk kontrol gözle yapılır. Bu kontrolde kapağın contaya tam basıp basmadığına ve yanma odalarında çatlak olup olmadığına bakılır. Çatlaklar genellikle karbon birikintileri arasında çizgi halinde görülebilir. Bunun dışında kapağın genel durumu da gözden geçirilir. Daha sonra kapağın temizlenmesine geçilir.

Silindir Kapağı Nasıl Temizlenir?

Yanma odası, supap yuvası ve çevresindeki kurumların temizliğinde uygun karbon kazıyıcıları ve ucuna çelik fırça takılmış el breyzi kullanılır. Kapak yüzeyindeki conta artıkları, ucu 90° bilenmiş spatulayla yüzey çizilmeden temizlenir.Silindir kapağı temizleme işlemi

Kapak üzerindeki supaplar sökülecekse, supapların sırası ve parçaları birbirine karışmayacak şekilde dizilir. Kapağın kaba temizliği yapılır, temizleme sıvısı içinde yıkanır ve basınçlı hava ile kurutulur.

Silindir Kapağı Kontrolleri

1. Silindir Kapağı Eğiklik Kontrolü

Silindir kapağının eğilme sebepleri şunlardır:

  • Soğutma sistemi arızaları veya anormal çalışma sonucu motorda meydana gelen ani sıcaklık ve basınç yükselmeleri, yani motorun aşırı hararet yapması
  • Silindir kapağının motor sıcakken sökülmesi
  • Kapak cıvatalarının fazla torkla veya yanlış sıra ile sıkılması

Silindir kapağı sökülüp temizlendikten sonra eğiklik kontrolü, kontrol mastarı ve sentil yardımıyla yapılır.

Kontrol mastarı kapak yüzeyine ortadan, kenarlardan ve köşelerden çapraz olarak konur. Özellikle yanma odaları arasında kalan kısımlara dikkat edilir. Mastarın her durumda kapak yüzeyine oturup oturmadığı, sentil yaprakları mastar ile kapak yüzeyi arasına sokulmaya çalışılarak kontrol edilir.

Eğiklik miktarı 0,10 mm’den fazla olmamalıdır. 0,10 mm’den fazla eğik olan kapaklar taşlanarak düzeltilir.Silindir kapağı eğiklik kontrolü

Yanma odası silindir kapağında bulunan motorlarda, taşlama sırasında kapak yüzeyinden fazla talaş alınması yanma odalarının küçülmesine ve sıkıştırma oranının artmasına neden olur. Bu durum vuruntulu çalışmaya yol açabilir.

Kapak yüzeyinden alınan talaş miktarı 1 mm’yi geçiyorsa silindir kapağının et kalınlığı azalacağı için kapak yenisiyle değiştirilir.

2. Yanma Odası Etrafında Yiv Kontrolü

Silindir kapak contasında bulunan dikişler zamanla kapak yüzeyinde yivler meydana getirebilir. Bu yivler tırnakla hissedilebilecek kadar derinse kapağın taşlanması gerekir.

Bu durumdaki kapak taşlanmadan takılırsa contaya yeterince basamayabilir. Bunun sonucunda su ve kompresyon kaçağı meydana gelebilir ve motor conta yakabilir.

3. Su Kanallarında Kireç Kontrolü

Su kanallarındaki fazla pas ve kireçlenmenin sakıncaları şunlardır:

  • Kapaktaki ısının soğutma suyuna geçmesini zorlaştırır.
  • Motor içinde soğutma suyunun dolaşım hızını azaltır.

Sonuç olarak motor yüksek sıcaklıkta çalışabilir ve su kaynatabilir. Kireç tabakasının temizlenmesiyle motorun anormal çalışmasının önüne geçilmelidir.

4. Silindir Kapağı Çatlak Kontrolü

Silindir kapağının çatlama nedenleri şunlardır:

  • Motorun su kaynatması ve soğutma sistemi arızaları
  • Sıcak motora soğuk su koyulması
  • Soğuk havalarda motor ve radyatördeki suyun donması
  • Motor ayarsızlıkları ve kapaktaki eğriliğin fazla olması
  • Cıvata ve saplamaların gereğinden fazla sıkılması
  • Motorda termostat bulunmaması

Silindir kapaklarında görülen çatlaklar en çok yanma odalarında meydana gelir.

Silindir kapağı söküldüğünde karbon temizliği yapılmadan önce gözle çatlak kontrolü yapılır. Kapaktaki çatlak, oksitlenme veya beyaz bir çizgi şeklinde görülebilir. Gözle görülemeyen çatlaklar, karbon temizliği yapıldıktan sonra farklı yöntemlerle kontrol edilir.

Basınçlı Su ile Çatlak Kontrolü

Kapak yüzeyindeki su kanalları, kapak contası ve bu iş için özel hazırlanmış parçalarla kapatılır.Silindir kapağı basınçlı su ile çatlak kontrolü

Sıcaklığı 70-80 °C olan su, bir pompa yardımıyla kapak içinde dolaştırılır.

Kapak ısındıktan sonra su kanallarına yaklaşık 5 bar basınç uygulanır. Kapakta çatlak varsa basınçlı su çatlak bölgesinden sızar.

Benzin ve Pudra ile Çatlak Kontrolü

Kapak üzerinde küçük bir çekiçle hafifçe vurulurken çatlak olma ihtimali bulunan bölgeler benzinle ıslatılır. Daha sonra kapak yüzeyi hava ile kurutulur ve üzerine pudra serpilir. Kapak tekrar hafifçe çekiçlendiğinde oluşan titreşim, çatlak bulunan bölgede pudra üzerinde çizgi oluşturabilir.

Silindir Kapağı Nasıl Takılır?

Bloktaki cıvata deliklerinin iç temizliği yapılır. Önce uygun bir tel yardımıyla delik dibindeki kirler yerinden oynatılır, ardından basınçlı hava tutularak kirlerin dışarı atılması sağlanır.

Blok ve kapak oturma yüzeylerinin temiz olması sağlanır.

Kapak contası temiz ve hasarsız şekilde blok üzerine yerleştirilir. Blok üzerindeki tüm delik ve kanallar, conta üzerindeki delik ve kanallarla karşılıklı gelmelidir. Ayrıca conta üzerinde TOP veya UP gibi ifadeler varsa doğru yön dikkate alınmalıdır.

Üretici tarafından belirtilmediği sürece conta yüzeyine yapıştırıcı madde sürülmez. Conta yerinden kaymayacak şekilde yerleştirilir ve silindir kapağı üzerine oturtulur.

Kapak cıvataları temizlenip uygun şekilde yerine takılır. Daha sonra araç üreticisinin belirttiği sıkma torku ve sıkma sırasına uygun olarak kapak cıvataları sıkılır.

Dökme demir kapaklarda üreticinin prosedürüne göre gerekli görülmesi halinde sıcaklık sonrası tekrar sıkma işlemi yapılabilir. Alüminyum alaşımlı silindir kapaklarında ise malzemenin özelliği nedeniyle sıkma işlemleri üretici talimatlarına göre uygulanmalıdır.

Silindir kapağının sıkılmasında en önemli nokta, kapağın conta üzerine düzgün ve tam olarak oturmasını sağlamaktır. Aksi halde conta problemleri ve kapakta deformasyon meydana gelebilir.

Sıkma işlemine genellikle kapağın orta bölümündeki cıvatalardan başlanır ve dışa doğru karşılıklı, çapraz sıra izlenir. Ancak kesin sıkma sırası ve tork değeri için motor üreticisinin teknik verileri esas alınmalıdır.

Üstten supaplı motorlarda silindir kapağı işlemleri tamamlandıktan sonra gerekli olması halinde supap ayarları yeniden kontrol edilmelidir.

Silindir kapağı cıvataları sıkma sırası

Sık Sorulan Sorular

Yorumlar

18 yorum

Konu hakkında görüş, soru veya ek bilgi paylaşabilirsiniz.

  1. MURAT ÇAMAĞAÇ 12 Kasım 2020

    VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.CİVATALARIN ÇAPLARINA GÖRE TORK DEĞERLERİ İLE İLGİLİ BİR TABLO VARMI ACABA.

    1. Motor Dersi 13 Kasım 2020

      İlginize teşekkür ederim. Elimizde var fakat internetten bu konu ile ilgili bir çok döküman zaten mevcut.

  2. Namık Kemal Sezgin 19 Mayıs 2021

    merhaba üstat bir konuyu çok merak ediyorum piston ÜÖN çıktığızaman subab valfine kaç cc düşmekte bilgilendirirseniz sevinirim örneğin 2000cc motor ve nasıl hesaplanır. BEN KRANK TAŞLAMA USTASI NAMIK USTA SAGILARIMLA.

    1. Motor Dersi 7 Haziran 2021

      Namık Ustam soruyu tam anlamadım kusuruma bakma. Supap valfine kç CC derken ne kastediyorsunuz.

  3. Mehmet 20 Temmuz 2021

    Hocam ilminizi paylaşmışsınız teşekkürler. Öncelikle tamirci veya usta değilim cahilliğimi mazur görün. Arabama motor yaptım. Blok ve kapak rektefiye oldu. Topladım çalıştırdım. Yaklaşık 1 saat 2000 dd sabit gazla yerinde calistirdim kontrollerini yaparken egzos tarafından contanın 6 saniye 1 damla su sızdırdığını gördüm. Rolantide kacirmiyordu ama .Kapağı verdiginiz sökme sırasina göre sogukken söktüm. Yine yazdiginiz kontrolleri yaptım ve sizinti kisminda contanin izinin olmadigini gordum. Diger taraflar tam basmamisti. Rektefiyeciyi aradim kapak ve blokta bir sey yok ya yanlis sıkılmıstır ya contadandır dedi. Ben de bilmedigim icin cahil cesareti konusmak istemedim. 13 kg torkla 130 nm civarı sıktım vidaları. Verdiğiniz sıkma şeklinde küçük bir hata yaptım ama 😊 1 2 ve 3. Civataları gösterdiğiniz gibi sıktım sonra gösterdiğiniz tabloya gore 4 ü degil de yine sizin tabloya gore 6 yi sıkıp sonra altindaki 5 i sıkıp sonra gosterdiginiz 4 u sıktım. Çok puan kırar mı bu durum yoksa gidiş yoluna not verir misiniz 😊 su da bu yüzden sizmış olabilir mi ?

    1. Motor Dersi 21 Temmuz 2021

      Yazdığınız yazı da 3 şey dikkatimi çekti…

    2. 1-Orjinal conta mı kullandınız?
    3. 2-Sıkma torku fabrika değerlerin de mi?
    4. 3-Sıkma sırasından bahsetmişsiniz. Sıkma sıranız yanlış. 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 şeklinde gitmenizi tavsiye ederim. Eğer bu sıra da sıkılmaz ise bir taraftan mikron boyutunda kasma yaparsa ki bu 4 tarafı yüksek kalmış olabilir. Bu sebepten kaçırma meydana gelir.
    5. Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var ilk etapta alışma dönemin de bazı su problemleri olabilir. Bu yüzeyler bir kaç günlük motor çalıştırma da düzelmez ise (su kaçağı olmaya devam ederse) yeniden sökmek ve toplamakta fayda var. Yalnız olan contaya olmuş. 🙂

    6. Mehmet 22 Temmuz 2021

      Hocam ben sızıntı yolu bulmuş gitgide büyütür diye korktum bir de işte sıralamayı da yanlış yaptiğimı fark etmem üstüne bir de sıktığım torkun dogrulugundan da emin olmayinca varsin 140 tl conta araya gitsin bu arada orjinaldi söküp emin olmak istedim işçilik zaten bedava 😊 130 nm sıktım ben. Bugün araştırma yaptım fabrika verisi 25 nm+25nm+ 270 derece diyor. Ben dereceyle degil 130 nm sıkmıştım direkt. 25 nm ustume 270 derece sıkmak toplam 130 nm lik sıkma gucune esit midir bulamadım sonucu 😁 şimdi bundan sonrası için sorum olacak; kapağı eğmiş olabilir miyim yanlış sıkarak? Yoksa yeni conta alıp dogru sıkma metodlarına sadık kalıp tekrar toplayim mi? Veya 1 hafta bekleyip rektefiyeciye tekrar kontrol ettirim mi kapağı ? Bilemedim hocam 😁

      1. Motor Dersi 23 Temmuz 2021

        1-Alıştırma çalışması yaptığın için kapak eğilmiş olma ihtimali var maalesef. Madem işçilik bedava yeriniz de olsam rektefiyeciye kapağı söküp götürür kontrol ettiririm. Kapağı rektefiyeciye götürmeden de kaba cetvel ile çaprazlamasına sentil ile boşluk varmı yokmu kontrolünü de yapabilirsiniz. Madem fabrika değerleri eliniz de var. Bu yöntemi de deneyebilirsiniz.
        2-Fabrika değeri 25 nm gösteriyorsa o değer de sıkmanız gerekiyor. Fazla sıkıldığı takdir de sıkılan tarafta eğilme olacaktır. 25 nm sıkmadan önce komple civataların boşluğunu alıp ondan sonra sırası ile torkun da sıkma işlemi yapın. Ayrıca tork metre çıt çıtlı ise 3 çıt sesi duymalısınız. Dereceli ise derecesine getirmelisiniz.

        1. Mehmet 23 Temmuz 2021

          Çok teşekkürler hocam yardımlarıniz için.

        2. Mehmet 23 Temmuz 2021

          Çok teşekkür edeeim hocam yardımlarınız için.

          1. Motor Dersi 24 Temmuz 2021

            Ben teşekkür ederim. Sonuçlarını buraya yazarsanız memnun olurum.

        3. Mehmet 26 Temmuz 2021

          Hocam 🙋‍♂️ iyi akşamlar. Bugün sabah rektefiyeciye gittim kapağı hiç kontrol etmeden contadan dedi. Conta almaya gittim orjinal conta aldım açıp baktığımda anladım ki önceki aldigim orjinal degilmis 😊 yine renault yaziyor ama farkli bu aldigim. Neyse eve geldim kapagi geri topladim. Silindir uzerindeki kapak yuzuklerinin de iyi oturmadigini fark ettim. Onlari sokup tesviye ettim contasiz olarak kapagi bir kapatip denedim sonra contayi taktim kapattim. Bu sefer sıkma düzenine birebir sadik kaldim 😊 ama sıkma tork ve derecesinde isler karisti. Ilk 7 kg sıktım. Ondan sonra aramadigim kimse kalmadi fabrika ferecesine katlanmaz o saplamalar dediler kirilir dediler oyle dediler boyle dediler eskilerden bir ustam klasik arac ustası o aklima geldi v8 motoru topluyorduk kac tork sıkacagiz usta demistim ne torku kuvvet kolunu ver bunlari tatlı sıkacaksın dedi 😁 bende tatlı sıktım sonra tork anahtariyla baktim hepsini 13 kg sıkmışım. Bir iki kisi de 13 kg yeter demisti ben de oyle biraktim. 😁 arabayi calistirdim triger dislisi yalpa yapti. Kamasi kirik bir tane vardi gobeklerini degistim yalpalamanin cogu gitti az bir balans var o da normal heralde.?
          Yerinde 1600 devirde yaklasik yarim saat calistirdim fan acmasini bekledim ama acmadi hararet gostergesi ortaya geldi bidondaki su isindi bir devirdaim oldu ama sonra ortada kaldi ibre fan da calismadi. Motora mazot havali gidiyor onu fark ettim. Vak vak pompasindan hava aliyor sanirim. Bunun disinda bir komplikasyona denk gelmedim. Fanin calismamasi biraz canımı sıktı ama hararet ibresi normali gecmedi su da isindi ama kaynamadi bir sorun teskil etmez diye dusunyyorum.

          1. Motor Dersi 27 Temmuz 2021

            Balans problemini göbek yerleşim kontrolü ile çözersin. Sadece conta olması ilginç. Siz zaten orijinal conta kullanmamışmıydınız? Ayrıca hava alan noktaların gözle kontrolünü yapın. Şeffaf yakıt hortumu ise kolay olur. Olmadı el pompası ile havasını alırsınız yeniden hava yapar ise bakarsınız çaresine. Sıkma torkları el ile de olabilir. İlk önce tüm cıvataları el ile montajla ve boşluğunu al. Sonra sıkma sırası ile belirli kuvvet artırımları ile tüm cıvataları sıkabilirsiniz. Ama en iyisi tork. Bu konu ile ilgili forum sitelerinden faydalanabilirsiniz.

              Fanın açmaması ile ilgili müşür veya fan kontrolü yapın. Fanı doğrudan çalıştırın. Eğer çalışırsa yeni müşir ile deneme yapın. Devir noktasın da ise ilk etapta yüksüz çalıştırın rölantide alıştırma yapın daha sonra ise yüklü çalıştırarak alıştırma yapmalısınız.
  4. Mehmet 26 Temmuz 2021

    Hocam detaylı bir acıklama yazdım ama sonra yok oldu yorumlar arasında anlamadım böyle ilmi alıp kaçmak gibi de olmasın diye tekrar yazim dedim 😊 bugun conta aldigimda onceki taktigim contanin yan sanayi oldugunu fark ettim. Onda da renault yaziyordu ama bugun aldigim cok daha profesyonel hissettiriyor. Eve geldim kapagi taktim. Sıkma sirasina bu sefer uydum ama tork konusunda yeterli bilgiye ulasamadim. Fabrika degerlerini kaldirmaz o saplamalar diyenler oldu kopar süner. Ben de hal boyle olunca eski bir ustamin yöntemini kullandim tatlı sıktım 😁 sonra 13 kg a ayarladim hepsini 130 nm oluyor o da calistirdim.
    Triger kasnagi yalpaliyordu dislisinin egri oldugunu fark ettim eskisiyle gobek degistirip taktim az bir yalpalama var o da normaldir diye dusundum.
    2. Dikkatimi ceken nokta arabayi yaklasik yarim saat yerinde calistirdim bir kismini 1600 dd ile bir kismini rolanti seklinde. Hararet orta cizgiye geldi fan acmadi. Ama ibre ortayi da gecmedi. Devirdaim yapti motor. Bidona sicak su geldi bi 15 dk daha calistirdim ama yine fan calismadi. Ibre sabitti yine su da kaynama da olmadi.
    Mazot hortumlarindan cok hava gidiyor kabarcık seklinde sanirim vak vak pompasi kaciriyor.
    Bunlarin disinda bir komplikasyon gelismedi 😊
    Yarin kismetse kisa bir sehirlerarasi yapip kontrolleri tamamlayacagim.

  5. Mehmet 27 Temmuz 2021

    Hocam iyi akşamlar. Hava sorunu stabil kaldı. El pompasina bile mazot kabarcıklı giriyor zannediyorum depo tarafindan havali geliyor ve asiri bir hava kabarcigi gidiyor pompaya. Motorda ara ara şakırdama sesi oluşuyor. Rolantide calisiyorken birden gaza basinca sibobun bir kere vurdugunu dusunun oyle bir ses geliyor bi anlik sonra devirlenince ses kesiliyor. Mazotun havali gitmesi bunun nedeni olabilir mi?
    Yarin el pompasinin ordan 5 lt mazot pet şişeye doldurup bir geçici depo yapmayı düşünüyorum en azindan havanin nerden oldugunu saptamak adına. Orjinal mazot hortumlari tesisat halinde satiliyor ve cok pahali. Etli bir mazot hortumu alsam ben disardan yine seffaf olanlardan yeniden bir tesisat ceksem onunla olmaz mi ?

    1. Motor Dersi 30 Temmuz 2021

      Yeni bir tesisat ile olu neden olmasın ki. Ayrıca havayı depodan, pompadan ve kelepçelerden yapabilir. Hiç göremediğin bir hortum bağlantısı da olabilir. Buna kademeli olarak bakmanız gerekiyor. Şıkırdama sesi supap ayarlarından olabilir.

      1. Mehmet 30 Temmuz 2021

        Hocam kapağın 2. Taslanması bu benim aklima gelen yakit hücresinin daralması basınç yükseldi diye şakırdama yapıyor olabilir mi ozellikle alt devirlerde kalkis yaparken yapiyor. Araba 1.5 dci motor bu motorlara avans ayari verilebilir mi?

        1. Motor Dersi 12 Ağustos 2021

          Bu motorlar da avans ayarı yok. Hemen her şeyi ECU yani beyin ayarlıyor.

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmaz.