Soğuk Havada Arabam

21.06.2020
1.128
A+
A-
Soğuk Havada Arabam

Soğuk Havada Arabam?

Araçlarımızı soğuk havalar da kullanırken karşılaşabileceğimiz bazı özel durumları soru cevap şeklinde hazırlayarak sizlere açıklamak istiyorum. Umarım ki bu soru ve cevaplar sizlerin aklında kalanlara bir nebze olsun aydınlatıcı bilgi olacaktır. Özellikle bir çok sürücü kış şartlarında aracına ait bazı yapılması gereken durumlara hakim değildir. Böyle olunca da aracın da istenmeyen olumsuz durumlar kendisine çok masraflar açmaktadır. Gelin şimdi soğuk havalar ile ilgili bilinmesi gerekenlere birlikte bakalım.

Soru-1) Akü kış şartlarında veya soğuk havada donar mı?

Akü tamamen bitmiş ise evet, Termometre -11 derecenin altına düştüğünde AKÜ nün donma tehlikesi bulunuyor. Şununda bilinmesi gerekir ki tamamen dolu aküler -68 derecede donuyor. Donmuş bir AKÜ yü şarj etmeden önce mutlaka ısıtıp buzlarını çözmemiz gerekir. Aküyü sıcak tutacak bir çanta ile daha iyi bir performans elde edebiliriz.

Soru-2) Soğuk havalarda yakıt olarak bitkisel yağ kullanılabilir mi?

Bu mümkün. Diğer taraftan yakıt sistemleri olarak önemli, değişiklikler yapmak gerekir. Ön ısıtma veya çift depo sistemi olmadan, dizel motor, sertleşen yağ nedeniyle çalışmayacaktır.

Soru-3) Benzinin de donma ihtimali var mı?

Sadece teorik olarak. Benzinin donması için hava sıcaklığının -45 derecenin altına düşmesi gerekir. Sıcaklıklarda ise durum daha tehlikeli; Artan buharlaşma nedeniyle patlama riski ortaya çıkabilir.

Soru-4) Eksi derecelerde E10 (Etanol) da sorun çıkabilir mi?

Hayır. Düşük sıcaklıklarda etanol, normal şartlarda benzine göre daha iyi bir ateşleme sistemine sahiptir. Ancak yaygın olarak kullanılan %10 luk karışım oranı, rahat bir ateşleme sağlamakta yetersiz kalıyor.

Soru-5) Soğuk havalarda LPG de sorun olabilir mi?

Evet. Düşük sıcaklıklarda motor LPG ile zorlanarak çalışır. Bu nedenle ilk çalıştırmanın benzinle yapılması tavsiye edilir. Motor normal ısısına ulaştığında sistem, sürücüsü farkına varmadan otomatik olarak LPG ye geçer. Yakıtlar arası geçiş süresi bir kaç saniye ile bir kaç dakika arasında değişim gösterebilir.

Soru-6) Doğalgaz kış şartlarına nasıl tepki verir?

Doğalgazlı araçlarda ilk çalıştırma esnasında normalde benzin devreye girer. LPG ile aralarında ki tek fark doğalgaza daha hızlı bir geçişin olmasıdır. Bunun iyi yönü olması da normal. Çünkü LPG li kardeşlerinin aksine doğalgazlı araçların benzin depoları, ortalama 13 litre daha küçüktür.

Soru-7) Katalizatör veya partikül filtresine rağmen egzozdan beyaz duman çıkmasının nedeni nedir?

Paniğe hiç gerek yok. Beyaz duman ne motorun bozulduğuna, nede zehirli bir atığa işaret eder. Çünkü beyaz duman olarak gördüğümüz şey aslında su buharından başka bir şey değil. Hava emme manifoldu tarafından emilirken, soğuk havalarda nemi de beraberinde çekerek dumana neden olur.

Soru-8) Antifiriz koruması kaç derecede olmalıdır?

Otomobil üreticileri değişik donma dereceleri verse de sınır genel olarak -25 derece civarında. Antifiriz motoru donmaya ve korozyona karşı korurken, suyun kaynama derecesini de arttırıyor. Antifiriz koruma miktarını bir ölçüm aygıtıyla takip etmek mümkündür.