Vuruntu Sensörü Nedir?
Vuruntu Sensörü Nedir?
Bir çok araç sürücüsünün ve onarımcılarının bilmek istediği vuruntu sensörü nedir konusuna bu derste değineceğiz. Sizler de sitemizi ziyaret ederek motor ile ilgili bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Vuruntu Nedir?
Benzinli bir motorda benzin hava karışımı buji ile ateşlendikten sonra normal alev cephesinin yanmayı tamamlamadan yanma odasında ikinci bir alev cephesinin oluşması ile meydana gelen basınç çarpışmasına vuruntulu yanma yada kontrolsüz yanma denir.
Vuruntulu yanma motor parçaları üzerinde yüksek basınç dalgası ile ses oluşturur. Yüksek frekanslı bu basınç dalgaları motor parçaları üzerinde ciddi bir hasar oluşturabilir. Bu yüzden motor kontrol ünitesi sistemi tarafından önlem alınmayı gerektirir.
Motorda yanmayı etkileyen her faktör vuruntulu yanmanın sebebi olabilir. Örneğin benzinli motorlarda sıkıştırma oranının artmış olması, ateşleme avansı, motorun çalışma devri, motora giren havanın sıcaklığı ve basıncı, motor su sıcaklığı, egzoz gaz basıncındaki artış ve yakıtın sıkıştırmaya olan direnci gibi unsurlar yanmayı vuruntulu hale getirebilir.
Motorda silindir üst ölü noktasına bağlanmış vuruntu sensörünün görevi motor titreşimlerini algılayıp elektriksel sinyale dönüştürmektir. Motorlarda sayı olarak bir veya birden fazla olabilir. Elektriksel sinyalleri nasıl oluşturduğuna bakacak olursak, Piezoseramik delikli plakaya uygulanan basınç elektriksel sinyal oluşturmaktadır.
Vuruntu Sensörü Ölçüm Aralığı Nedir?
Bosch firması tarafından üretilmiş bir vuruntu sensörünün teknik özelliklerine bakıldığında 3 ile 22 kHz arasında ölçüm yapılabildiğini görebiliriz.
Vuruntu Sensörü Nedir. (Video)
Elektronik kontrol ünitesi vuruntu sensöründen gelen sinyalin voltaj ve frekans büyüklüğünü hafızasındaki eşik değerle karşılaştırır. Eşik değer aşıldığında vuruntu ortadan kalkıncaya kadar ateşleme avansını düşürür.
Ayrıca vuruntu sensörünün hatalı tork değerinde sıkılması veya montaj yüzeyindeki kirlilik algılamayı etkiler ve hatalı sinyale yol açar.
Motorda Vuruntunun Belirtileri
- Arızalı bir vuruntu sensörü ECU ya kaydedilecek ve Check Engine lambasını (Motor Arıza Lambası) yakacaktır, ancak bazı motorlar bir kodu kaydetmeden önce birden fazla arıza döngüsü gerektirebilir.
- Motorda tekleme
- Yüksek hızlarda titreşim
- Motordan gelen çarpma veya vuruntu sesi
- Fazla yakıt tüketimi
Hem benzinli ve hem de Dizel motorlarda vuruntu sensörü kullanılmaktadır.
Bir onarımcı vuruntu sensörünü yerine takarken kataloglarda ki sıkma torklarına dikkat etmelidir. Genellikle Yeni Modellerde (Baskı Burçlu) = 15-25 Nm, Eski Modellerde = 11-15 Nm’dur.
Vuruntulu bir motor da ateşleme avans ayarı motorun üst ölü noktasına doğru yaklaştırılmalıdır.