Fren Sistemleri Bitirme Tezi
Bu yayınlarımızın tüm mühendislik fakülteleri ve teknik öğretmenler için yararlı olacağını düşünüyorum. Aşağıda yer alan konulara ait bitirme tezlerini sitemiz motor dersinden indirebilirsiniz. Bu tezler ile ilgili olarak çalışma yapan değerli öğrenci arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Umarım bu tezler bir çok bitirme tez yazımı için kaynak teşkil eder.
Ayrıca bu tezler otomotiv dalında okuyan öğrencilerimiz için de yararlı kaynaklardan bir tanesi olacaktır. Megep modülleri ile birlikte bilgiyi daha fazla harmanlayacaksınız.
Aşağıdaki tezler de giriş bölümleri yer alacağı gibi bu giriş bölümünden sonra tezi indirme linkinden bilgisayarınıza indirerek kullanabilirsiniz. Şimdiden sizlere gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz.
Aşağıda yer alan fren sistemleri bitime tezimizi linkinden indirebilirsiniz.
Tez No: 7
Konu: Temel Fren Sistemleri Bitirme Tezi
Frenleri hareket halindeki taşıtı yavaşlatmak ve durdurmak, aracın hızını kontrol altında bulundurmak ve diğer taratan duran aracı yerinde tespit etmek üzere kullanılır. Frenler güvenli sürüş için araçta bulunan en önemli donanımdır. Frenden çok yüksek güvenirlik ve dayanıklılık beklenmektedir. Araç hem güvenli hem de aniden herhangi bir yerde ve herhangi bir koşul altında durabilmelidir. Bu sebeple her aracın bir normal işletme freni ve tespit için de bir el freni ile teçhiz edilmeleri gerekir. Trafik içi hareketlerden her devlet can emniyeti yönünden frenler için bir çok kanuni hükümler öngörülmüştür.
Son zamanlarda Karayolları trafik tüzüğünün fren donanımlarıyla ilgili tanım ve şartları Avrupa topluluğunun tanım ve şartlarına yakın bir şekilde düzenlenmiş olup, fren konusu daha geniş ve titiz bir şekilde ele alınmıştır. Buzlu ve ıslak yollarda taşıtın seyrini statik olarak konumu suretiyle frenleme yaptıracak sistem esası tekerleklerin kilitlenmesini önlemektir. Tabii ki bu aracın seyir hızına bağlı olarak çalışmaktadır.
Frenleme halinde taşıt tekerleğinin bloke olduğu halde taşıtın hareketi devam ediyorsa lastikle zemin aracındaki tutunma katsayısı arasında bir düşüş olacaktır. Bunun yanı sıra tekerleklerin, dönme hareketi ile gerçekleştirdikleri stabil seyir kontrolü stabillikten çıkacak ve taşıtın hareketi kontrol edilemeyecektir. Bu durum taşıtın emniyetsiz bir şekilde frenleme yapması demektir. Bu kontrolsüzlükten kurtulmak için taşıtın her iki tekerleğinin frenlenmesinin bulunduğu tekerleğin kilitlenmesini önleyen sistem söz konusu olup bu sistemi anti- blokaj sistem (A.B.S) diye adlandırıyoruz. Bu sistemin diğer bir özelliği ise; tekerleğin kayması halindeki zeminle olan tutunma katsayısı yuvarlanma halindeyken daha azdır. Böylece taşıtın frenleme halinde seyir kontrolü sağlanarak araçta fren emniyeti sağlanmış olacaktır.
TEZİ İNDİR |